Brendan Shanahan a jeho najslávnejší hokejový výrok

MARTIN UŽÁK | 22.01.2021

Brendan Shanahan bol svojho času jedným z najvýraznejších silových útočníkov v NHL. Ako jediný hokejista v dejinách súťaže dosiahol na métu 600 gólov a zároveň 2.000 trestných minút. Okrem toho sa vyznačoval často rapotajúcimi ústami, svojským humorom, zdravou trúfalosťou a tým, že nikdy nechodil pre slová ďaleko. Patril do skupinky "uhovorených hviezd", kde mu robili spoločnosť napríklad Chris Chelios, Brett Hull či Jeremy Roenick. Svojimi výrokmi dokázal rozosmiať i pobúriť, vyslovil však aj množstvo hlbokých a obsažných myšlienok. Jedným príkladom za všetky bola jeho odpoveď na nešikovnú otázku nezasväteného reportéra o tom, či je hokej náročná hra.

Brendan Shanahan (David Guralnick, The Detroit News)

"Je hokej náročná hra? Neviem, to mi povedzte vy. Musíme mať silu ako hráči amerického futbalu, výdrž ako maratónci a musíme sa koncentrovať ako chirurgovia pri operácii mozgu. Toto všetko musíme spojiť dohromady, zatiaľ čo sa vo veľkej rýchlosti rútime vpred po studenom a klzkom povrchu a päť ďalších chlapov robí maximum pre to, aby nás zabilo. A zmienil som sa o tom, že to všetko sa deje, zatiaľ čo máme na nohách tri milimetre silné nože? Je teda ľadový hokej náročná hra? Neviem, povedzte mi to sám. Ďalšia otázka!"

Nie je známe, kedy a kde presne Shanahan tieto slová vyslovil po prvýkrát. Popri hokeji sa venoval komunitným aktivitám, natáčal reklamy, zahral si v niekoľkých filmoch, cestoval, v mladosti hrával lakros. Keď dostal hlúpu otázku, neváhal a s patričným tónom na ňu odpovedal.

Shanahan toho za svoju kariéru narozprával naozaj veľa, novinári ho po celú kariéru často a hojne citovali, žiaden z jeho výrokov sa však nepreslávil ako tento.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.