Zadina, Hronek a ich prvé zápisy do klubovej histórie

MARTIN UŽÁK | 18.06.2020

Detroit Red Wings nasadili v sezóne 2019/20 viacero mladých hráčov, ktorí dokázali urobiť dôležité kroky vo svojich krátkych profesionálnych kariérach. Nikto z nich však neurobil taký veľký pokrok, aký urobili dvaja českí mladíci - útočník Filip Zadina a obranca Filip Hronek.

Zadina nechal zabudnúť na rozpačitý štart v AHL, postupne sa usadil v NHL, v 28 zápasoch za Red Wings pozbieral 15 bodov (8+7) a bol najlepším nováčikom mužstva v uplynulej sezóne.

Hronek bol medzi obrancami Red Wings najlepší, s priemerným hracím časom 23 minút, 54 sekúnd za zápas najvyťažovanejší a s 31 bodmi (9+22) v 65 zápasoch najproduktívnejší.

Obaja Filipovia napredovali natoľko, že po dvakrát prepísali bohatú a rekordmi ovenčenú históriu Red Wings. Všetky zápisy boli spojené s ich mladým vekom a produkciou.


Filip Zadina (vľavo) a Filip Hronek (kredit: USA Today Sports)


Zadina prepísal klubové dejiny najskôr 12. decembra 2019, kedy Red Wings na svojom ľade porazili Winnipeg pomerom 5:2. V tomto dueli po prvýkrát v NHL zaknihoval tri body za gól a dve asistencie (rovnakú bilanciu v stretnutí mal aj Hronek). Dokázal to vo veku 20 rokov a 15 dní, vďaka čomu sa stal najmladším hráčom Red Wings s troma bodmi v jednom zápase od čias Stevea Yzermana, ktorý v apríli roku 1985 nahromadil tri body vo veku 19 rokov a 333 dní. Zadina sa okrem toho stal tretím najmladším hráčom Red Wings od sezóny 1967/68 s troma bodmi v jednom zápase. Mladší boli iba Yzerman v decembri 1983 (18 rokov, 226 dní) a Lane Lambert vo februári 1984 (19 rokov, 75 dní).

Ďalší zápis Zadinu do klubovej histórie prišiel 22. januára 2020 pri prehre 4:2 v Minnesote. V tomto zápase po prvýkrát v NHL dal dva góly. Podarilo sa mu to vo veku 20 rokov a 56 dní. Stal sa piatym najmladším hráčom Red Wings za posledných 36 rokov s minimálne dvoma gólmi v jednom zápase. V mladšom veku to v tomto časovom úseku dokázali iba Dylan Larkin (19 rokov, 189 dní), Yzerman (19 rokov, 227 dní), Mathieu Dandenault (19 rokov, 302 dní) a Joe Murphy (20 rokov, 14 dní).

Hronek menil klubovú históriu najskôr 17. decembra 2019, kedy Red Wings prehrali na svojom ľade 3:5 s Columbusom. Pre Hroneka bol tento zápas 80. v NHL a zaznamenal v ňom 37. asistenciu. Stal sa štvrtým obrancom Red Wings za posledných 40 rokov s 30 a viac asistenciami vo svojich prvých 80 zápasoch v lige. Pred ním to v tomto časovom úseku dokázali iba Nicklas Lidström (49 asistencií v prvých 80 zápasoch), Yves Racine (43) a Jeff Sharples (32).

Hronek prepísal klubové dejiny ešte 7. februára 2020, kedy Red Wings prehrali na ľade Columbusu 2:0. Tento zápas bol jeho 100. v lige. Po prvých 100 zápasoch mal na konte 50 bodov za 14 gólov a 36 asistencií. Držal si teda priemer 0,5 bodu na zápas, a to vo veku 22 rokov. Red Wings mali takto produktívneho mladého obrancu naposledy pred viac ako 28 rokmi, v sezóne 1992/93. Bol ním Nick Lidström, ktorý vo svojich prvých 100 zápasoch v základnej časti NHL pozbieral 70 bodov (0,7 bodu na zápas). Hronekov bodový priemer z prvej stovky zápasov obstál aj pri porovnaní so súčasnými ligovými obrancami vo veku do 22 rokov: okrem neho takto hojne produkovali počas svojich prvých 100 zápasov len Zach Werenski z Columbusu (0,59) a Rasmus Dahlin z Buffala (0,56).

Zadina a Hronek teda rozbehli svoju kariéru v NHL veľmi slušne a atakovali alebo rovno prekonávali zápisy najlepších mladých hráčov, akých Red Wings v posledných dekádach mali.

Zostáva len dúfať, že obaja Filipovia v ďalších rokoch ešte posilnia svoje pozície v prestavovanom mužstve Detroit Red Wings, že klubovú históriu prepíšu ešte výraznejšie ako doteraz, že urobia aj niečo, čo v histórii detroitského klubu neurobil ešte nikto pred nimi, a že v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom začnú čoraz viac a viac vyhrávať a budú meniť aj históriu celej NHL.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.