Bývalí hráči Red Wings v najlepších európskych ligách

MARTIN UŽÁK | 23.09.2010

Kým na štart novej sezóny NHL sa ešte čaká, väčšina európskych súťaží sa už rozbehla. Európsky hokej sa síce nedokáže vyrovnať NHL, nemožno mu ale uprieť skutočnosť, že z NHL za ním smerujú mnohí hráči, čím ho robia atraktívnejším. V Európe sa o to stará aj viacero bývalých hráčov Detroit Red Wings.

Mark Hartigan (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Detroit Red Wings sú organizáciou, ktorá sa snaží udržiavať jadro svojich hráčov pohromade aj niekoľko rokov. Pokiaľ z Detroitu niekto odchádza, obvykle je to veterán na sklonku svojej kariéry, alebo mladý hokejista, ktorý stráca trpezlivosť alebo reálnu možnosť prebojovať sa do hlavného kádra.

Pohyb v hráčskom kádri Detroitu je síce menší ako u iných klubov NHL, napriek tomu je príznačný pre viacero hráčov, ktorí sa s „Červenými krídlami” rozlúčili a odišli hrať do iných súťaží. A keďže hokejová sezóna v Európe sa už naplno rozbehla, predkladaný článok nazerá na bývalých hráčov Detroit Red Wings, nachádzajúcich aktuálne uplatnenie v najlepších a najznámejších hokejových ligách starého kontinentu.

Najviac bývalých „Červených krídel” momentálne pôsobí v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige. Sú nimi brankár Dominik Hašek (hráva za klub Spartak Moskva), zadáci Dmitrij Bykov (Atlant Mytišči), Danny Markov (Víťaz Čechov) a útočníci Mark Hartigan (Dinamo Riga), Sergej Fiodorov (Metallurg Magnitogorsk) a Jurij Bucajev (Sibir Novosibirsk).

Ďalšiu trojicu bývalých hokejistov Red Wings možno v súčasnosti nájsť v najvyššej nemeckej súťaži - DEL. Brankár Marc Lamothe chytáva za Hamburg Freezers, center Matt Hussey pôsobí u ERC Ingolstadt a útočník Nathan Robinson nastupuje za Adler Mannheim.

Dve bývalé „Červené krídla” v súčasnosti hrávajú v českej Extralige a švajčiarskej NLA. V tíme HC Oceláři Třinec pôsobí útočník Ladislav Kohn, za HC Plzeň 1929 nastupuje forvard Josh Langfeld. Vo Švajčiarsku sú to útočníci Stacy Roest (Rapperswil-Jona Lakers) a Mark Mowers (HC Fribourg-Gottéron).

Bývalého hráča Detroitu nájdeme aj v nórskej GET-Ligaen Elitserien (obranca Anders Myrvold z tímu Frisk Asker Tigers) a nadnárodnej Erste Bank EHL (útočník Don MacLean z tímu Medveščak Záhreb).

Samozrejme, zoznam bývalých hráčov Detroit Red Wings v najlepších európskych súťažiach sa môže ďalej meniť a formovať v priebehu sezóny 2010/11. Súpis, ktorý bol v tomto článku prezentovaný, sa tvoril 18. septembra 2010.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.