Komentár: Diplomaticky o svetlej budúcnosti

MARTIN UŽÁK | 03.11.2019


Steve Yzerman (kredit: Kirthmon F. Dozier, Detroit Free Press)


Je to otrepané klišé, ku ktorému sa uchyľujú mnohí reportéri, novinári a fanúšikovia, ba dokonca aj majitelia či manažéri klubov:

"Čaká nás svetlá budúcnosť."

Sú to slová ukrývajúce marketingový zámer udržať klub populárny, aj keď sa mu práve nedarí alebo ak nie je na konci sezóny pasovaný za víťaza.

Slová používané k tomu, aby priaznivci mohli hľadieť dopredu. Aby verili, aby sa tešili na nové tváre a lepších hráčov. Aby chodili do arén, aby NHL sledovali a aby o nej čítali. Aby so svojím obľúbeným klubom čakali na lepšie zajtrajšky a boli nabudení, keď začnú prichádzať.

Niektorí kluboví činovníci ale z času na čas odvážne vyhlásia, že do troch, piatich, siedmich či snáď desiatich rokov chcú so svojím mužstvom vyhrať Stanley Cup.

Má to svoju logiku - veď v tejto súťaži ide práve o to. Stanley Cup je tým najvýznamnejším mottom úspechu. Je vidinou každého, kto sa v tejto lige pohybuje.

Má to však aj jeden veľký háčik:

Reči o svetlej budúcnosti skôr alebo neskôr vedie prakticky každý, no len málokto má to šťastie, že budúcnosť pre neho napokon bude znamenať víťazstvo Stanleyho pohára.

Úspech za neúspech a naopak

Nie je žiadnym tajomstvom, že v dnešnej NHL majú úspechy a neúspechy cyklický charakter.

Úspešné kluby hrajú o popredné priečky a pomýšľajú na boj o Stanley Cup. Všetky okrem Vegas Golden Knights, ktorí majú ešte príliš krátku históriu, spája, že si prešli ťažším obdobím a vďaka dávnejšiemu pádu na dno draftovali a vychovali kvalitných hráčov, postavili sa s ich pomocou na nohy a vrátili sa na výslnie. Platí to pre každý jeden klub, ktorý je v dnešnej NHL považovaný za schopný zabojovať o strieborný pohár Lorda Stanleyho.

Naproti tomu neúspešné kluby prežívajú zlé časy. Vo väčšine prípadov si svoje chvíle slávy už užili, majú ich za sebou a v súčasnosti čakajú na to, koho sa im pošťastí draftovať a vychovať, prípadne či im noví hráči pomôžu postúpiť vyššie, aby na výslní mohli vymeniť úspešné kluby. Vedia, že ak budú vytrvalé, dostanú príležitosť. Tak, ako ju dostali tí, ktorí boli neúspešní pred nimi.

Samozrejme, niektorým klubom sa darí alebo nedarí o niečo kratšie alebo o niečo dlhšie ako iným, ale tento cyklický charakter úspechov a neúspechov časom platí pre každú organizáciu.

Reči o svetlej budúcnosti sú však výnimočné v tom, že sa týkajú všetkých klubov bez ohľadu na to, či sú práve úspešné a očakávajú ďalšie úspechy, alebo úspešné nie sú, ale očakávajú, že raz budú. To je dôvod, prečo tieto reči môžu ľahko zovšednieť a prečo ich nakoniec začne používať každý.

Toľko Stanleyho pohárov niet

Ako vieme, reči o svetlej budúcnosti sú spájané aj s Detroit Red Wings.

S tými Detroit Red Wings, ktorí len nedávno po celých 25 rokov za sebou ani raz nechýbali v play-off a za toto obdobie vyhrávali viac ako ktorýkoľvek iný klub, ale dnes už patria k najhorším.

Dobre vedeli, že ich raz čaká tvrdý pád. Vedeli, že bude len ďalší, pretože už ho zažili.

Zatiaľ čo oni v NHL vládli, najväčšie talenty z draftu si rozobrali a vychovali tí neúspešní, draft sa spresnil a prestal ponúkať vzácne generačné talenty v najnižších kolách, zaviedol sa platový strop, niekdajšie opory zostarli, skončili a nemal ich kto nahradiť, a veľkej sláve Detroit Red Wings bol koniec. Prakticky spadli tam, kde boli tí, ktorých roky porážali.

Súčasní Detroit Red Wings dúfajú, že po ukončení svojej prestavby sa jedného dňa opäť vydriapu tam, kde boli predtým. Že opäť budú hrať o popredné priečky. Že opäť budú hrať a postupovať v play-off. Že opäť budú bojovať o Stanley Cup.

To ale neznamená, že reči o svetlej budúcnosti sa so samozrejmosťou premietnu v ďalší Stanley Cup. Neznamená to, že v dohľadnej dobe ho určite opäť vyhrajú a že nebudú ničím limitovaní.

