3. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 03.06.2021

Terry Sawchuk (Associated Press)

03.06.1955: Brankár Terry Sawchuk vo veľkej výmene

V roku 1955 Detroit Red Wings tretíkrát za posledné štyri sezóny vyhrali Stanley Cup a ich brankár Terry Sawchuk tretíkrát vyhral Vezina Trophy pre najlepšieho gólmana NHL. Ani to však nestačilo na to, aby víťazný tím na čele so Sawchukom zostal pohromade. Manažér Jack Adams výrazne zmenil zloženie Red Wings 3. júna 1955, kedy vymenil Sawchuka spolu s útočníkmi Marcelom Boninom, Vicom Stasiukom a Lorneom Davisom k Boston Bruins za zadáka Warrena Goodfreyho a kvarteto útočníkov Gillesa Boisverta, Reala Chevrefilsa, Norma Corcorana a Eda Sandforda.

Ústrednou postavou výmeny bol práve Sawchuk. Red Wings ho vymenili s vidinou, že v Detroite ho nahradí Glenn Hall, avšak aj on sám bol vymenený o dva roky neskôr. Z hráčov, ktorých Red Wings za Sawchuka a spol. získali, sa stal dôležitou súčasťou mužstva iba Goodfrey. Všetci ostatní hrali za Red Wings najviac jednu sezónu alebo len niekoľko zápasov.

Red Wings postupom rokov Sawchuka dvakrát priviedli späť a dvakrát ho nechali odísť. Keď ho v júli 1957 získali z Bostonu späť za talentovaného útočníka Johnnyho Bucyka, vyrobili jeden z najhorších trejdov vo svojej histórii. Adams napokon vymieňal hráčov tak často, až úplne rozbil mužstvo, ktoré bolo v prvej polovici päťdesiatych rokov vyhlásenou hokejovou dynastiou.

03.06.1968: Novým trénerom menovaný Bill Gadsby

Po sezóne 1967/68 odstúpil z funkcie hlavného trénera Detroit Red Wings Sid Abel, aby sa mohol naplno sústrediť na dovtedy simultánne vykonávanú funkciu manažéra. Abel sa vzdal postu kouča 3. júna 1968 a za nového trénera menoval Billa Gadsbyho, niekdajšieho výborného obrancu.

Gadsby v sezóne 1968/69 vyhral 33 zo 76 zápasov a nedoviedol Red Wings do play-off. Na lavičke vydržal do začiatku sezóny 1969/70, kedy sa na miesto trénera vrátil Abel.

03.06.1986: Brad Park končí na lavičke Red Wings

Sezóna 1985/86 bola pre Detroit Red Wings najhoršou v ich histórii. V 80 zápasoch základnej časti pozbierali iba 40 bodov, inkasovali až 415 gólov a skončili beznádejne poslední v NHL. Nebolo teda prekvapením, keď po jej skončení vyhodili hlavného trénera Brada Parka. Park v priebehu sezóny 1985/86 nahradil na lavičke Harryho Nealea a vyhral len deväť zo zostávajúcich 45 zápasov. Jeho koniec bol oznámený 3. júna 1986.

Náhrada za Parka prišla o niekoľko dní - 13. júna 1986 sa stal novým hlavným trénerom Jacques Demers, pod ktorým sa začali Red Wings zlepšovať.

03.06.1994: Bryan Murray končí vo funkcii manažéra

Dňa 3. júna 1994 Detroit Red Wings prepustili z funkcie generálneho manažéra Bryana Murrayho a nahradili ho dvojicou Jimmy Devellano - Scotty Bowman.

Murray bol manažérom Red Wings od júla 1990, do roku 1993 a príchodu Bowmana bol aj hlavným trénerom. Za jeho éry odštartovala rekordná séria 25 postupov do play-off za sebou. Murray okrem toho manažoval drafty, kde si Red Wings vybrali talentovaných mladíkov ako Keith Primeau, Martin Lapointe, Viačeslav Kozlov, Chris Osgood či Darren McCarty.

Devellano bol manažérom Red Wings už predtým, v rokoch 1982 až 1990. Bowman bol trénerom a menovaním aj do roly manažéra získal ešte väčšie kompetencie. Red Wings spoločne manažovali do júla 1997 a víťazstva Stanley Cupu. Následne do funkcie manažéra povýšil Ken Holland.

03.06.1997: Red Wings vyhrávajú aj druhý zápas finále

V utorok 3. júna 1997 nastúpili Detroit Red Wings na druhý súboj finále Stanley Cupu proti mužstvu Philadelphia Flyers. Hralo sa vo Philadelphii, Red Wings triumfovali 4:2, dostali sa do vedenia 2:0 na zápasy a rázne vykročili za dlho očakávaným víťazstvom Stanley Cupu (čo sa im neskôr podarilo po dvoch víťazstvách na vlastnom ľade a uzavretí série na 4:0 na zápasy).

Pri výhre 4:2 skórovali Brendan Shanahan (2), Steve Yzerman a Kirk Maltby. Mike Vernon v bránke Red Wings chytil 29 z 31 striel, prekonal ho iba dvojgólový Rod Brind'Amour.

03.06.1998: Dallas znižuje stratu vo finále konferencie

Dňa 3. júna 1998 nastúpili Dallas Stars a Detroit Red Wings na piate finále Západnej konferencie. Stars vyhrali na vlastnom ľade 3:2 po predĺžení a znížili stav série na 2:3. Red Wings boli blízko k víťazstvu a ukončeniu série - ešte v 59. minúte viedli 2:1 po góloch Tomasa Holmströma a Igora Larionova, ale 85 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby vyrovnal na 2:2 Guy Carbonneau a v predĺžení rozhodol po 46 sekundách Jamie Langenbrunner.

Red Wings ďalšie zdramatizovanie série nedopustili, v šiestom zápase vyhrali nad Stars 2:0 a uzavreli sériu na konečných 4:2 na zápasy, v následnom finále play-off zmietli 4:0 na zápasy Washington Capitals a druhý rok za sebou vyhrali Stanley Cup.


Podklady:

  • 2020-21 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2020)
  • Terry Sawchuk Trades (NHL Trade Tracker - History of NHL Trades)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.