Retro: Prvé samostatné nájazdy v dejinách Red Wings

MARTIN UŽÁK | 20.12.2020

Keď v roku 2005 skončila celosezónna výluka, Národná hokejová liga prišla s veľkou novinkou: rozhodla, že od sezóny 2005/06 viac nebude remíz a každý zápas základnej časti bude poznať víťaza a porazeného. Postarať sa o to mali samostatné nájazdy.

Detroit Red Wings zažili prvé samostatné nájazdy vo svojej histórii v utorok 20. decembra 2005 v zápase proti Columbus Blue Jackets. Zápas skončil v riadnom hracom čase 3:3 a rozhodujúci gól, určujúci víťaza a porazeného, neprinieslo ani päťminútové predĺženie.

Pavel Daciuk (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Red Wings sa na svoje prvé samostatné nájazdy načakali. Už od 3. decembra 2005 boli posledným ligovým tímom, ktorý si túto novinku v zápase zatiaľ nevyskúšal. Ich súperi z Columbusu dovtedy absolvovali samostatné nájazdy trikrát a zakaždým ich vyhrali.

Fanúšikovia vo vypredanej Joe Louis Arene boli, pochopiteľne, na nohách. Situáciu, kedy sa na ľade odohráva iba súboj jedného hráča a brankára, dovtedy zažili len pri trestných strieľaniach. Čakali na minimálne štyri samostatné nájazdy - minimálne dva od každého tímu. Toľko ničím neprerušených individuálnych súbojov jedného hráča proti brankárovi, ako mali vzhliadnuť v priebehu niekoľkých minút nájazdovej lotérie, videli naposledy za časový úsek viac ako šiestich rokov (práve vo forme veľmi ojedinelých trestných strieľaní).

Nájazdy začal hosťujúci útočník Jaroslav Balaštík. Proti nemu Chris Osgood, ktorému sa v súbojoch tohto druhu v ostatnej dobe nedarilo - do tohto zápasu nechytil v drese Red Wings štyrikrát v rade trestné strieľanie. Fanúšikovia ho hecovali, skandovali Ozzie! Ozzie!, Balaštík však skóroval.

Prvým exekútorom Red Wings bol Pavel Daciuk. V zápase dovtedy ani raz nevystrelil na bránu, ale sám zoči-voči gólmanovi Pascalovi Leclaireovi uspel, vyrovnal a stal sa historicky prvým hokejistom Red Wings s premeneným samostatným nájazdom.

Druhú sériu nájazdov odštartoval Rick Nash, najnebezpečnejší hráč Blue Jackets a najlepší strelec NHL z predchádzajúcej sezóny 2003/04. Osgooda prekabátil a mohol zakončiť k odkrytej tyčke, ale v priveľkej rýchlosti trafil iba bočnú konštrukciu bránky.

Z domácich hráčov išiel na ľad ako druhý v poradí Jason Williams a po rýchlych kľučkách a presnej strele pomedzi Leclaireove nohy strelil rozdielový gól na 2:1.

Hostia z Columbusu museli vyrovnať. Podujal sa na to jeden z ich najšikovnejších hráčov, niekdajší dlhoročný útočník Detroitu, legendárny Sergej Fiodorov. Fanúšikova v Joe na neho bučali po celý zápas, pri každom dotyku s pukom. Mnohí mu stále neodpustili, že v roku 2003 odmietol viaceré štedré ponuky na novú zmluvu a odišiel hrať do Anaheimu. Mali ho za zradcu a bučali na neho aj tentoraz, hneď po tom, ako preskočil mantinel a vkročil na ľadovú plochu.

Fiodorov za mohutného bučania Joe zvolil strelu švihom, ale Osgood ju zastavil svojím ramenom a historicky prvé samostatné nájazdy Red Wings sa skončili víťazne.

"Je to zábava, keď nájazdy vyhráme," vyhlásil po prvej súťažnej skúsenosti s nimi Osgood. "Ale neviem, či to bude taká zábava aj vtedy, keď ich prehráme."

V ďalšom pokračovaní sezóny 2005/06 Red Wings absolvovali samostatné nájazdy ešte šesťkrát, z toho trikrát z nich odchádzali ako víťazi a trikrát ako porazení.

Zaujímavosťou je, že Red Wings sú autormi dodnes platného ligového rekordu v počte víťazných zápasov po samostatných nájazdoch bez čo i len jednej prehry v sezóne. Tento rekord vytvorili v sezóne 2016/17, kedy vyhrali všetkých deväť zápasov rozhodovaných v samostatných nájazdoch. Žiadny iný tím od zavedenia samostatných nájazdov nedokázal v jednej sezóne vyhrať až toľko zápasov rozhodovaných týmto spôsobom a zároveň ani raz v nájazdoch neprehrať.

Prvé samostatné nájazdy Detroit Red Wings, 20.12.2005




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.