Hronek, Pánik, Vrána, Zadina. Aké dostali známky?

MARTIN UŽÁK | 19.05.2021

Známkovanie výkonov hokejistov patrí k tradičným posezónnym úlohám novinárov píšucich o NHL. Rajón Detroit Red Wings majú na starosti štyria beat writeri: Max Bultman zo stránky The Athletic, Ansar Khan zo stránky MLive, Ted Kulfan z denníka Detroit News a Helene St. Jamesová z denníka Detroit Free Press. Všetci v uplynulých dňoch oznámkovali výkony hokejistov Red Wings v sezóne 2020/21 známkami na päťstupňovej stupnici A až F (v tomto článku v podobe 1 až 5). Prihliadali pritom na štatistiky, odohrané zápasy, plat či predvedené výkony oproti očakávaniam.

V sezóne 2020/21 obliekli dres Red Wings aj štyria hráči zo strednej Európy: český obranca Filip Hronek, slovenský útočník Richard Pánik a českí útočníci Jakub Vrána a Filip Zadina. Pozrime sa teda na to, ako ich detroitskí beat writeri oznámkovali a okomentovali.

Filip Hronek, Jakub Vrána (v strede) a Richard Pánik (kredit: Aaron Doster, USA Today Sports; 08.05.2021)

Filip Hronek

Vek: 23 rokov

Základné štatistiky: 56 zápasov, 26 bodov (2+24)

Kontrakt: Hral v poslednom roku nováčikovského kontraktu s priemerným ročným platom 714.166 amerických dolárov. S Red Wings bude jednať o novej zmluve.

Bultman: 2 ... "Pomohol si dvoma gólmi do prázdnej brány a väčšina jeho gólových prihrávok bola sekundárna, no na druhú stranu mal enormnú smolu pri streľbe - bol úspešný iba v 1,8 % prípadov. Bolo by odvážne tvrdiť, že niekto iný v tíme Red Wings bol lepším obrancom ako on."

Khan: 2- ... "Po deviatich góloch v lanskej sezóne strelil túto sezónu iba dva góly. Naďalej znášal veľké vyťaženie v mladom veku a hral vo všetkých herných situáciách. Lepšie bránil, ale stále má priestor na ďalšie zlepšenie v defenzívnej činnosti a v presilovke."

Kulfan: 2 ... "Ako obvykle bol enormne vyťažovaný. Jeho defenzívna hra sa o niečo zhoršila, to však môže byť následkom toho, že každý zápas nastupoval proti najlepším hráčom súpera. Len máloktorí hráči v tíme sú súťaživejší."

St. James: 2- ... "Bránil popredné útoky súperov, hral vo všetkých situáciách, bol najvyťaženejším hráčom tímu. Ako jeden z dvoch hráčov odohral všetky zápasy a vyhral tímovú produktivitu."

Richard Pánik

Vek: 30 rokov

Základné štatistiky: 12 zápasov, 4 body (1+3) po príchode z Washingtonu

Kontrakt: Hral v druhom roku štandardného štvorročného kontraktu s priemerným ročným platom 2,75 milióna amerických dolárov. Kontrakt mu vyprší v roku 2023.

Bultman: 3 ... "Po príchode do tímu nežiaril tak ako Vrána, ale dokázal pozbierať štyri body v 12 zápasoch. Vyzerá to tak, že v nasledujúcej sezóne by mohol zastávať rolu všestranného útočníka."

Khan: 3 ... "Ako využiteľný hráč do nižšieho útoku mal niekoľko dobrých momentov."

Kulfan: 3 ... "Môže dokázať, že bol viac ako len doplnkom vo výmene Jakuba Vránu za Anthonyho Manthu. Za krátky čas ukázal, že dokáže hrať v ktoromkoľvek útoku. Je schopný produkovať."

St. James: 3 ... "Prišiel pri uzávierke prestupov a hral solídne a spoľahlivo."

Jakub Vrána

Vek: 25 rokov

Základné štatistiky: 11 zápasov, 11 bodov (8+3) po príchode z Washingtonu

Kontrakt: Hral v poslednom roku štandardného dvojročného kontraktu s priemerným ročným platom 3,35 milióna amerických dolárov. S Red Wings bude jednať o novej zmluve.

Bultman: 1 ... "S Red Wings je len krátko, ale o to pôsobivejšie bolo, ako dokázal vyniknúť v čase, keď mužstvu chýbalo viacero kvalitných útočníkov. Hrával o takmer tri minúty na zápas viac ako vo Washingtone. V budúcej sezóne by mohol byť najnebezpečnejším ofenzívnym hráčom Detroitu."

Khan: 1 ... "Pôsobivým 11-zápasovým úsekom po výmene z Washingtonu nechal zabudnúť na Anthonyho Manthu. Predviedol obrovskú rýchlosť, úžasnú strelu a šikovné ruky."

Kulfan: 1 ... "Vyzerá ako potenciálna ofenzívna zbraň. Čistokrvný strelec. Zdá sa, že by mal byť schopný prekonať všetko, čo u Red Wings vyprodukoval Anthony Mantha."

St. James: 1 ... "Dal štyri góly v jednom zápase, nádherne premenil samostatný nájazd, zbieral bod na zápas. Musí sa zlepšiť pri bránení. Môže mať veľký vplyv na prestavbu Red Wings."

Filip Zadina

Vek: 21 rokov

Základné štatistiky: 49 zápasov, 19 bodov (6+13)

Kontrakt: Hral v druhom roku nováčikovského kontraktu s priemerným ročným platom 894.167 amerických dolárov. Kontrakt mu vyprší v roku 2022.

Bultman: 2 ... "Urobil veľa dobrého. Posunul svoju obojsmernú hru na vyšší level a celú sezónu nastupoval v popredných formáciách. Niekoľkokrát predviedol oku lahodiace kúsky. Zažil solídnu sezónu. Je to však hráč, od ktorého Red Wings čakajú produkciu, a tá u neho poklesla. Na druhú stranu to bol trend celého mužstva, navyše hral svoju prvú kompletnú sezónu v NHL. V budúcej sezóne od neho Red Wings budú potrebovať, aby produkoval a hlavne strieľal góly."

Khan: 2- ... "Čísla celkom neodrážajú progres, ktorý urobil. Bol lepší v súbojoch o puk a z času na čas ukazoval, akú má nebezpečnú strelu, najmä z jeho obľúbenej pozície z pravého kruhu."

Kulfan: 2- ... "Niet pochýb o tom, že jeho celková hra sa výrazne zlepšila. Udržal si miesto v prvých dvoch útokoch, jeho čísla však poklesli a ani pokročilé štatistiky neboli ohromujúce. V nasledujúcej sezóne sa od neho bude po ofenzívnej stránke čakať viac."

St. James: 2- ... "Ukázal značné zlepšenie pri bránení a hre bez puku, čo je dôležité v dlhodobom meradle. Vie strieľať góly a vytvárať si strelecké pozície, ale ešte sa musí zlepšiť v hre bez puku."







© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.