Stému víťaznému gólu Hulla predchádzal 'bozk smrti'

MARTIN UŽÁK | 27.02.2021

Streda 27. februára 2002, National Car Rental Center, Sunrise, Florida.

Florida Panthers a Detroit Red Wings nastúpili na svoj jediný vzájomný zápas v základnej časti sezóny 2001/02. Rozdiel medzi súpermi bol veľký.

Panthers patrili medzi najhoršie mužstvá NHL. Budovali nový tím a zo všetkých mladíkov, ktorých nasadzovali, bol najlepší dvadsaťdvaročný brankár Roberto Luongo.

Naopak Red Wings boli lídrami súťaže. Hovorilo sa im 'hrajúca Sieň slávy', pretože väčšinu ich základnej zostavy tvorili budúci členovia spoločnosti hokejových legiend. Medzi nimi Brett Hull, vyhlásený kanonier, jeden z najlepších strelcov v dejinách NHL.

Práve Luongo a Hull sa postarali o jedinečnú zápletku zápasu. Zatiaľ čo jeden sa stal nešťastným hrdinom za nešťastných okolností, druhý dosiahol na mimoriadny míľnik.

Brett Hull (kredit: Rick Stewart Photography)

Fantastický Luongo

Red Wings v bránke s Dominikom Hašekom boli od začiatku zápasu lepším tímom a v prvej tretine prestrieľali Panthers pomerom 11:4. Vytvorili si mnoho šancí, Luongo však žiaril a jeho spoluhráči boli efektívni. V 11. minúte sa presadil Kristian Huselius po prečíslení štyroch proti dvom a po 18 sekundách druhej tretiny zvýšil na 2:0 strelou do odkrytej Hašekovej bránky Sandis Ozolinš.

Postupom druhej tretiny bol nepomer striel ešte výraznejší. Panthers vystrelili desaťkrát, no Red Wings zasypali Luonga 24 pokusmi. Ujal sa iba jeden. V 28. minúte, počas presilovej hry, znížil strelou bekhendom Luc Robitaille po prihrávkach Hulla a Nicklasa Lidströma.

Red Wings boli strelecky aktívnejší aj v tretej tretine, tentoraz pomerom 19:11. Opäť sa ujala iba jedna strela, opäť počas presilovky a po identickej osi ako predtým: Hull a Lidström prihrávali a Robitaille skóroval, tento krát po rýchlom švihu z pravého kruhu. V 58. minúte tak bolo 2:2 a za tohto stavu zápas dospel do predĺženia.

Hrdinom večera bol Luongo. Za 60 minút chytil 52 z 54 striel, v nastolenom trende pokračoval aj v predĺžení a v predposlednej minúte nadstaveného času navýšil počet svojich úspešných zákrokov na fantastických 57. Budúci členovia Siene slávy v zostave Red Wings naň nevedeli nájsť recept. Hull a Sergej Fiodorov neúspešne pálili deväťkrát, Lidström sedemkrát, Brendan Shanahan päťkrát, Pavel Daciuk štyrikrát a Chris Chelios trikrát. Robitaille, jediný úspešný strelec Red Wings, skóroval iba v početnej výhode; jeho ostatné štyri strely Luongo chytil.

Nešťastný 'bozk smrti'

Panthers boli z výkonu svojho mladého brankára ohúrení, krátko pred koncom predĺženia sa však stalo niečo, čo jeho fantastický večer zbytočne pokazilo.

Minútu a sedem sekúnd pred koncom nadstaveného času bola hra na moment prerušená. Domáci hlásateľ Lindsey Dean využil pauzu na to, aby vypredanej aréne oznámil, že Luongo svojimi 57 zákrokmi vytvoril nový klubový rekord v počte úspešných zákrokov brankára v zápase základnej časti, na čo sa v National Car Rental Center ozval mohutný aplauz.

Luongo vytvoril rekord už 52. zákrokom, ešte počas riadneho hracieho času, a prekonal dovtedy rekordných 51 zákrokov Johna Vanbiesbroucka z januára 1994. V každom prípade, ani v riadnej hracej dobe nebol dôvod, aby to hlásateľ oznamoval počas prebiehajúceho zápasu.

