Bývalí hráči Red Wings v severoamerických ligách

MARTIN UŽÁK | 10.10.2010

V prvom drobnohľade tohto druhu sa spomínalo, že Detroit Red Wings obvykle neprichádzajú o svojich hokejistov vo veľkých počtoch. Pri mapovaní dvoch najlepších severoamerických súťaží (NHL, AHL) možno toto tvrdenie len a len podčiarknuť.

V Európe hráva viac bývalých hráčov mužstiev NHL aj preto, že sú tam na nich kladené menšie nároky. Odísť k priamej konkurencii v NHL alebo AHL ale nemusí byť jednoduché. Prepojením týchto aspektov človek nakoniec zisťuje, že v Kanade a Spojených štátoch hráva skutočne málo bývalých hráčov Red Wings. Detroit sa snaží svojich hráčov udržať, a ak mu predsa len odchádzajú, tak mieria hlavne na menej náročný starý kontinent.

Predkladaný súpis bývalých hráčov Red Wings v pomaly sa rozbiehajúcich severoamerických súťažiach je príslušný súčasným aktívnym súpiskám klubov NHL. Tieto súpisky museli byť klubmi oznámené najneskôr do stredy 6. októbra 2010. V článku sú okrem regulárnych hráčov základných zostáv spomenutí aj takí hráči, ktorí sa do hlavných kádrov klubov NHL nedostali z dôvodu zranenia, štartu sezóny v AHL, či zmluvy podpísanej iba na úrovni AHL.

Marián Hossa (vľavo) a Tomáš Kopecký v drese Red Wings (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings; 08.09.2008)

V NHL nemožno začať iným tímom než obhajcom Stanley Cupu, Chicagom, v ktorom pôsobia niekdajší útočníci Detroitu Tomáš Kopecký a Marián Hossa. Ďalších bývalých hráčov Red Wings možno nájsť vo Phoenixe (útočník Ray Whitney), Vancouveri (útočník Mikael Samuelsson), St. Louis (brankár Ty Conklin), Colorade (obranca Kyle Quincey), Tampe (útočník Mattias Ritola), u New York Rangers (útočník Sean Avery) a vo Philadelphii (útočník Ville Leino). Títo deviati hokejisti sú momentálne pevnou súčasťou kádra svojho klubu. Niečo také sa zatiaľ nedá prehlásiť o obrancovi Brettovi Lebdovi, ktorý doposiaľ nebol zapísaný na súpisku klubu Toronto Maple Leafs, pretože v deň nahlasovania aktívnych súpisiek figuroval na listine zranených hráčov s boľavým ramenom.

Hokejisti, ktorým sa na aktívne súpisky klubov NHL dostať nepodarilo, začínajú novú sezónu vo farmárskych oddieloch v AHL. Z bývalých členov rodiny Red Wings sú takýmito hráčmi obranca Garrett Stafford (San Antonio Rampage - farma Phoenix Coyotes) a forvardi Matt Ellis (Portland Pirates - farma Buffalo Sabres) a Kris Newbury (Hartford Wolf Pack - farma New York Rangers).

Početná je aj skupina bývalých „Červených krídel”, ktoré zatiaľ nemajú zmluvu. Sú nimi napr. obrancovia Andy Delmore, Mathieu Schneider a útočníci Kyle Calder a Robert Lang. Niektorí ďalší hráči dostali šancu v prípravných kempoch, no neuspeli v nich a sú taktiež bez zmluvy. Sú nimi brankár Manny Legace (skúšal to v kempe Carolina Hurricanes) a obrancovia Anders Eriksson (New York Islanders) a Andreas Lilja (San Jose Sharks).

Do nepríjemnej situácie sa dostal najmä Lilja. Tento dlhoročný obranca Detroitu v lete odmietol ponuku Red Wings na ročný kontrakt na jeden milión amerických dolárov a miesto toho si zaumienil vyskúšať svoju cenu na trhu s voľnými hráčmi. Po určitom čase si svoje rozhodnutie rozmyslel, Red Wings však na jeho pozíciu už angažovali bieloruského veterána Ruslana Saleja. Lilja svoj počin trpko oľutoval, neskôr neuspel v kempe San Jose Sharks a aj naďalej zostáva neobmedzeným voľným hráčom bez vyhliadok na nový kontrakt.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.