Ako skutočne funguje duo Glendening - Athanasiou

JURAJ KOVÁČ & MARTIN UŽÁK | 15.11.2019

Útočník Luke Glendening sa v najbližších dňoch vráti do zostavy Detroit Red Wings po operácii ľavej ruky. Následne sa ukáže, či bude opäť hrávať v jednom útoku s Andreasom Athanasiouom.

Pokročilé štatistiky poukazujú na to, ako súhra Glendeninga a Athanasioua skutočne funguje, či je pre Detroit Red Wings prínosná a či by sa v nej malo pokračovať.


Luke Glendening (vľavo) a Andreas Athanasiou (Jason Franson, The Canadian Press)

Ofenzívne nevýrazná kombinácia

V doterajšom priebehu sezóny 2019/20 platilo, že Glendening a Athanasiou nastúpili spolu pri hre piatich proti piatim v ôsmich zápasoch, celkovo na 54 minút a 54 sekúnd. V druhom útoku, kde im najčastejšie robil spoločnosť mladík Taro Hirose, mali byť ofenzívne prínosní, pretože to sa od tohto útoku očakáva. Pokročilé štatistiky však hovoria o opaku.

Podiel streleckých pokusov pre tím (Corsi For%, v skratke CF% - podiel striel na bránku, mimo bránky a zblokovaných striel) mali na hodnote 33,33 %. V strelách smerujúcich na bránku (Shots For% - SF%) vykazovali hodnotu 29,09 %. Podiel šancí pre tím (Scoring Chances For% - SCF%) počas ich pobytu na ľade dosahoval hodnotu 35,56 %. Rozdiel všetkých očakávaných strelených a inkasovaných gólov (Expected Goals For% - xGF%) vytiahli na hodnotu 34,02 %. Najhoršie obstáli v štatistike hovoriacej o vysoko nebezpečných príležitostiach na skórovanie (High Danger Chances For% - HDCF%) s hodnotou 16,67 %.

Všetky tieto hodnoty mali na obzvlášť nízkej úrovni a nedokazovali, že by boli ofenzívne prínosní. Koniec koncov, pri spoločnom pobyte na ľade nedal ani jeden z nich žiadny gól.

Podobne zle obstáli v porovnaní s celým tímom, teda relatívne voči spoluhráčom. V tomto ohľade sa hodnotí, čo dokázali spoločne na ľade oproti tomu, čo dokázalo mužstvo, keď na ľade neboli, pričom mínusová hodnota ukazovateľov v porovnaní s tímom je horšia a plusová lepšia.

Relatívne voči spoluhráčom vykazovali podiel všetkých streleckých pokusov pre tím (CF% Rel) na hodnote -15,4 %, podiel striel na bránku (SF% Rel) na hodnote -18,51 %, podiel šancí pre tím (SCF% Rel) na hodnote -10,41 %, podiel všetkých očakávaných strelených a inkasovaných gólov pre tím (xGF% Rel) na hodnote -17,35 %, podiel vysoko nebezpečných príležitostí na skórovanie pre tím (HDCF% Rel) na hodnote -34,31 % a podiel gólov pre tím (GF% Rel) na hodnote -39,13 %.

Keďže vo všetkých sledovaných ukazovateľoch dosiahli mínusové hodnoty, znamená to, že boli horší v porovnaní so svojím tímom. Najmä vysoko mínusové hodnoty v ukazovateľoch HDCF% Rel a GF% Rel sú alarmujúce a dosvedčujú, že oproti spoluhráčom výrazne zaostávali.

Pochopiteľne, tieto štatistiky boli do istej miery odrazom trápenia tímu a jeho personálnej kvality v porovnaní so zvyškom súťaže. Ak by Red Wings v tejto sezóne hrali lepšie, zlepšovali by sa aj títo dvaja hráči. Nič to však nemení na tom, že v porovnaní s tímom boli vskutku nevýrazní. Najmä ak uvážime, že hrali spolu v druhom útoku, od ktorého sa ofenzívny prínos vyžaduje.

Ako im to (ne)šlo v minulosti

Glendening a Athanasiou hrávali v jednom útoku aj v minulej sezóne. Pri hre piatich proti piatim sa spolu objavili na ľade v 72 zápasoch po dobu 324 minút a sedem sekúnd. Koučovi Jeffovi Blashillovi sa ich súhra páčila, v jednotlivých ukazovateľoch dosahovali výrazne lepšie výsledky ako v aktuálnej sezóne, hoci v ligovom ponímaní nijak zvlášť nevynikali a ich spoločné nasadzovanie bolo prínosné skôr v tom, že mužstvu prinieslo viac gólov v sieti súpera ako v tej vlastnej.

V ukazovateli PDO, čo je súčet úspešnosti streľby hráčov a percentuálnej úspešnosti zákrokov brankárov (sh% + sv%) a hovorí sa mu aj "štatistika šťastia", dosiahli hodnotu 104,5 %, čo je číslo, aké je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Čím vyššie PDO väčšina hráčov v istom období vykazuje, tým vyššia je pravdepodobnosť, že "šťastie" sa od nich časom odkloní, "úspech a súhra" sa vytratia a začnú klesať do normálnych tímových hodnôt.