Takéto rekordy sa v priebehu hry neoznamujú. Nie je to ako oslava 500. gólu, kedy sa úspešný strelec skôr či neskôr posadí na lavičku alebo napríklad na trestnú lavicu a oddýchne si. Brankár musí byť maximálne koncentrovaný po celý čas. Ani nehovoriac o tom, že Luongove čísla mohli ďalej narastať, pretože ešte nebol koniec a on bol po celý zápas vo veľkej permanencii.

Po krátkej pauze sa začalo opäť hrať. Red Wings založili ďalší útok, Daciuk prebral puk od Mathieua Dandenaulta, po individuálnej akcii a krížnom pase prihral Hullovi a ten ho prudkou strelou z prvej poslal za chrbát nového rekordéra. Len 18 sekúnd po zbytočnom ozname a predčasnom jasaní bol koniec. Red Wings sa tešili z výhry 3:2 a sklamaný Luongo zostal ležať na ľade, zakrývajúc si tvár.

"Dostal bozk smrti," krútil po zápase hlavou dvojgólový strelec Robitaille. "Je to to isté, ako keby ste ešte pred skončením zápasu vyhlásili, že brankár udržal čisté konto."

"Viete čo? Ten hlásateľ by mal za toto dostať facku," nedával si servítku pred ústa prostoreký Hull. On aj ďalší hráči Detroitu boli presvedčení o tom, že hlásateľ Luonga zbytočne zahanbil.

Nešťastník Dean oznámil Luongove meno aj po skončení zápasu. Floridský mladík chytil 57 zo 60 striel a bol vyhlásený za prvú hviezdu. To už ale prevládalo sklamanie.

Panthers za niekoľko dní priznali chybu, verejne sa ospravedlnili a vyhlásili, že hlásateľ mal takýto postup "nakázaný". Kto mu ho mal "nakázať", to neuviedli. Vyhlásili tiež, že urobili opatrenia, aby sa podobný lapsus viac nestal. Kritika Robitaillea a Hulla tomu pomohla.

Míľnik 'Zlatého Bretta'

Brett Hull prekonal Luonga až zo svojej desiatej strely. Luongo ho predtým vychytal vo viacerých príležitostiach a po jednom z výborných zákrokov sa od kanoniera s prezývkou 'The Golden Brett' dočkal uznanlivého poklepania hokejkou po betónoch.

Hull svojím zásahom zaokrúhlil počet svojich víťazných gólov v základnej časti NHL na rovných 100. Na túto métu dosiahol ako tretí hráč v dejinách ligy.

Hull strelil do konca kariéry 110 víťazných gólov v základnej časti NHL, čo je piaty najlepší výkon v histórii súťaže. Viac víťazných gólov strelili iba Jaromír Jágr, Gordie Howe, Phil Esposito a Alexander Ovečkin. Métu 100 víťazných gólov dosiahli aj Teemu Selänne, Brendan Shanahan, Patrick Marleau a Jarome Iginla. Hull ukončil víťazným gólom v priemere každý jedenásty až dvanásty zápas svojej kariéry (priemer 11,5), čo bol do roku 2021 tretí najlepší výkon v tejto výnimočnej skupine hráčov po Espositovi a Ovečkinovi.

Záverom sa patrí spomenúť, že Hull nastrieľal ďalších 24 víťazných gólov v play-off. To ho radí na delenú prvú priečku histórie bojov o Stanley Cup spolu s Wayneom Gretzkym a samostatnú prvú priečku, ak uvážime, že v Stanley Cupe odohral o šesť zápasov menej ako Gretzky.


Podklady:

  • Panthers Team Records (Florida Panthers; 2016)
  • Stars regain form, climb five spots (ESPN; 11.03.2002)
  • Notebook: Ciccarelli itching to play again (Joe Starkey, Pittsburgh Tribune-Review; 05.03.2002)
  • Announcer takes heat for Luongo laud (Michael Russo, South Florida Sun-Sentinel; 01.03.2002)
  • Luongo makes 57 saves, but Red Wings prevail (Associated Press; 28.02.2002)
  • Panthers vs Red Wings 2:3 po predĺžení (video archív autora; 27.02.2002)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.