Red Wings vs Východná konferencia (1993 až 2012)

MARTIN UŽÁK | 13.09.2013


Detroit Red Wings zo sezóny 2001/02 (Paul Sancya, Associated Press)


NHL sa začala deliť na konferencie od sezóny 1974/75. Detroit Red Wings spočiatku patrili do Campbellovej konferencie, aby sa v ročníku 1981/82 zaradili do Walesovej konferencie. Pred sezónou 1993/94 sa konferencie premenovali a Red Wings začali pôsobiť v novej Západnej konferencii.

Do ročníka 2012/13 si Red Wings zahrali v každej konferencii okrem Východnej. Pre organizáciu sídliacu na severovýchode Spojených štátov amerických to bol neľahký údel, čo sa však zmení od sezóny 2013/14.

V súvislosti s prechodom Detroitu do Východnej konferencie sa u niektorých odborníkov i fanúšikov objavovali pochybnosti o tom, či "Červené krídla" túto zmenu zvládnu. O prispôsobení terajších Detroit Red Wings na novú konferenciu sa presvedčíme až v najbližších rokoch, no z historického hľadiska možno konštatovať, že Detroitu sa v zápasoch proti klubom Východnej konferencie zvyklo dariť.

O dominantnosti Red Wings v súbojoch s mužstvami východnej vetvy NHL svedčí graf, ktorý som vytvoril s dôrazom na percento získaných bodov v každej sezóne, v ktorej Detroit do Východnej konferencie nepatril. Percento získaných bodov bolo zvolené za hlavný ukazovateľ z dôvodu, že Red Wings nastupovali proti tímom Východnej konferencie v každej sezóne v rôznom počte zápasov (od 10 do 30).

Do grafu neboli zahrnuté sezóny 1994/95, 2004/05 a 2012/13. Ročníky 1994/95 a 2012/13 boli skrátené vinou výluky a medzikonferenčné duely sa v nich nehrávali. Ročník 2004/05 bol pre výluku zrušený celý.


Percento bodov proti tímom Východnej konferencie (Martin Užák, Hockeytown Blog; 2013)


Z predloženého grafu vyplýva, že Detroit nazbieral v každom sezónnom meraní síl so súpermi z Východnej konferencie aspoň 50 % bodov. Niečo také sa nepodarilo žiadnemu inému klubu Západnej konferencie.

Ak prihliadneme na skutočnosť, že na postup do play-off je obvykle potrebné získať aspoň 53 až 58 % dostupných bodov, bilancia Red Wings pôsobí ešte dominantnejšie. Detroit totiž zaznamenal iba jeden ročník, v ktorom sa mu v súbojoch s mužstvami Východnej konferencie nepodarilo získať minimálne 58 % bodov. Bol to ročník 1998/99, v ktorom "Červené krídla" nahromadili (beztak obstojných) 51,78 % bodov.

Sledované obdobie prinieslo až 13 sezón, v ktorých Detroit obral mužstvá Východnej konferencie o 65 % a viac bodov. Hranica 75 % bola dosiahnutá v štyroch prípadoch (naposledy v ročníku 2007/08).

Celková bilancia Red Wings proti tímom z Východnej konferencie bola vôbec najlepšou spomedzi všetkých mužstiev Západnej konferencie až v deviatich sezónach (naposledy v ročníku 2010/11).

Najpozoruhodnejší výsledok bol zaznamenaný v sezóne 2001/02. Vtedajší Red Wings sa postavili proti klubom z Východnej konferencie v 22 stretnutiach, aby v 18 prípadoch vyhrali, trikrát prehrali a jedenkrát prehrali po predĺžení. To činí zisk 84,09 % bodov, čo je tretie najlepšie číslo svojho druhu v histórii.

Priemer percentuálnych hodnôt zo všetkých 17 sezón sledovaného obdobia predstavuje číslo 67,71 %, čo sú viac ako dve tretiny dosiahnuteľných bodov. A to je fakt, ktorý hovorí jasnou rečou:

Detroit Red Wings - či už disponovali dominantným alebo menej dominantným mužstvom - nemali proti (často rýchlejším, väčším a tvrdším) tímom Východnej konferencie žiadne problémy a Západnú konferenciu opúšťajú ako klub, ktorý bol pre mužstvá z východnej vetvy NHL dlhodobým postrachom.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.