Postupové pozície v nedohľadne, výmeny na spadnutie

MARTIN UŽÁK | 21.01.2018

Postupové pozície sú ďalej v nedohľadne. Klub plánuje získať viac volieb do tohtoročného draftu. Často skloňovanými kandidátmi na výmenu zostávajú Mike Green, Petr Mrázek či Tomáš Tatar. Experti TSN zistili, čo by za nich klub chcel.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Po inkasovanom góle od Dallas Stars (David Guralnick, The Detroit News; 16.01.2018)

Posledné výsledky

16.01. Detroit vs Dallas 2:4
20.01. Detroit vs Carolina 1:3

Bilancia a umiestnenie

45 zápasov, 43 bodov, skóre 120:138

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 65 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 65 b.)
NHL: 27. (1. Tampa Bay, 65 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (15)
asistencie: Dylan Larkin (29)
kanadské body: Dylan Larkin (36)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+3)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,3 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 37 zápasov, 16 bodov (8+8), -9
Petr Mrázek: 13 zápasov, 4 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 89,4 %
Tomáš Tatar: 45 zápasov, 20 bodov (12+8), -11

Stojí za zmienku

Postupové pozície v nedohľadne... Red Wings prehrali štyri z posledných piatich zápasov a ich strata na postupové pozície do play-off opäť narástla. Na posledné automatické postupové miesto v divízii strácajú 14 bodov, strata na ôsme miesto v konferencii narástla na 10 bodov. Red Wings sú momentálne piatym najhorším klubom NHL a tretím najhorším klubom Východnej konferencie.

Kronwall tretí medzi obrancami... Niklas Kronwall zaznamenal v zápase s Dallasom asistenciu na gól Andreasa Athanasioua. Bola to jeho 311. asistencia v zápasoch základnej časti, vďaka čomu sa odpútal od legendárneho Leonarda "Reda" Kellyho a osamostatnil sa na treťom mieste v klube v počte gólových prihrávok medzi obrancami. Viac asistencií v drese Red Wings pozbierali spomedzi obrancov už len Nicklas Lidström (878) a Reed Larson (382).

Obranári zostávajú mimo hry... Luke Glendening naďalej pauzuje so zranením zápästia, do hry by sa mal vrátiť do Zápasu hviezd. Útočníci Justin Abdelkader a Darren Helm vynechali posledné tri zápasy pre zranenie v dolnej časti tela. Abdelkader (slabiny) vynechá minimálne ďalšie dva zápasy, Helm (noha) sa vráti najskôr po Zápase hviezd. K tejto trojici zranených pribudol aj obranca Trevor Daley, ktorý opustil stretnutie s Carolinou pre bližšie nešpecifikované problémy v dolnej časti tela a bude pauzovať prinajmenšom dva zápasy. Red Wings preto povolali z AHL mladého obrancu Joea Hickettsa, ktorý sa dočká svojho debutu v NHL.

Presilovky a oslabenia nefungujú... Nie je to tak dávno, čo početné výhody a nevýhody Red Wings patrili medzi desiatku najlepších v tomto ročníku. Presilová hra sa však zasekla, od 23. decembra vyprodukovala iba tri góly a s úspešnosťou 19,1 % spadla na 18. miesto v súťaži. Mužstvu sa v ostatnej dobe nedarí ani v hre vo vlastnom oslabení. Absencia tria Glendening, Abdelkader, Helm sa podpísala pod zhoršenie úspešnosti hry v oslabení na 78,9 % a pád na 23. miesto v súťaži. Ďalšou ranou pre oslabenie môže byť zranenie Trevora Daleyho, ktorý v tejto hernej činnosti trávi najviac času zo všetkých hráčov Red Wings (2:45 na zápas).

Strelecká fádnosť sa stupňuje... Red Wings mali tento týždeň znova problém ohrozovať bránku súpera. V zápase so Stars vyslali chudobných 15 striel, čo bolo najmenej v doterajšom priebehu sezóny. V sobotnom zápase s Carolinou síce ohrozili gólmana súpera 24 strelami, mnohé z nich však boli len propagačné a mnohé ďalšie bránku netrafili alebo boli zblokované (striel vedľa a zblokovaných striel bolo spolu viac ako striel na bránu). Tréner Jeff Blashill po oboch prehrách zdôrazňoval, že jeho zverenci musia zmeniť svoje návyky, hrať jednoduchšie a viac strieľať. Red Wings vysielajú priemerne 29,9 striel na zápas, čo je piata najmenšia početnosť streľby v NHL.

