Edvinsson, Cossa a ďalší. Red Wings nadraftovali

MARTIN UŽÁK | 24.07.2021

Detroit Red Wings majú za sebou vstupný draft 2021. Ktorých mladíkov zvolili, ako sa im doteraz darilo a čo hovoria draftové reporty o mladíkoch draftovaných v prvom kole?

Simon Edvinsson, prvý výber Detroit Red Wings v drafte 2021 (kredit: Frölunda Indians)

1. kolo, # 6: Simon Edvinsson

post: obranca
národnosť: Švédsko
vek: 18 rokov
parametre: 195 cm, 94 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2020/21: Primárne pôsobil v štruktúrach popredného klubu Frölunda Indians. Začínal v Nationell, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku, kde odohral 14 zápasov a pozbieral šesť bodov (1+5). Neskôr odišiel na hosťovanie do klubu IK Västerås v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži v krajine, odohral 14 zápasov základnej časti so ziskom päť asistencií a ďalších šesť zápasov pridal v nadstavbovej časti (1+2). Odohral prvých jedenásť zápasov za Frölundu v SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine, vrátane jedného zápasu v play-off, a pripísal si jednu gólovú prihrávku. Reprezentoval Švédsko na MS hráčov do 18 rokov, v siedmich zápasoch na turnaji pozbieral štyri body (1+3), bol najproduktívnejším obrancom švédskeho výberu a vybojoval bronz.

NHL Central Scouting: "Veľký a fyzicky silný, obojsmerný obranca. Hrá sebavedomo a na ľade je lídrom. Excelentný nahrávač a tvorca hry. Pracovitý bojovník, ktorý nikdy nepodlieha panike a robí správne rozhodnutia. Pri držaní puku je pokojný, má dobré priestorové videnie. Vie, kedy a ako má využiť svoju veľkosť a silu. Má všetky predpoklady k tomu, aby vyrástol vo hviezdu. Zo súčasných hráčov NHL pripomína Victora Hedmana."

Red Line Report: "Má v sebe všetko: rozdáva bodyčeky, dobre bráni, vysiela brilantné pasy a má vynikajúce videnie. Dokáže sám vykorčuľovať s pukom z vlastného pásma a produkovať ofenzívu na druhej strane klziska. Má neuveriteľne plynulý sklz na korčuliach. Veľmi dobre korčuľuje a pracuje s telom. Jeho ofenzívne inštinkty sú takmer dokonalé."

Zaujímavosti: Vo Frölunde sa rozvíjajú aj ďalšie štyri výbery Red Wings z posledných rokov (Lucas Raymond, Theodor Niederbach, Elmer Soderblöm, Gustav Berglund) a aj Liam Dower Nilsson, druhý výber Detroitu z tohto klubu v tohtoročnom drafte a Edvinssonov najlepší priateľ. ... Red Wings mali Edvinssona vytypovaného už dávno pred draftom. ... Jeho obľúbeným hráčom je legendárny zadák Nicklas Lidström. ... Vo Švédsku pravdepodobne zostane aj v nasledujúcej sezóne 2021/22.

1. kolo, # 15: Sebastian Cossa

post: brankár
národnosť: Kanada
vek: 18 rokov
parametre: 197 cm, 96 kg
lapačka: na ľavej ruke

Sezóna 2020/21: Druhú sezónu chytal za Edmonton Oil Kings vo WHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží. V 19 zápasoch zaznamenal 17 výhier a iba jednu prehru v riadnom hracom čase, zastavil 94,1 % striel súperov, priemerne inkasoval 1,57 gólu na zápas a udržal štyri nuly. V posledných troch uvedených štatistikách bol najlepším brankárom celej súťaže. Jeho vysoká úspešnosť zákrokov a nízky priemer inkasovaných gólov na zápas boli tretími najlepšími v dejinách súťaže. Na začiatku sezóny dokázal vyhrať prvých 12 zápasov a vytvoril tým nový klubový rekord v počte víťazstiev za sebou. Pomohol svojmu tímu k prvenstvu v základnej časti. Bol nominovaný na ocenenie Del Wilson Memorial Trophy pre najlepšieho brankára WHL.