Nie je to však len o nich.

Počuli ste napríklad o Toronto Maple Leafs, ktorí čakajú na svoj ďalší Stanley Cup dlhých 52 rokov? Mnohokrát za toto obdobie sa už-už zdalo, že sú na najlepšej ceste opäť ho vyhrať. Ale nepodarilo sa, a hoci sú znova na dobrej ceste, nemajú žiadnu garanciu, že sa im to podarí.

V tejto a aj nasledujúcich sezónach sa dávajú dobré šance na víťazstvo Stanley Cupu nielen Maple Leafs, ale aj klubom ako Vegas Golden Knights, St. Louis Blues, Colorado Avalanche, Washington Capitals, Boston Bruins alebo Tampa Bay Lightning. Preraziť by mohli Carolina Hurricanes, Buffalo Sabres či Edmonton Oilers. Los Angeles Kings a Chicago Blackhawks zažili veľký ústup z nedávnej slávy, ale za niekoľko rokov môžu byť späť. To napokon platí pre každý klub súčasnej NHL - každý má pred sebou nejakú formu svetlej budúcnosti, či už tej blízkej, alebo vzdialenej.

Toľko Stanleyho pohárov pre toľko svetlých budúcností ale niet.

Zo začiatku len s diplomaciou

Je síce pravdou, že minuloročný úspech St. Louis Blues ukázal, že v dnešnej NHL nemožno nikoho odpísať ani po tom, ako je po polovici sezóny úplne posledný. Na druhú stranu to ale automaticky neznamená, že za svetlou budúcnosťou, ktorá sa týka prakticky každého, pretože každý ju v istej forme postupne stvárňuje, možno hneď vidieť Stanley Cup.

Detroit Red Wings to veľmi dobre vedia, takže ich prístup k tejto otázke je v ich súčasnej neľahkej situácii zdržanlivejší.

Ešte za vlády niekdajšieho generálneho manažéra Kena Hollanda sa snažili za každú cenu predrať do play-off, kde sa môže stať čokoľvek, aj keď zrejme vedeli, že viac nemajú veľkú šancu miešať karty medzi najlepšími. Pod tlakom (dnes už nebohého) majiteľa Mikea Ilitcha "umelo" naťahovali sériu postupov do play-off a roky iba prešľapovali na mieste, za čo dnes pykajú.

Za súčasnej vlády generálneho manažéra Stevea Yzermana sa o nich hovorí v súvislosti so svetlou budúcnosťou už len preto, že sú v prestavbe a tá má priviesť práve lepšiu budúcnosť. Vo svojich vyhláseniach sú, ako inak, opatrní. V blízkej budúcnosti nič veľkolepé negarantujú, nič veľkolepé nesľubujú a nič veľkolepé verejne neočakávajú.

Keď sa Yzerman vyjadroval k otázke budúcnosti súčasných Detroit Red Wings naposledy, t.j. počas septembrového tréningového kempu, vyslovil jednu zaujímavú myšlienku:

"Keď som sem prišiel v roku 1983, prechádzali sme prestavbou a napokon sme mali aj to šťastie a vyhrali sme Stanley Cup (v roku 1997). Dúfam, že sa nám to ešte podarí aj niekedy v budúcnosti. Nemôžem vám povedať, kde budeme za tri roky a kde budeme za päť rokov. Môžem vám povedať len to, že mužstvo budeme ďalej prestavovať. Ak budeme trpezliví, neodbočíme a budeme mať aj trochu šťastia, dúfam, že sa nám to podarí skôr ako po 14 rokoch."

Táto jeho myšlienka je dobrou ukážkou toho, prečo sú súčasní Detroit Red Wings v otázke svojej budúcnosti skôr diplomatickí ako priskoro odvážni či zbytočne veľkohubí.

Svetlú budúcnosť síce môžete vidieť a dozaista si ju viete predstaviť za každých podmienok, ale či vám prinesie aj Stanley Cup a kedy, to sú otázky, na ktoré s predstihom odpovedať nejde. Preto, ako uviedol Yzerman, najskôr iba dúfate, že to všetko vydržíte a že sa na vás usmeje šťastie, a o veľkom cieli - tom najvyššom cieli, akým je Stanley Cup, môžete uvažovať až po čase.

Svetlá budúcnosť na Detroit Red Wings zaiste čaká, pretože súčasná NHL je jednoducho nastavená tak, že skôr alebo neskôr sa pozície úspešných a neúspešných klubov vymenia.

Či ale táto svetlá budúcnosť bude pre Red Wings znamenať ďalší Stanley Cup, to je nateraz iba vo hviezdach. Tým viac v období prestavby, ktorá má v NHL povesť krvácania, ktoré keď raz začne a podcení sa, tak je ťažké ho zastaviť.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.