Luke Witkowski so zlou povesťou?... Škvrnou zápasu s Dallasom boli dva kontroverzné menšie tresty pre univerzála Lukea Witkowskiho. V prvom prípade bol vylúčený za faul lakťom na útočníka Martina Hanzala, hoci televízne kamery odhalili, že lakťom ho netrafil. V druhom prípade zhodil rukavice so zadákom Stephenom Johnsom a k piatim minútam za bitku dostal aj menší trest za hrubosť, čomu sa čudoval aj sám Johns. Stars obe vylúčenia potrestali gólmi a rozhodli tým zápas. Trénera Jeffa Blashilla rozzúrilo nepochopiteľné vylúčenie za hrubosť natoľko, že po ňom intenzívne kričal na rozhodcov a celej situácii venoval veľký priestor aj na pozápasovej tlačovej konferencii. Witkowski prezradil, že jeden z hlavných rozhodcov, ktorí zápas pískali, ho týmto spôsobom posiela na trestnú lavicu už od juniorských čias. Zápas nakoniec ani nedohrával, v tretej tretine si odkrútil len jedno nenápadné striedanie a Blashill sa s ním dohodol, že do hry ho už radšej nepošle, pretože čokoľvek, čo by predviedol, by pravdepodobne skončilo ďalším vylúčením.

Toast of Hockeytown 2018... Vo štvrtok bol na programe osemnásty ročník podujatia Toast of Hockeytown. Hráči sa stretli s fanúšikmi v Little Caesars Arene a spoločne zbierali peniaze na charitatívne účely. Tento ročník okorenila účasť dvoch legiend - bývalých útočníkov Mickeyho Redmonda a Teda Lindsayho. Video z podujatia tu.

Griffins si znova polepšili... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids vyhral tento týždeň dva z troch zápasov a opäť si mierne polepšil v naháňaní postupových priečok v AHL. Zatiaľ čo sezóna Red Wings sa uberá zlým smerom, Griffins sa zo svojho slabého štartu otriasli a vyhrali desať z posledných trinástich zápasov.

Zo stretnutia vedenia v Las Vegas... Predstavitelia vedenia a kluboví skauti sa stretli v Las Vegas. Míting, ktorý klub usporadúva vždy po polovici sezóny, sa niesol v znamení februárovej uzávierky prestupov a júnového draftu v Dallase. Red Wings majú v tohtoročnom drafte zatiaľ deväť volieb a chceli by disponovať minimálne dvanástimi. Keďže ich postavenie v tabuľke sa dlhodobo nezlepšuje a skôr alebo neskôr si potrebujú uvoľniť miesto pod platovým stropom, pripravujú sa na vymieňanie niekoľkých štedro platených hráčov za draftové voľby. Majú čas do 26. februára.

Green, Mrázek, Tatar na odchode?... Red Wings by mali do uzávierky prestupov vymeniť dvoch, možno aj viacerých štedro platených hráčov. Často skloňovanými kandidátmi na výmenu, aspoň podľa správ z posledných dní, sú obranca Mike Green, brankár Petr Mrázek a útočník Tomáš Tatar. Hoci nie je isté, že klub opustia a že namiesto nich neodíde niekto iný, v NHL sa už hovorí o tom, akú protihodnotu by mohli priniesť. Experti TSN zistili, čo by za nich klub chcel:

Najväčším kandidátom na výmenu je Mike Green, za ktorého chcú Red Wings získať minimálne dva výbery v drafte a pravdepodobne aj mladšieho hráča do zostavy (tvrdí Frank Seravalli z TSN). Red Wings by ho vymenili aj s podmienkou, že by uhrádzali časť jeho zostávajúceho platu v tejto sezóne (Pierre LeBrun, TSN). Green má v zmluve klauzulu o nemožnosti svojej výmeny, takže bude mať možnosť kontrolovať, kam môže byť vymenený. Po sezóne bude neobmedzene voľným hráčom.

Uhrádzanie časti zostávajúceho platu v tejto sezóne je spojené aj s potenciálnym odchodom Petra Mrázeka (Bob McKenzie, TSN). Red Wings sa ho v decembri snažili vymeniť do Edmontonu, ale z výmeny zišlo, pretože Oilers za neho ponúkali len voľbu vo štvrtom až piatom kole draftu a nechceli prihodiť viac, keďže podľa Eliottea Friedmana (Sportsnet, CBC) neboli až natoľko ohúrení jeho výkonnosťou. Oilers svoju brankársku otázku nakoniec vyriešili ziskom Ala Montoyu z Montrealu výmenou za podmienečnú voľbu vo štvrtom kole draftu. Mrázek je naďalej k dispozícii na výmenu (Darren Dreger, TSN) a Red Wings mu podľa interných zdrojov a beat writerov (Ansar Khan, MLive; Helene St. James, Detroit Free Press) neplánujú ponúknuť novú zmluvu. Mohol by byť vymenený za voľbu v druhom či treťom kole draftu (Craig Custance, The Athletic; Bob McKenzie, TSN).

K dispozícii na výmenu je aj Tomáš Tatar (Frank Seravalli, TSN), hoci má štedro platenú zmluvu na ďalšie tri sezóny, čo by mohlo potenciálnych záujemcov odradiť. Odradiť ich môže aj požadovaná protihodnota: kto ho chce získať, ten musí ponúknuť voľby v drafte a talentovaného mladého hráča (Darren Dreger, TSN). V lete mu vstúpi do platnosti klauzula o nemožnosti trejdu bez vlastného súhlasu, dovtedy do svojej potenciálnej výmeny nemôže prehovoriť.

Program na ďalší týždeň

22.01. New Jersey vs Detroit
23.01. Detroit vs Philadelphia
25.01. Detroit vs Chicago
28.01. All-Star Game (Green)





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.