NHL Central Scouting: "Veľmi dobre sleduje puk. Chytá excelentným, hybridným štýlom motýlika. Predvídavo číta hru excelentnou pozičnou hrou. Je sebavedomý a pokojný, chytá uvoľnene. Rýchlo a efektívne sa pohybuje v bránkovisku. Je súťaživý a nikdy sa nevzdáva. Výborne pokrýva priestor bránky vďaka svojej mohutnej postave a veľa priestoru vykrýva aj betónmi. Pre prípad nečakanej zmeny dráhy puku drží v horných partiách bránky ramená a lapačku. Má veľký potenciál."

Red Line Report: "Jeden z najlepších brankárov z WHL za posledné roky. Je to obrovský brankár s technicky čistým štýlom. Rozpína dolnú časť tela, aby bol pri zákrokoch čo najväčší a kryl čo najviac priestoru v bránke. Má masívne široký postoj, od tyčky k tyčke sa dostane jedným rýchlym krokom a nepotrebuje na to ani sklz. Neumožňuje veľa sekundárnych príležitostí, ale ak je to nutné, dokáže urobiť viacero zákrokov v sérii vďaka dobrému čítaniu hry a rýchlemu návratu do postoja."

Zaujímavosti: Red Wings oň prejavili natoľko veľký záujem, že vymenili svoju pôvodnú voľbu č. 23 spolu s voľbami č. 48 a 138 k Dallas Stars, aby sa v poradí prvého kola draftu mohli posunúť na 15. miesto. ... Centrálny úrad skautingu NHL ho v tomto ročníku draftu umiestnil na prvé miesto medzi severoamerickými brankármi. ... Bol prvým zvoleným brankárom v tomto ročníku draftu. .... Stal sa 15. brankárom za posledných 20 rokov a tretím za ostatných desať rokov v prvej pätnástke prvého kola draftu. ... Vo WHL debutoval v sezóne 2019/20, ako nováčik sa uviedol úspešnosťou zákrokov 92,1 %, štyrmi nulami a 21 víťazstvami v 33 zápasoch.

Ostatné voľby Red Wings

2. kolo, # 36: Shai Buium

  • obranca, USA
  • 18 rokov, 191 cm, 97 kg
  • držanie hokejky: naľavo
  • 2020/21: 26 bodov (4+22) v 50 zápasoch základnej časti a tri body (1+2) v štyroch zápasoch play-off v drese Sioux City Musketeers v USHL, najvyššej juniorskej súťaži v USA; 13 bodov (2+11) v 17 zápasoch v drese Shattuck St. Mary's v USHS, stredoškolskej prípravke v USA

3. kolo, # 70: Carter Mazur

  • ľavý krídelník, USA
  • 19 rokov, 183 cm, 76 kg
  • držanie hokejky: napravo
  • 2020/21: 44 bodov (20+24) v 47 zápasoch základnej časti a dva body (1+1) v troch zápasoch play-off v drese Tri-City Storm v USHL, najvyššej juniorskej lige v USA; kapitán tímu, najlepší strelec a druhý najproduktívnejší hráč tímu

4. kolo, # 114: Red Savage

  • center / ľavý krídelník, USA
  • 18 rokov, 181 cm, 82 kg
  • držanie hokejky: naľavo
  • 2020/21: 42 bodov (18+24) v 46 zápasoch v drese Národného hokejového mužstva USA do 18 rokov (tretí najproduktívnejší hráč); 20 bodov (10+10) v 22 zápasoch v drese juniorského oddielu Národného hokejového mužstva USA v USHL, najvyššej juniorskej lige v USA; jeden zápas v drese Národného hokejového mužstva USA do 17 rokov; jeden gól v piatich zápasoch v drese reprezentačného výberu USA na MS hráčov do 18 rokov, kapitán výberu

