V Traverse City začína tradičný turnaj nováčikov

MARTIN UŽÁK | 08.09.2017

Predkrmom pred začiatkom tréningových kempov klubov NHL sú turnaje nováčikov. Jeden taký dnes začína aj v Traverse City, osvedčenom predsezónnom centre Detroit Red Wings.


Filip Hronek (Dan Mannes, Detroit Red Wings)


Tohtoročný turnaj bude prebiehať od 8. do 12. septembra za účasti mladíkov z ôsmich klubov, ktoré sú rozdelené do dvoch štvorčlenných skupín. V skupine Gordieho Howea budú hrať mladé talenty klubov Carolina Hurricanes, Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks a New York Rangers; v skupine Teda Lindsayho sa stretnú Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Minnesota Wild a St. Louis Blues.

Mužstvá si zmerajú sily s každým tímom zo svojej skupiny a v poslednom hracom dni nastúpia do zápasu o konečné umiestnenie.

Mladé nádeje Red Wings odštartujú turnaj dnes večer (v stredoeurópskom čase to bude v sobotu o 01:30 hod) zápasom proti Caroline. Pôjde o reprízu lanského finále, v ktorom Hurricanes zvíťazili 6:4. Druhý zápas v skupine Gordieho Howea čaká na mladíkov Red Wings v sobotu o 22:00 SEČ, kedy sa stretnú s Chicagom. Boje v základnej skupine uzavrú v utorok o 01:00 SEČ zápasom proti New York Rangers. Všetky zápasy Detroitu budú vysielané naživo na oficiálnom webe NHL.

Red Wings nominovali na turnaj 26 mladíkov (kompletnú nomináciu nájdete v sumári na konci článku). Figurujú medzi nimi aj traja českí hokejisti: brankár Matěj Machovský a obrancovia Filip Hronek a Libor Šulák. Machovský bude na turnaji jediným gólmanom so zmluvou s Red Wings, takže by mal plniť rolu brankárskej jednotky.

Okrem spomenutej trojice si na turnaji zahrajú aj ďalší mladí hráči zo strednej Európy. Jediným Slovákom bude útočník Radovan Bondra (Chicago). Z Čechov sa na turnaji predstavia aj obranca Ondřej Vála (Dallas) a útočníci Pavel Jenyš (Minnesota), David Kämpf (Chicago), Martin Nečas (Carolina), Tomáš Šoustal (Dallas; voľný hráč na skúške), Filip Helt, Adam Musil (obaja St. Louis) a Filip Chytil (N. Y. Rangers). Chytila trápi natiahnutý sval na nohe, do hry zrejme nezasiahne. Bondra a Jenyš sa na turnaji predstavia už po tretíkrát; Hronek, Helt, Musil a Vála budú v Traverse City štartovať druhýkrát.

Turnaj nováčikov v Traverse City sa hráva od roku 1998. Po dobu svojej existencie vyslal do NHL už 552 hráčov, ktorí v nej odohrali viac ako 103 tisíc zápasov a strelili takmer 13.600 gólov.

Najúspešnejšími mužstvami v histórii turnaja sú Columbus Blue Jackets a St. Louis Blues so štyrmi celkovými víťazstvami. Domáci Detroit Red Wings vyhrali tento turnaj iba raz - v roku 2013.

Víťazi turnaja dostanú trofej, ktorá bola v roku 2015 premenovaná na Matthew Wuest Memorial Cup. Stalo sa tak na počesť Matthewa Wuesta, tvorcu prevratných webov, ktoré zmenili pohľad na severoamerický hokej. Matthew zomrel 19. marca 2015 po dlhom boji s rakovinou.

Sumár

Čo: 2017 NHL Prospect Tournament

Kto: Carolina, Columbus, Dallas, Detroit, Chicago, Minnesota, N. Y. Rangers, St. Louis

Kedy: 8. až 12. septembra 2017

Kde: Centre Ice Arena, Traverse City, Michigan

Zostava Red Wings: Corbin Boes*, Kaden Fulcher*, Matěj Machovský - Dennis Cholowski, Cole Fraser, Filip Hronek, Patrick McCarron*, Vili Saarijärvi, Jordan Sambrook, Libor Šulák, Reilly Webb - Oliver Castleman*, Luke Esposito*, Zach Gallant, Brady Gilmour, Axel Holmström, Isaac Johnson*, Sean Josling*, Luke Kutkevicius*, Michael Rasmussen, Dylan Sadowy, Dominik Shine*, Givani Smith, Jevgenij Svečnikov, Dominic Turgeon, Lane Zablocki.

* voľní hráči na skúške (nepatria žiadnemu klubu NHL)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.