Budd Lynch - navždy "Červeným krídlom"

MARTIN UŽÁK | 24.04.2013 | aktualizované 07.08.2020

Písal sa 24. máj 2008. Gólman Pittsburghu Marc-André Fleury viedol svojich spoluhráčov k prvému zápasu finále Stanley Cupu na ľade domácich Detroit Red Wings, no pri svojom typickom šprinte na ľadovú plochu sa potkol a na klzisko Joe Louis Areny nevstúpil korčuľami, ale hlavou.

Pre mladé a nervózne mužstvo Penguins to nebol nijak povzbudivý moment, čo platilo aj o niekoľko okamihov neskôr, keď jeden z domácich hlásateľov skomolil krstné meno ich kapitána.

"Vážení hokejoví fanúšikovia, upriamte prosím svoju pozornosť na stredový kruh," ozvalo sa krátko pred začiatkom finále z reproduktorov Joe Louis Areny. "Kapitán Pittsburgh Penguins Steven Crosby a kapitán Red Wings Nicklas Lidström čakajú na dvoch mimoriadnych hostí."

Sidney Crosby bol premenovaný na Stevena krátko pred čestným vhadzovaním, ktoré vhodili Mario Lemieux a Steve Yzerman. Pánom, ktorý Crosbyho nechtiac prekrstil, bol Budd Lynch.

Lynchov lapsus bol mnohými priaznivcami Pittsburghu odsúdený: "Kde to sme, keď hlásateľ popletie meno jedného z najlepších súčasných hokejistov?!"

Fanúšikovia, ktorí Lyncha poznali, sa však nehnevali. Vedeli totiž, že Crosbyho meno skomolil muž, ktorý má na nejakú tú chybu právo.
 

Budd Lynch usadený v Joe (David Guralnick, The Detroit News)

 
Budd Lynch vyrastal v ontárijskom meste Hamilton. Krátko po dovŕšení štúdia na strednej škole sa začal pohybovať v hamiltonskom rozhlase, neskôr však musel narukovať do kanadskej armády a odísť bojovať do druhej svetovej vojny. V bojoch vo francúzskej Normandii prišiel o pravé rameno.

Po návrate do Kanady začal Lynch pôsobiť ako rozhlasový komentátor pôvodných Windsor Spitfires. Zakrátko sa pridal k Detroit Red Wings, pre ktorých pracoval najskôr ako televízny komentátor (11 rokov) a neskôr ako rozhlasový komentátor (15 rokov), riaditeľ pre styk s verejnosťou (10 rokov) a hlásateľ v aréne (27 rokov) - v pôvodnej Olympii i v Joe Louis Arene.

Budd Lynch pôsobil v organizácii Detroit Red Wings v sezónach 1949/50 až 2011/12. To je 63 rokov. Zažil osem triumfov Red Wings v Stanley Cupe. Bol najvernejším zamestnancom ich histórie. Počas svojej kariéry dostal nespočetné množstvo ocenení, vrátane prestížnej ceny Fostera Hewitta (1985).

Od roku 2008 bola Lynchova náplň práce zredukovaná. Red Wings k nemu pridali ďalších hlásateľov, ktorí mu zvykli pripravovať predzápasové súpisky a občas aj predčítavať mená hokejistov.

Onen 24. máj 2008 a Crosby menom Steven nebol výnimkou. Lynchovi sa plietli aj mená ďalších hokejistov, vrátane tých domácich v červeno-bielych dresoch. Napríklad pri otváracom stretnutí sezóny 2011/12 predstavil Dana Clearyho ako Dona Cherryho, Jimmyho Howarda ako Timmyho Howarda a Justina Abdelkadera ako Justina Hildegatora.

Samozrejme, priaznivci a predstavitelia Red Wings nedali Lynchovi pocítiť, že sú nespokojní alebo nebodaj nahnevaní. Pre svoj vysoký vek, dlhočizný zamestnanecký pomer, skúsenosti, ale i chvíle, ktoré prežil v druhej svetovej vojne, bol mimoriadne rešpektovanou a váženou postavou.

Budd Lynch bol ikonou, ktorá tento svet opustila dňa 9. októbra 2012 vo veku 95 rokov. Red Wings vtedy prišli o usmievavého človeka s upokojujúcim hlasom, ktorý sa roky prihováral priaznivcom prostredníctvom mikrofónu, až sa stal dôležitou súčasťou typickej atmosféry Joe Louis Areny.

Podľa Mickeyho Redmonda, bývalého útočníka a súčasného televízneho analytika Red Wings, nebol tento pán iba zamestnancom Red Wings, ale aj dôležitou súčasťou ich značky. "Stal sa synonymom slovného spojenia 'Detroit Red Wings'," ako o ňom raz vyhlásil manažér Ken Holland.

Úcta, ktorú Red Wings prechovávajú k Buddovi Lynchovi, bola demonštrovaná aj po jeho smrti. Ak ste pozorne sledovali a počúvali domáce zápasy Detroitu v niekdajšej Joe Louis Arene, mohli ste si povšimnúť, že Lynchova typická fráza "Last Minute of Play in This Period" ("minúta do konca tejto tretiny") bola automaticky prehrávaná v každom stretnutí.

Pokiaľ vás životný príbeh Budda Lyncha zaujal, môžete sa zamerať aj na jeho autobiografiu zvanú My Life: From Normandy to Hockeytown (Môj život: od Normandie po Hockeytown) z roku 2007.


Budd Lynch - navždy "Červeným krídlom"

 
Neprehliadnite: Budd Lynch očami Ayron Sequeiraovej


Podklady:
  • Red Wings legend Budd Lynch dies (George Sipple, Detroit Free Press; 09.10.2012)
  • Lynch's death brings end to era (Bill Roose, Detroit Red Wings; 09.10.2012)
  • My Life: From Normandy to Hockeytown (Budd Lynch & Bob Duff, Olympia Entertainment, 2007; ISBN 978-0966412086)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.