5. kolo, # 134: Liam Dower Nilsson

  • center, Švédsko
  • 18 rokov, 183 cm, 80 kg
  • držanie hokejky: naľavo
  • 2020/21: 17 bodov (5+12) v 16 zápasoch v drese Frölundy v Nationell, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku; 14 bodov (6+8) v 14 zápasoch na hosťovaní v Hanhals IF v HockeyEttan, tretej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku; štyri góly v dvoch zápasoch v drese Frölundy v regionálnej dorasteneckej súťaži vo Švédsku; päť zápasov v drese Frölundy v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku; štyri body (1+3) v siedmich zápasoch a zisk bronzovej medaily v drese reprezentačného výberu Švédska na MS hráčov do 18 rokov, kapitán výberu

5. kolo, # 155: Oscar Plandowski

  • obranca, Kanada
  • 18 rokov, 183 cm, 86 kg
  • držanie hokejky: napravo
  • 2020/21: 17 bodov (5+12) v 39 zápasoch základnej časti a dva body (1+1) v ôsmich zápasoch play-off v drese Charlottetown Islanders v QMJHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží

6. kolo, # 166: Pasquale Zito

  • center, Kanada
  • 18 rokov, 183 cm, 79 kg
  • držanie hokejky: naľavo
  • 2020/21: druhým rokom mal hrávať za Windsor Spitfires v OHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží, ale sezóna OHL bola pre pandémiu zrušená a neodohral ani jeden zápas; rok predtým pozbieral 13 bodov (3+10) v 46 zápasoch
* v siedmom kole Red Wings nemali žiadnu voľbu

Zhrnutie a najbližšie plány

Vstupný draft 2021 bol vzhľadom na pokračujúcu pandémiu a obmedzenia v cestovaní virtuálny. Výkonní pracovníci Red Wings (Steve Yzerman, Kris Draper, Pat Verbeek, Ryan Martin či Jesse Wallin) boli situovaní v Little Caesars Arene, odkiaľ nahlasovali svoje voľby.

Red Wings v pokračujúcom období prestavby piaty rok za sebou draftovali v prvej desiatke draftu a tretíkrát za posledné štyri roky vyberali v úvodnom kole zo šiesteho miesta. Po tom, ako si v rokoch 2017 až 2020 vybrali dovedna 44 mladíkov, najviac za toto obdobie spomedzi všetkých klubov NHL, oznámili v tomto drafte mená ďalších ôsmich mladých hráčov.

Z ôsmich draftovaných hráčov boli štyria útočníci, traja obrancovia a jeden brankár. Po traja mladíci boli z Kanady a USA, dvaja boli zo Švédska.

Okrem výmeny volieb č. 23, 48 a 138 k Dallas Stars za voľbu č. 15, uplatnenú na brankára Cossu, uskutočnili Red Wings počas draftu ďalšie dve výmeny s Vegas Golden Knights. Voľby č. 38 a 128 vymenili za voľbu č. 36, voľbu č. 102 vymenili za voľby č. 114 a 155.

Red Wings v dôsledku pandémie, obmedzení v cestovaní naprieč rôznymi krajinami a neskoršieho termínu draftu nepripravujú pre draftovaných hráčov tradičný letný rozvojový kemp, ktorý sa za bežných okolností koná niekoľko dní až týždňov po drafte a draftovaní mladíci na ňom dostávajú prvé inštrukcie a rady o tom, ako môžu posilniť svoje šance na ceste do NHL, popri tréningoch a modelových zápasoch sa zoznamujú s prostredím, nadväzujú kontakty, dostávajú odporúčania o správnom vystupovaní, zdravej výžive, atď. Miesto toho sa budú naďalej pripravovať vo svojich súčasných kluboch a príp. hrať na letných reprezentačných akciách, a so zázemím Red Wings sa bližšie zoznámia vtedy, keď to situácia dovolí.

Ako Red Wings tento rok draftovali, ktorí z draftovaných mladíkov sa presadia do NHL a ktorí nie, to sa ukáže - prirodzene - až o niekoľko rokov.

Red Wings teraz obrátia pozornosť na jednania o nových zmluvách s niektorými potenciálnymi obmedzene a neobmedzene voľnými hráčmi a najmä na otvorenie trhu s voľnými hráčmi. Trh s voľnými hráčmi sa otvorí v stredu 28. júla o 18:00 SEČ.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.