Ako Mr. Perfect a Euro Twins otočili zápas s Calgary

MARTIN UŽÁK | 21.11.2020

Nedeľa 21. novembra 2010. Detroit Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti Calgary Flames a aj keď prehrávali už 1:3, neskôr 2:4 a ešte niekoľko sekúnd pred koncom riadneho hracieho času 3:4, napokon sa im podarilo vyrovnať a zvíťaziť 5:4 po predĺžení.

Nebol to zápas, ktorý by mal po čase ohromný historický význam. Až na 400. gólovú prihrávku v kariére obrancu Briana Rafalskiho sa nijak zvlášť nezapísal do dejín klubu ani NHL. Napriek tomu stojí za pripomenutie, pretože bol reprezentatívnou ukážkou majstrovstva troch výnimočných hokejistov, ktorí dlhé roky niesli Red Wings na svojich pleciach.

Zľava doprava: Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström, Pavel Daciuk (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Tým prvým bol Nicklas Lidström, najlepší obranca svojej éry, jeden z najlepších obrancov v dejinách NHL. Spoluhráči mu hovorili Mr. Perfect ("Pán dokonalý") či The Perfect Human ("Dokonalý človek"), pretože dve desaťročia predvádzal vyrovnané výkony a nerobil veľa chýb.

Tým druhým bol Pavel Daciuk, prezývaný The Magic Man ("Kúzelník"). Útočník s úžasnými rukami, najšikovnejší hokejista svojej generácie. Geniálny nahrávač a zodpovedný obranár. Nik iný za jeho éry nedokázal svojimi kľučkami zosmiešňovať súperov tak ako on.

Tým tretím bol Henrik Zetterberg, prezývaný Hank či Z. Produktívny, bojovný, neustále nebezpečný útočník, vynikajúci aj v obrannej činnosti. S Daciukom hrávali spolu od roku 2002, často v jednom útoku. Porozumeli si natoľko dobre, že sa im hovorilo Euro Twins ("Európske dvojičky").

Daciuk a Zetterberg hrali prvé dve tretiny v rozdielnych lajnách. Tréner Mike Babcock ich po dlhšom čase rozdelil, aby rozložil útočnú silu tímu do viacerých formácií a nakopol ostatných útočníkov. Keď však Red Wings dlho prehrávali, Euro Twins išli v tretej tretine opäť k sebe.

Daciuk na začiatku tretej časti hry znížil na 2:3. Zetterberg v 52. minúte po prihrávke Daciuka znížil na 3:4. Lidström im zdatne sekundoval, prihral na prvé dva góly mužstva a postupom zápasu bol na ľade čoraz viac a viac. To najlepšie si pritom každý z nich nechal na záver.

Flames bránili náskok 4:3 až do poslednej minúty a už-už sa videli, ako si z Joe Louis Areny odnesú cenné víťazstvo. Red Wings dohrávali v presilovke a 18 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby sa sami vyhnali z útočného pásma. Potom však prišiel ďalší fantastický kúsok v podaní Daciuka, ktorý sedem sekúnd pred sirénou vnikol do útočného pásma po pravej strane, preštrikoval sa cez dvoch hráčov Flames, využil toho, že posledný brániaci hráč nemal svoju hokejku, prihral na ľavú stranu Zetterbergovi a ten necelé štyri sekundy pred koncom strelil svoj druhý gól a vyrovnal na 4:4.

"Keď som videl, ako sa chce predrať cez troch hráčov, pomyslel som si, že sa mu to už nepodarí," uviedol po zápase na adresu Daciukovej akcie obranca Jonathan Ericsson. "Ale potom prišla jedna kľučka, druhá, tretia, prihrávka a gól. Iba Pavel to dokáže."

V druhej minúte predĺženia zavŕšil víťazný obrat kapitán Lidström. Po prihrávke Darrena Helma sa ocitol sám v medzikruží pred bránkou Flames a hoci mohol okamžite zakončovať za chrbát Miikku Kiprusoffa, s pukom na hokejke Kiprusoffa ešte obišiel a zakončil ešte efektnejšie.

Mr. Perfect a Euro Twins otáčajú zápas s Flames, 21.11.2010

Red Wings vs Flames 5:4 po predĺžení, 21.11.2010

Nebolo to po prvýkrát a ani naposledy, čo niektorí z tohto tria takto žiarili v absolútnom závere. Napríklad v marci 2010 vo Vancouveri skóroval tri stotiny pred koncom predĺženia a po výdatnej pomoci Lidströma Zetterberg (pritom deň predtým v Edmontone dokázal Rafalski vyrovnať šesť stotín pred koncom po prihrávkach od Daciuka a Zetterberga). Vo februári 2012 proti Nashvillu rozhodol šesť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času Daciuk po prihrávkach Zetterberga a Lidströma. V decembri 2010 v zápase s Montrealom to bol pre zmenu Lidström, kto po prihrávke Daciuka vyrovnal dve stotiny sekundy pred koncom úvodnej tretiny a v ďalšom priebehu tohto víťazného zápasu skóroval aj sám Daciuk po prihrávke Zetterberga.

S odstupom času sú to však iba jedny z mnohých dôvodov, prečo boli títo vzácni hráči častovaní prezývkami ako Mr. Perfect, The Magic Man či Euro Twins.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.