Pokročilé štatistiky: Mike Green, ako ho nepoznáte

JURAJ KOVÁČ | 29.01.2020 | aktualizované 30.01.2020

Ostrieľaný tridsaťštyriročný ofenzívny zadák Mike Green momentálne zažíva najhoršiu sezónu vo svojej kariére. Po 41 zápasoch prebiehajúcej sezóny 2019/20 má na konte iba osem kanadských bodov (2+6), z toho iba tri (1+2) pozbieral v presilovkách.

Presilové hry boli vždy Greenovou doménou. Vybudoval si renomé špecialistu na túto hernú činnosť - od sezóny 2006/07 až doteraz nastrieľal v početných výhodách 62 gólov a nahromadil 211 bodov, čo je štvrtý a deviaty najlepší výsledok medzi všetkými ligovými obrancami za toto obdobie. Pritom už druhú sezónu v presilovkách veľa neprodukuje.

Pokročilé štatistiky dokazujú, že Greenov prepad v presilovkách nie je demonštrovaný iba nižším počtom bodov. Je to totiž ešte horšie, ako sa navonok môže zdať.


Mike Green (kredit: Associated Press)


V doterajšom priebehu sezóny 2019/20 odohral Green v presilovej hre 99 minút a 10 sekúnd, čo z neho robí piateho najvyťažovanejšieho hráča Red Wings v tejto hernej činnosti. Priemer na zápas predstavuje dve minúty a 25 sekúnd, čo je medzi obrancami Red Wings tretie najvyššie číslo po Dennisovi Cholowskim (2:55) a Filipovi Hronekovi (2:53).

Green teda patrí k hráčom, ktorí na presilové hry naskakujú pravidelne. O to prekvapujúcejšia je skutočnosť, ktorú odhaľujú rozšírené štatistiky.

Ak sa pozrieme na výkony 236 ligových hokejistov, ktorí v doterajšom priebehu sezóny odohrali v presilovej hre minimálne 80 minút, pri prepočte na 60 minút hry je Green najhorší v NHL v počte všetkých streleckých pokusov (67,76), 231. v počte striel smerujúcich na bránku (39,93) a tretí najhorší v počte strelených gólov (2,42). Keď je na ľade, Red Wings riadia iba 78,87 % všetkých streleckých pokusov, čo je štvrtý najhorší výsledok spomedzi 236 hodnotených hráčov.

Samozrejme, Green v tom nie je sám. Red Wings dosiaľ zužitkovali iba 14,8 % svojich presilových hier, čo ich radí na 29. miesto v NHL. S presilovkami sa trápia už dlhodobo, od sezóny 2016/17 až doteraz využili len 16,4 % početných výhod, čo je najhoršia úspešnosť v NHL za toto obdobie. Ich presilovka sa vyznačuje málo početnou streľbou od modrej čiary a najmä z priestoru pred bránkou, odkiaľ padá v tejto hernej činnosti najviac gólov. Mávajú problémy dostať sa do útočného pásma a udržať sa v ňom. Pri streľbe často zbytočne váhajú, zbytočne prihrávajú do zdanlivo lepšej pozície. Ich útočná aktivita neraz končí jedinou strelou, po ktorej súper vyhadzuje puk.

V tejto sezóne hrajú v presilovkách podobne zle ako Green aj niekoľkí ďalší hráči Detroitu, najmä Valtteri Filppula či Robby Fabbri (dojem z jeho hry ovplyvňuje vysoká, ale dlhodobo neudržateľná 33,3 %-ná úspešnosť streľby v tejto situácii). V niektorých pokročilých štatistikách zaostávajú aj Hronek a Andreas Athanasiou. Nikto však nie je taký zlý ako Green.

Z pokročilých štatistík teda vyplýva, že hoci Green hráva v presilovkách často, svojmu mužstvu v mnohých ohľadoch takmer neprispieva, len málokedy dostáva svoje strely na bránku a aj napriek výdatnej minutáži nie je patrične nebezpečný. Možno dokonca tvrdiť, že presilovka Red Wings je nebezpečnejšia a efektívnejšia bez neho ako s ním.

Z obrancu, ktorý si za roky dirigovania početných výhod vytvoril renomé presilovkového špecialistu, je v tejto sezóne jeden z najhorších obrancov na presilovky v celej NHL.

Nebude teda prekvapením, ak Mike Green opustí prestavovaný tím Detroit Red Wings (či už pred februárovou uzávierkou prestupov, pokiaľ o neho niekto prejaví záujem, alebo po skončení sezóny, kedy mu vyprší zmluva), pretože svoju najväčšiu zbraň už nevyužíva tak ako kedysi.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.