Expanzný draft 2021: Chránení a nechránení hráči

MARTIN UŽÁK | 17.07.2021 | aktualizované 18.07.2021

Detroit Red Wings zverejnili menoslov hráčov, ktorých si budú chrániť pred novým klubom Seattle Kraken. Je teda zrejmé, ktorí hráči Red Wings nebudú chránení a Seattle si jedného z nich vyberie pri rozširovacom drafte.

Obrancovia Dennis Cholowski (vľavo) a Filip Hronek. Jeden bol chránený, jeden nie (kredit: Paul Sancya, Associated Press)

Chránení hráči

Red Wings si mohli ochrániť buď sedem útočníkov, troch obrancov a jedného brankára, alebo osem korčuliarov (útočníkov, obrancov) a jedného brankára. Rozhodli sa pre prvú možnosť:

útočníci: Tyler Bertuzzi, Adam Erne, Robby Fabbri, Dylan Larkin, Michael Rasmussen, Givani Smith, Jakub Vrána

obrancovia: Filip Hronek, Nick Leddy, Gustav Lindström

brankár: Thomas Greiss

Automaticky chránení hráči

Hráči, ktorí boli draftovaní v roku 2018 alebo neskôr, a hráči s nanajvýš dvoma sezónami v NHL sú od expanzného draftu oslobodení a Seattle si z nich nemôže vybrať:

útočníci: Jonatan Berggren, Mathias Bromé, Chase Pearson, Lucas Raymond, Joe Veleno, Filip Zadina

obrancovia: Seth Barton, Albert Johansson, Jared McIsaac, Wyatt Newpower, Donovan Sebrango, Moritz Seider, Eemil Viro

brankári: Victor Brattström, Filip Larsson, Patrik Rybár

Seattle si nebude môcť vybrať ani draftovaných mladíkov, ktorí dosiaľ nepodpísali zmluvu. U Red Wings patria do tejto kategórie napr. Albin Grewe, William Wallinder, Theodor Niederbach, Robert Mastrosimone, Elmer Söderblom, Jan Bednář a mnohí iní.

Nechránení hráči

Všetci ostatní hráči, ktorí sú pod zmluvou alebo im zmluva končí, a ktorí neboli chránení alebo od expanzného draftu oslobodení, sú k dispozícii a Seattle si jedného z nich vyberie:

útočníci: Riley Barber, Kyle Criscuolo, Turner Elson, Valtteri Filppula, Sam Gagner, Luke Glendening, Darren Helm, Taro Hirose, Vladislav Namestnikov, Frans Nielsen, Bobby Ryan, Jevgenij Svečnikov, Dominic Turgeon, Hayden Verbeek

obrancovia: Alex Biega, Dennis Cholowski, Danny DeKeyser, Christian Djoos, Joe Hicketts, Dylan McIlrath, Marc Staal, Troy Stecher

brankári: Jonathan Bernier, Kevin Boyle, Kaden Fulcher, Calvin Pickard

Pravidlá, kritériá, termíny

Seattle si vyberie jedného hráča z každého klubu okrem Vegas Golden Knights, ktorí do ligy vstúpili v nedávnej dobe (2017) a tento expanzný draft sa ich preto netýka. Seattle urobí 30 výberov; musí vybrať minimálne 14 útočníkov, deväť obrancov a troch brankárov. Minimálne 20 vybraných hráčov musí byť pod zmluvou pre sezónu 2021/22, pričom ich priemerné platy musia mať súhrnnú hodnotu minimálne 48,9 milióna amerických dolárov a maximálne 81,5 milióna.

Každý klub okrem Vegas musel dať Seattlu k dispozícii minimálne štyroch hráčov (dvoch útočníkov, jedného obrancu a jedného brankára), ktorí spĺňali predpísané kritériá. Každým klubom museli byť vystavení minimálne dvaja útočníci, ktorí sú pod zmluvou na nasledujúcu sezónu 2021/22 a ktorí nastúpili do minimálne 27 zápasov v minulej sezóne 2020/21, alebo min. 54 zápasov v posledných dvoch sezónach. Za rovnakých kritérií musel každý klub vystaviť Seattlu jedného obrancu. Štvrtým povinne vystaveným hráčom každého klubu musel byť brankár, ktorý má zmluvu na nasledujúcu sezónu 2021/22, alebo ktorému zmluva končí, môže byť obmedzene voľným hráčom a od svojho súčasného klubu už dostal kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu.

Keďže len 20 výberov Seattlu musí byť pod zmluvou na nasledujúcu sezónu 2021/22, Seattle môže vyberať aj hráčov, ktorým krátko po rozširovacom drafte skončí zmluva a môžu sa stať obmedzene alebo neobmedzene voľní. Od nedele 18. do stredy 21. júla dostane Seattle 72 hodín na exkluzívne jednanie s nechránenými, potenciálne voľnými hráčmi a bude im môcť ponúkať kontrakt. V prípade, že sa s niektorým z nich dohodne, tento hráč sa v deň expanzného draftu bude počítať ako voľba Seattlu z konkrétneho klubu a Seattle si ďalšieho hráča z daného klubu už vybrať nemôže. U Red Wings končí zmluva viacerým hráčom, ktorí neboli ochránení a môžu byť neobmedzene voľní. Sú nimi napr. Bernier, Filppula, Gagner, Glendening, Helm, Hirose, Pickard, Ryan či Staal.

Seattle oznámi svoje výbery v stredu 21. júla.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.