Okrem toho, Athanasiou vlani často bodoval bez priamej asistencie Glendeninga. Napríklad od 27. decembra 2018 do 21. februára 2019 odohral 23 zápasov a pozbieral v nich 19 kanadských bodov za jedenásť gólov a osem asistencií, ale Glendening bol pri jeho bodoch iba päťkrát.

Ukázalo sa tiež, že Athanasiou bol vlani lepší bez Glendeninga ako s ním, ako dokazuje ukazovateľ Corsi (CF% s ním mal na hodnote 44,13 a bez neho na hodnote 45,31), zatiaľ čo Glendening bol s Athanasiouom lepší ako bez neho (CF% s ním mal na hodnote 44,13, bez neho na hodnote 41,29).

Na dlhodobo veľké rozdiely v hre týchto dvoch hráčov poukazuje aj "transition game", čo je pojem označujúci prechod medzi obranným a útočným pásmom:


Porovnanie transition game Lukea Glendeninga a Andreasa Athanasioua (via Corey Sznajder & C.J. Turtoro, Tableau)


Ako ukazuje graf, Glendening v posledných troch sezónach výrazne zaostával za Athanasiouom vo všetkých sledovaných ukazovateľoch hovoriacich o "transition game", od streleckého prínosu pre mužstvo cez vstupy do útočného pásma až po opúšťanie vlastného pásma.

Ako ďalej pre dobro všetkých

Obaja títo hráči môžu byť pre mužstvo v rôznych smeroch prínosní, ale celkovo je ich arzenál a štýl hry veľmi rozdielny. Vzhľadom na to sa každý z nich hodí do inej formácie.

Glendening je defenzívny útočník. Je to obranár ako stvorený do nižšej formácie. Hrá viac fyzicky, patrí medzi najlepších hráčov na vhadzovaní, pravidelne nastupuje v oslabení, naháňa puk, bodovo však výrazne neprispieva. Neraz sa stáva, že ho tréneri posielajú na ľad iba preto, aby vyhral buly vo vlastnom pásme, vybojoval puk, nahodil ho do pásma súpera a odišiel striedať, a to doslova. Alebo preto, aby ustrážil najlepších hráčov súpera, aby ich na ľade tieňoval a za celé striedanie im nič nedovolil. To má samozrejme negatívny vplyv na jeho štatistiky, tie základné i tie pokročilé.

Ako vyplýva z analýzy jeho dispozícií a pravdepodobnej produktivity pri hre piatich proti piatim, Glendening sa najlepšie hodí do štvrtej útočnej formácie:


Kde sa hodí Luke Glendening (via Domenic Galamini ml., Tableau)


Naproti tomu Athanasiou je výhradne ofenzívnou zbraňou. Patrí medzi najrýchlejších súčasných hokejistov, dokáže bleskovo akcelerovať a vďaka svojej rýchlosti vie z času na času produkovať aj bez výdatnej pomoci spoluhráčov. Na druhú stranu je defenzívne labilnejší, nehrá priveľmi tvrdo, dokáže sa z ľadu vytratiť a zažíva dlhé série bez streleného gólu.

Z analýzy jeho dispozícií a pravdepodobnej produktivity pri hre piatich proti piatim vyplýva, že Athanasiou sa najlepšie hodí do poprednej útočnej formácie:


Kde sa hodí Andreas Athanasiou (via Domenic Galamini ml., Tableau)


Pokročilé štatistiky teda dokazujú, že Luke Glendening a Andreas Athanasiou by nemali nastupovať spolu v jednom útoku, tobôž nie v poprednom útoku. Do ofenzívne ladenej útočnej formácie sa viac hodí Athanasiou, zatiaľ čo Glendening je najlepšie využiteľný v nižšej lajne.

Kouč Blashill začal k Athanasiouovi stavať aj Valtteriho Filppulu, ale prekážalo mu, že triu Hirose - Filppula - Athanasiou chýbala potrebná tvrdosť. Odniesol to Hirose, ktorý najskôr spadol do nižšej lajny a neskôr sa ocitol na tribúne. Predpokladá sa, že Filppula si svoje miesto na centri druhého útoku udrží a s Athanasiouom zostane. Red Wings medzitým získali útočníkov Brendana Perliniho z Chicaga a Robbyho Fabbriho zo St. Louis. Obaja začali dostávať a ďalej budú dostávať priestor v popredných formáciách. Fabbri od začiatku dostáva veľa príležitostí v druhej lajne práve po boku Athanasioua a Filppulu. To mení (a ďalej bude meniť) minutáž a nasadzovanie ďalších forvardov.

Každopádne, súhra Glendeninga a Athanasioua v jednom útoku nie je veľmi prínosná a pre dobro Detroit Red Wings a efektívne využitie jedného i druhého hráča by sa v nej nemalo pokračovať.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.