Slava Fetisov: Bolesť nemá ďaleko od pocitu krivdy

MARTIN UŽÁK | 07.02.2014


Viačeslav Fetisov v drese Detroit Red Wings (Associated Press)


V moskovskej kancelárii Viačeslava Fetisova panovalo prítmie. Fetisov sa potil, bočil svojím pohľadom a ťažko hľadal slová. Jeho nedávny olympijsky vedený rozhovor s novinárom Devinom Scillianom z detroitskej televíznej stanice WDIV-TV sa totiž obrátil k spomienkam na osudnú noc z 13. júna 1997.

Bolo to šesť dní po tom, čo Detroit Red Wings získali svoj prvý Stanley Cup po 42 rokoch. Nedozernú radosť z vytúženého triumfu stlmili bolestné správy o vážnej automobilovej nehode Fetisova, jeho partnera z obrannej dvojice Vladimira Konstantinova a tímového maséra Sergeja Mňatsakanova.

Fetisov, Konstantinov a Mňatsakanov sa viezli v limuzíne, ktorú viedol Richard Gnida, šofér bez platnej licencie a recipient viacerých obvinení z jazdy pod vplyvom alkoholu. Gnida za volantom zaspal, zišiel z cesty a so svojou limuzínou vrazil do stromu na predmestí Detroitu. Zatiaľ čo Gnida vyviazol bez väčšej ujmy na zdraví, Fetisov si vážnejšie poranil pravú stranu tela, Mňatsakanov ochrnul a Konstantinov upadol do kómy. Konstantinov sa po niekoľkých týždňoch z kómy prebral, no jeho život sa navždy zmenil.

Nešťastná noc z 13. júna 1997 hlboko zasiahla hokejistov, predstaviteľov i fanúšikov Detroit Red Wings. Žiaden reprezentant alebo sympatizant klubu však netrpel tak, ako Slava Fetisov, ktorému sa okrem iného vrátili výjavy z dávnejšej smrteľnej dopravnej nehody jeho mladšieho brata Anatolija.

Keď v onom nedávnom rozhovore v Moskve prišlo aj na osudnú noc z leta 1997, Fetisov pôsobil zdrvene. Kamery stanice WDIV-TV ho zachytili ako zarazeného muža, pre ktorého sú spomienky na nespravodlivý zásah do života nesmierne obľúbeného Konstantinova aj naďalej veľmi čerstvé.

"Stále sa snažím pochopiť, prečo sa to stalo; prečo sa to stalo tomuto chlapcovi, ktorého som poznal od jeho štrnástich rokov. Stále nemôžem nájsť odpoveď. Na tú chvíľu sa nedá zabudnúť," uviedol Fetisov.

Takmer celý moskovský rozhovor bol natáčaný na kamery, takže bolo zjavné, že z legendárneho obrancu, ktorý je bez okolkov jedným z najvýznamnejších mužov ľadového hokeja, doslova sála bolesť. Fetisov však poodkryl aj krivdy, ktoré pociťoval voči šoférovi Gnidovi i samotným Red Wings.

"Myslím si, že tento človek to urobil účelne," vyriekol svojou lámanou angličtinou na adresu vodiča, aby sa vzápätí pustil do vysvetľovania toho, čo možno robiť, keď sa limuzína dostane z cesty.

"Najviac ma však vytočil prístup klubu. Veď oni povedali, že (následné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre Konstantinova počas jeho zdĺhavej liečby; pozn.) nie je ich starosť," pokračoval Fetisov. "A to Vladimir bol človek, ktorý bojoval o Stanley Cup tak, ako keby to bola jeho posledná šanca."


Viačeslav Fetisov a Vladimir Konstantinov po finále Stanley Cupu 1998 (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 16.06.1998)


Pokiaľ si na udalosti z leta (a od leta) 1997 pamätáte, musí vám byť zrejmé, že Fetisovove výroky sa nezakladajú na pravde. Policajné vyšetrovanie nehody ukázalo, že vodič Gnida nebúral cielene a že netrpel samovražednými sklonmi. Red Wings zasa nemohli zabezpečiť celú liečbu Konstantinova preto, pretože by onú nehodu podčiarkli ako porušenie pracovnej disciplíny a museli by sa postaviť pred súd.

Fetisov svojimi bližšie nevysvetlenými výrokmi poukázal na svoju frustráciu, no cez to všetko dokázal, ako veľmi mal ku Konstantinovovi blízko a ako veľmi sa ho osudná noc z júna 1997 dotkla.

Fetisov to dokázal už vo svojej poslednej sezóne v NHL (1997/98), keď hrával aj napriek tomu, že vinou zranení na polovici tela sa pri korčuľovaní ťažko otáčal na pravú stranu a iba výnimočne používal bekhend, kvôli čomu musel dlho držať puk a stával sa obeťou tvrdých hitov súperov.

Fetisov to dokázal aj krátko po skončení finále play-off 1998, keď bol prvým hokejistom, ktorý sa postavil vedľa Konstantinova, sediaceho na invalidnom vozíku, a srdcervúco salutoval do nebies, zatiaľ čo Vladimir na svojich kolenách poťažkával Stanley Cup a tešil sa z obklopenia celým mužstvom.

Fetisov to dokázal aj pri bezprostredných oslavách Stanley Cupu 1998 v uliciach Detroitu pred zrakmi stoviek tisícov nadšených fanúšikov, keď Konstantinova vzal za ruku a pomohol mu urobiť niekoľko krokov, ktoré boli pre Vladdieho vôbec prvými krokmi na verejnosti od osudnej nehody.

Fetisov to dokázal aj pri nedávnej silvestrovskej exhibícii starých gárd Red Wings a Toronto Maple Leafs, keď Konstantinovovi pridržiaval jeho chodúľku a doviedol ho na klzisko, aby spolu so Sergejom Fiodorovom, Igorom Larionovom a Viačeslavom Kozlovom obnovili slávnu Ruskú päťku.

V neposlednom rade, Fetisov obhájil nielen svoj blízky vzťah k dobrému priateľovi Vladimirovi Konstantinovovi, ale aj svoju prechovávanú náklonnosť k Detroit Red Wings. Totižto, hneď ako sa moskovský rozhovor obrátil na jeho pôsobenie v organizácii, Fetisov sa začal usmievať a hrdo rozprávať o tom, že i cez osudnú nehodu z leta 1997 si v tomto klube užil úžasné obdobie, na ktoré často spomína.


Podklady:
  • Slava Fetisov says limo driver crashed on purpose (George Sipple, Detroit Free Press; 04.02.2014)
  • Fetisov: I think limo driver crashed on purpose (WDIV-TV video, Click on Detroit; 03.02.2014)
  • Red Wings recall dark day in franchise history (Ansar Khan, MLive; 13.06.2012)
  • One on one with Viacheslav Fetisov (Kevin Shea, Hockey Hall of Fame; 27.02.2006)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.