Od Paiementovej sekery po McCartyho ochranu

MARTIN UŽÁK | 06.12.2012

Počas jesene sa na tomto blogu objavili dva články venované bitkárskym zaujímavostiam z histórie Detroit Red Wings. Prvý z nich sa vracal k známym i nanovo spočítaným klubovým štatistikám, druhý ponúkol prehľad Čechov a Slovákov, ktorí v drese s okrídleným kolesom zhodili rukavice.

Aby sa tento malý bitkársky cyklus pomyselne uzavrel, tentoraz prichádza na rad niekoľko krátkych záznamov, ktoré by človek nerád odhodil do koša a nikdy ich nespomenul. Niektoré z predkladaných zaujímavostí sú priaznivcom NHL dobre známe, o iných sa v stredoeurópskych médiách nikdy nepísalo.


Darren McCarty (Tom Gromak, The Detroit News)

Sekera v podaní Wilfa Paiementa

Dňa 25. októbra 1978 sa Red Wings postavili proti tímu Colorado Rockies. Detroit triumfoval 5:4, no prišiel o obávaného bitkára Dennisa Polonicha, ktorý sa zrútil k ľadu po tom, čo hosťujúci Wilf Paiement vzal svoju hokejku do oboch rúk a sekol ho do tváre. Paiement dostal druhý najvyšší trest dovtedajšej histórie NHL (15 zápasov). Polonich, ktorý utrpel otras mozgu, mnohonásobné tržné rany a vážnu zlomeninu nosa, sa obrátil na súd, aby v roku 1982 získal odškodné vo výške 850 tisíc USD. Polonich sa po Paiementovom ataku nikdy nevrátil v rovnakej forme. Zatiaľ čo pred incidentom nastrieľal viac ako 50 gólov v 222 zápasoch, od sezóny 1979/80 sa zmohol len na štyri presné zásahy v 109 súbojoch.

Prvý pästný súboj Stevea Yzermana

V sezóne 1983/84 sa Detroit Red Wings spoliehali na takých tvrdých mužov, akými boli Joe Paterson, Danny Gare či Colin Campbell. Žiaden z týchto rabiátov však nebol nablízku, keď sa do svojej prvej bitky v NHL pustil nováčik Steve Yzerman. Devätnásťročný Yzerman zhodil rukavice 8. marca 1984 v zápase so St. Louis Blues (Detroit zvíťazil 6:3), keď sa postavil proti Jörgenovi Petterssonovi. Yzerman sa svojho o niečo vyššieho súpera nezľakol, bitku sám vyvolal a svojou pravačkou mu uštedril niekoľko presných rán. Zatiaľ čo pre Petterssona bol tento pästný súboj jediným v jeho kariére v NHL, Yzerman sa pobil ešte mnohokrát. Jeho protivníkmi boli aj legendy ako Peter Šťastný a Chris Chelios.

Čo všetko zmenila "Krvavá streda"

26. marca 1997 sa v Hockeytowne objavilo mužstvo Colorado Avalanche, aby sa pripojilo k policajnej eskorte, ktorá ho odprevadila do Joe Louis Areny. V nej čakalo na "Lavíny" peklo vrcholiace krvavou odplatou za minuloročný špinavý faul Claudea Lemieuxa na Krisa Drapera. Súboj sa skončil triumfom Detroitu v pomere 6:5 po predĺžení a bol označený ako "Bloody Wednesday", čo je spojenie patriace do slovníka každého fanúšika NHL. O vplyve, ktorý toto stretnutie malo, sa však hovorí menej. Túto skutočnosť som sa pokúsil zmeniť za pomoci výpovede Karla Schoenfielda, michiganského stavebného inžiniera a dlhoročného priaznivca Red Wings, ktorý "Krvavú stredu" zažil na vlastnej koži.

Najlepšia bitka nového tisícročia?

Pokiaľ človek spočíta všetky bitky tímov NHL od roku 1999, zistí, že bezkonkurenčne najmenej sa ich objavilo práve v tíme Detroit Red Wings. Pästných súbojov, do ktorých sa zapájajú hokejisti Detroitu, je v posledných rokoch ako šafranu. Z času na čas sa však objaví dračka, ktorá skutočne stojí za to. O jednu takú sa postaral Aaron Downey, ktorý si 3. marca 2009 v zápase na ľade St. Louis Blues (Detroit zvíťazil 5:0) zmeral sily s Camom Janssenom. Vo vyrovnanom súboji dvoch identických ťažkých váh padlo 63 úderov, pričom až 30 si našlo svoj cieľ. Zápasenie, ktoré trvalo 106 sekúnd, bolo zaraďované medzi najlepšie bitky sezóny 2008/09. V rámci samotných Red Wings však možno hovoriť aj o novom tisícročí.

Ochrana pre Darrena McCartyho

Denník Detroit News priniesol začiatkom júna 2012 správu o ochrannom príkaze pre Darrena McCartyho a jeho druhú manželku Sheryl. Príkaz bol udelený voči štyrom osobám, ktoré sa McCartyho snažili vtiahnuť späť do sveta zábavy spojenej s alkoholom. Obvinené osoby (tri ženy a jeden muž) obťažovali McCartyho a jeho priateľku prostredníctvom telefonátov a správ, v ktorých sa vyhrážali smrťou. Pod obvinenia sa podpísala najmä Sheryl, keď uviedla, že McCarty sa vinou týchto osôb začal vracať k životu, ktorý mu v minulosti zničil prvé manželstvo a nahlodal profesionálnu kariéru. Aj McCarty je teda tým niekdajším bitkárom, ktorý síce nepotreboval ochranu na ľade, no potrebuje ju v súkromí.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.