Posledné zbohom aj trom "Červeným krídlam"

MARTIN UŽÁK | 08.09.2011

Devastujúce hokejové leto nemá konca. Po trpkých správach o otrasoch mozgu, ktoré ohrozili kariéry niekoľkých znamenitých hráčov, a nečakaných úmrtiach Dereka Boogarda, Ricka Rypiena a Wadea Belaka, zasiahla včera popoludní hokejový svet mimoriadne tragická udalosť zo západného Ruska.

Pri katastrofickej nehode lietadla tímu Lokomotiv Jaroslavľ zahynulo 43 osôb, medzi nimi aj slovenská hokejová ikona Pavol Demitra a českí majstri sveta Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Okrem 25 hokejistov, ktorí cestovali za svojím úvodným zápasom nového ročníka KHL do bieloruského Minska, na mieste zomrelo aj 11 členov realizačného tímu a sedem zástupcov posádky lietadla. Lietadlo sa zrútilo krátko po štarte, príčiny jeho zlyhania sa naďalej rôznia, ako uviedol informačný server tn.cz.

Smrť celého hokejového tímu nemá obdobu. Podľa Aleša Vašíčeka z TV Nova pamätá história československého hokeja iba dve takto rozsiahle tragédie. V novembri 1948 sa nad kanálom La Manche stratilo lietadlo so šiestimi československými hokejistami, o osem rokov neskôr zahynula pri leteckom nešťastí druhá časť tímu Spojených oceláren Chomutov, vracajúca sa zo Švajčiarska.

Včerajšia tragická nehoda výrazne zasiahla aj Národnú hokejovú ligu, keďže na palube lietadla zomrelo niekoľko jej bývalých hokejistov. Ich niekdajšie väzby zostali citeľné v dovedna 22 organizáciách súťaže.

Katastrofa poznamenala aj Detroit Red Wings, ktorí mali v lietadle troch svojich niekdajších zástupcov.

O nešťastí v Jaroslavli sa niekoľkí hráči Red Wings dozvedeli od Pavla Daciuka pri neoficiálnom tréningu. Pred médiá ako prví predstúpili tréner Mike Babcock a kapitán Nicklas Lidström. V Michigane bolo ešte ráno a žiadne oficiálne informácie neboli k dispozícii. Tie prišli o niečo neskôr, aby potvrdili smutnú skutočnosť:

Pri tragédii zahynuli aj Brad McCrimmon, Ruslan Salej a Stefan Liv.


Brad McCrimmon na lavičke Red Wings (Carlos Osorio, The Canadian Press / Associated Press)

Brad McCrimmon (1959-2011)

Rodák z kanadskej provincie Saskatchewan odštartoval svoju kariéru v NHL v roku 1979. Na začiatku 90. rokov sa na tri sezóny ukázal aj v drese Red Wings. Neskôr sa stal stabilným a rešpektovaným asistentom trénera v rade klubov. V tejto pozícii prišiel ukončiť svoju zámorskú anabázu do Hockeytownu.

McCrimmon bol v posledných troch sezónach veľkým dôverníkom Mikea Babcocka. Pri práci čerpal zo značných skúseností, ktoré nadobudol na ľade i mimo neho. V súťaži odohral viac ako 1.300 zápasov. Platil za tvrdého, no férového zadáka, ktorý pomohol pri štartovaní kariér talentovaných obrancov, akými svojho času a po jeho boku boli Chris Pronger, Paul Coffey, Ray Bourque, Mark Howe a Nicklas Lidström.

Po skončení ročníka 2010/11 sa tento usmievavý tréner rozhodol postúpiť o stupienok vyššie. Sen o pozícii hlavného kouča si začal plniť po tom, čo dostal lukratívnu ponuku z Ruska. Chystal sa začať nový život s novými príležitosťami a pred svojím odchodom z Detroitu dostal požehnanie od svojho priateľa Babcocka.

Brad McCrimmon po sebe zanechal manželku Maureen, dcéru Carlin a syna Liama.

Ruslan Salej (1974-2011)

Legenda bieloruského hokeja ukončila svoju kariéru v NHL 75 zápasmi základnej časti a 11 stretnutiami play-off v drese Detroit Red Wings. Za 14 rokov strávených v NHL hral aj za Anaheim, Floridu a Colorado. Vždy vynikal spoľahlivosťou, puntičkárskymi defenzívnymi schopnosťami a fyzickým herným prejavom.

Do zámoria sa po prvýkrát vydal v roku 1995 a s výnimkou výlukovej sezóny 2004/05, ktorú prečkal v drese AK Bars Kazaň, tu hral po celú svoju kariéru. Keď sa po skončení sezóny 2010/11 nenašiel žiaden klub, ktorý by o jeho služby stál, rodák z Minska sa rozhodol vrátiť domov a prijať ponuku McCrimmona.

Na prvý zápas Jaroslavle v jeho rodisku sa rýchlo rozpredali tisíce lístkov. Z návratu svojho hrdinu sa tešilo celé Bielorusko. Pri prevalení správy o nešťastí sa najskôr špekulovalo o tom, že obľúbený Rusty v lietadle nesedel a že čakal na spoluhráčov v Minsku. Aj naposledy však zostal verným členom mužstva.

Ruslan Salej po sebe zanechal manželku Bethann, syna Aleksandra a dcéry Alexis a Avu Ruslanovnu. Chlapček má tri roky, Alexis päť a Ava sotva pol roka.

Stefan Liv (1980-2011)

Švédskeho gólmana, rodáka z poľského mesta Gdynia, si Red Wings vyhliadli vo štvrtom kole draftu 2000. Do zámoria sa mu spočiatku nechcelo, pretože doma vo Švédsku bol úspešný a obľúbený. Vyprofiloval sa v jedného z najlepších brankárov na starom kontinente. Získal niekoľko medailí zo svetových šampionátov, dvakrát vyhral domácu Elitserien a dvakrát bol vyhlásený jej najlepším hráčom.

V roku 2006 si s výberom Tre Kronor užil zisk zlatých medailí na olympiáde v Turíne, kde sa stretol so severskou enklávou hráčov Detroitu. O rok neskôr sa pridal k Red Wings, aby chytal na farme v Grand Rapids a pravidelne sa striedal s Jimmym Howardom. V počiatkoch ročníka 2006/07 zaujal rýchlou adaptáciou na zámorské rozmery klziska, humorom a výbornou náladou, vďaka ktorej sa stal obľúbeným.

Trpezlivosť na ďalší boj o miestenku v prvom tíme "Červených krídel" ho neskôr opustila. Po roku za morom sa definitívne vrátil do Európy. Ako výrazná osobnosť tímu HV 71 Jönköping si vlani po prvýkrát vyskúšal aj KHL, a to v drese Sibiru Novosibirsk. V Lokomotive sa s ním počítalo na pozíciu prvého gólmana.

Stefan Liv po sebe zanechal manželku Annu a synov Hermana a Harryho.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.