Red Wings bavia ľudí programom Legendary Linemates

MARTIN UŽÁK | 04.08.2015

Chystáte sa hrať hokej so svojimi priateľmi alebo kolegami z práce, a vtom sa k vám pridajú osobnosti, ktoré nastúpili aj do tisícich zápasov v NHL a neraz zdvihli nad hlavu Stanley Cup.

Nepredstaviteľné? Nemožné?

U Detroit Red Wings a ich programu Legendary Linemates to rozhodne možné je.

Red Wings týmto spôsobom prekvapujú skupiny priateľov alebo ľudí z rovnakej brandže už niekoľko rokov. Komunitným programom Legendary Linemates si vyberajú aj z účastníkov dobrovoľných súťaží, ktoré sú v Amerike známe ako "mužské" či "pivné" ligy. V týchto súťažiach môže hrať ktokoľvek, kto dokáže korčuľovať, zaobstarať si výstroj, prispieť na prenájom haly a nájsť si kolektív, ku ktorému sa pridá.


Členovia niekdajšej Grind Line. Zľava doprava: Kirk Maltby, Kris Draper, Darren McCarty (Detroit Red Wings)


Program Legendary Linemates odštartoval 6. marca 2013 v meste Rochester, kde sa zišli dve partie hrajúce bežnú "mužskú" americkú ligu. O ich prekvapenie sa postarali slávne mená Kris Draper, Kirk Maltby, Chris Osgood a Larry Murphy. Pridal sa k nim aj bývalý gólman Jim Bedard, ktorý je od roku 1997 trénerom brankárov Red Wings. Táto pätica, odetá v plnej výstroji a dresoch Red Wings, si to potajomky namierila do šatní, kde sa pripravovali dve mužstvá, podala si s nimi ruku a zahrala si hokej. Tak jednoduché.

V druhom kole programu z konca roka 2013 zostali príjemne šokovaní účastníci charitatívneho zápasu v Traverse City, ktoré je tradičným dejiskom tréningového kempu Red Wings. V tomto zápase nastúpili muži, ktorí robia na kempe Detroitu dobrovoľníkov. Účastníci zápasu boli už v akcii, keď sa pod jednou z tribún otvorili dvierka a na ľad si to namierili Maltby, Osgood, Dallas Drake a slávny rozhlasový komentátor Ken Kal.

Tretie pokračovanie tohto programu prišlo krátko pred začiatkom play-off 2014. Dejiskom prekvapenia bola domáca Joe Louis Arena, do ktorej Red Wings pozvali hokeja schopných vojnových veteránov, aby si ich uctili charitatívnym zápasom. Keď sa veteráni rozdelili do skupín a zamierili do svojich šatní, aby sa pripravili, čakalo tam na nich kvarteto Maltby, Brent Fedyk, Darren McCarty, Mickey Redmond.

Dosiaľ posledný diel programu Legendary Linemates sa odohral pred niekoľkými mesiacmi, kedy si to do Joe Louis Areny prišli rozdať michiganskí hasiči a policajti (hasiči, policajti či trebárs vojaci sú v Amerike vnímaní odlišne ako v strednej Európe. Pre bežných Američanov sú títo muži prirodzenými hrdinami, pretože riskujú svoj život, aby sa postarali o ich blaho). Účastníci zápasu boli najskôr predstavení hlásateľom Erichom Freinym. Freiny na záver na ich ohromenie uviedol aj McCartyho, Dina Ciccarelliho, Maltbyho a Redmonda.

Program Legendary Linemates je výnimočný z rôznych dôvodov. V prvom rade je originálny a nepredvídateľný. Tento program vzdáva hold obyčajným ľuďom i štátnym a národným hrdinom, ktorí po jeho absolvovaní často uvádzali, že vďaka nemu si zahrali ten najkrajší hokej vo svojom živote.

Len si to predstavte, že si môžete zahrať s bývalými členmi Grind Line a štvornásobnými víťazmi Stanley Cupu Maltbym, McCartym, Draperom, alebo so slávnym 608-gólovým strelcom Ciccarellim, s ikonickým brankárom Osgoodom, s prvým 50-gólovým strelcom Detroitu Redmondom, alebo s niekdajším vysoko produktívnym obrancom Murphym. Niečo také sa vám môže podariť raz za život, ak vôbec.

Program Legendary Linemates je výnimočný aj v tom, že zdôrazňuje, že všetci títo slávni hokejisti sú vo svojej podstate obyčajnými ľuďmi, ktorí si radi zahrajú nenáročný hokej a radi sa pri ňom zabavia.

A čo je možno najkrajšie, všetci títo slávni hráči skončili v NHL už veľmi dávno, ale ľudia ich stále dobre poznajú, rešpektujú ich a ďakujú im za možnosť, že si s nimi môžu zahrať a že oni sami - ako sú slávni - venujú svoj čas tomu, aby ich prekvapili na obyčajných zápasoch, do ktorých sa môže zapojiť každý.


Legendary Linemates, edícia IV.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.