Pokročilé štatistiky: Red Wings čaká množstvo práce

JURAJ KOVÁČ | 01.10.2019

Prechádzať prestavbou nie je nič jednoduchého. Detroit Red Wings a ich výkony z poslednej sezóny 2018/19 sú toho dobrým dôkazom. Pokročilé štatistiky totiž odhaľujú, že Red Wings boli na tom tak zle, že v niektorých smeroch už ani nemali kam klesnúť.


Útočník Darren Helm sa teší z gólu s ďalšími hráčmi Detroit Red Wings (Paul Sancya, Associated Press)


Red Wings ukončili minulú sezónu s bilanciou 32 víťazstiev, 40 prehier v riadnom hracom čase a 10 prehier po predĺžení alebo samostatných nájazdoch. So ziskom 74 bodov (45,1 % možných bodov) im v ligovom hodnotení patrila 28. priečka - horší boli len New Jersey Devils, Los Angeles Kings a Ottawa Senators. S 227 nastrieľanými gólmi skončili na 21. mieste, s 277 inkasovanými gólmi im patrila 27. pozícia. Pod ligovým priemerom sa umiestnili aj ich špeciálne formácie - presilovky boli 19. s úspešnosťou 18,1 % a oslabenia 28. s úspešnosťou 77,1 %.

To sú však základné štatistiky, ktoré o hernom prejave mužstva a jeho skutočných kvalitách mnohé neprezradia. Pozrime sa teda, čo hovoria pokročilé štatistiky.

Sviatočná a málo nebezpečná streľba

V hre piatich proti piatim Red Wings riadili len 47,14 % všetkých streleckých pokusov (Corsi For%, v skratke CF% - podiel striel na bránku, mimo bránky a zblokovaných striel), čo stačilo len na 28. miesto v súťaži. Strely smerujúce do priestoru bránky (Shots For% - SF%) mali na hodnote 46,19 %, čo ich odsunulo na 30. miesto v súťaži, a vysoko nebezpečné strely (High Danger Shots For%) na hodnote 44,02 %, čo znamenalo 28. miesto.

V príležitostiach na skórovanie (Scoring Chances For%) zaknihovali podiel 45,99 %, čo znamenalo 29. miesto v súťaži. Vysoko nebezpečných príležitostí na skórovanie (High Danger Chances For% - HDCF%) mali iba 43,80 %, čo stačilo na 30. miesto.

Nižšie priložené grafiky dokladajú, ako Red Wings zaostávali v počte i nebezpečnosti striel pri hre piatich proti piatim. Čím červenšiu farbu na grafike vidíte, tým viac bola nad ligovým priemerom.

Prvá grafika ukazuje, že Red Wings pri hre piatich proti piatim v porovnaní s ligovým priemerom nestrieľali často a ich strely neboli veľmi nebezpečné. Červenú farbu by ste hľadali márne:


Strely Detroit Red Wings voči súperom v sezóne 2018/19 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Naopak, druhá grafika ukazuje, že súperi to mali proti Red Wings ľahšie, pretože strieľali častejšie a strieľali nadpriemerne často najmä z nebezpečného priestoru pred bránkou:


Strely súperov voči Detroit Red Wings v sezóne 2018/19 (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)

Najhorší očakávaný gólový pomer

Samozrejme, nie je strela ako strela a kvantita nie vždy musí prinášať aj kvalitu. Preto bola vyvinutá štatistika hovoriaca o očakávanom gólovom pomere (Expected Goals For%, v skratke xGF%). Ide o analýzu streleckých pokusov, príležitostí a nebezpečnosti striel. Táto štatistika zodpovedá za množstvo a kvalitu streleckých pokusov a zohľadňuje rôzne faktory, akými sú napríklad typ strely či vzdialenosť strelca od bránky.

Očakávaný gólový pomer predstavuje doplnok k tradičným metrikám, pomáha lepšie porozumieť úrovni hry mužstva a predpovedať jej udržateľnosť do budúcnosti.

Ako to teda z tohto hľadiska vlani vyzeralo s Red Wings?

Očakávané strelené góly v hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút hry (xGF/60) vytiahli na hodnotu 2,12, čo bol najhorší výsledok v lige. Očakávané inkasované góly za rovnakých podmienok (xGA/60) mali hodnotu 2,62, čo bolo 27. najhoršie číslo v lige. Ich celkový očakávaný gólový pomer (xGF%) sa zastavil na hodnote 44,71 %, čo znamenalo posledné miesto v NHL.

V suteréne aj v ďalších ohľadoch

Red Wings mali vlani aj siedmy najvyšší počet stratených pukov v súťaži v prepočte na 60 minút hry piatich proti piatim (Giveaways/60), a síce 12,63. Za rovnakých podmienok získali iba 5,73 pukov (Takeaways/60), čo bol druhý najhorší výsledok v súťaži.

Pomer vylúčených hráčov pri hre piatich proti piatim mali na hodnote 219 ku 248 (v 219 prípadoch bol vylúčený ich súper, v 248 prípadoch boli vylúčení oni sami). Rozdiel medzi vylúčeniami súperov a vlastnými vylúčeniami mal hodnotu -29, čo bol štvrtý najhorší výsledok v NHL.

O tom, že by Red Wings mali smolu, nemôže byť ani reči. Ukazovateľ PDO, čo je súčet úspešnosti streľby hráčov a percentuálnej úspešnosti zákrokov brankárov (sh% + sv%) a hovorí sa mu aj "štatistika šťastia", sa zastavil na cifre 99,8 (7,88 + 91,92), čo znamenalo 17. miesto v súťaži. Predpokladanú PDO (xPDO) mali na hodnote 99,63, čo im dávalo k dobru iba +0,17 %.

Red Wings okrem toho začínali až 33,41 % všetkých vhadzovaní, teda v priemere zhruba každé tretie vhadzovanie vo vlastnej obrannej tretine (DZS%), čo bol siedmy najvyšší počet v lige.

Príjemný nie je ani pohľad na "transition game", čo je pojem hovoriaci o tom, ako mužstvo zvládalo vstupy do útočnej tretiny a výstupy z obrannej tretiny pri držaní puku:


"Transition game" klubov NHL v sezóne 2018/19 (via Corey Sznajder, Tableau)


Ako je vidieť, Red Wings boli v prechode medzi obranným a útočným pásmom jedným z najhorších tímov NHL. V úspešnosti, s akou opúšťali svoje vlastné obranné pásmo, boli v súťaži vôbec najhorší. Do útočného pásma sa často dostávali iba nahodením a následným naháňaním puku.

Rôzne uhly pohľadu na záver

Red Wings si spravili chuť aspoň v závere základnej časti, keď v posledných jedenástich zápasoch ťažili z vyššej úspešnosti streľby a zlepšených výkonov brankárov, vďaka čomu osemkrát vyhrali a boli štvrtým najúspešnejším tímom v tomto období so ziskom 72,7 % možných bodov.

Patrí sa však spomenúť, že mnohé mužstvá dávajú v závere základnej časti priestor širšiemu kádru, preto by sa výsledky z konca dlhodobej časti ročníka nemali preceňovať.

Herný prejav Red Wings v porovnaní s herným prejavom iných tímov v tomto období až taký slávny nebol: od 16. marca 2019 do konca základnej časti malo ich CF% hodnotu 43,98 % (30. miesto v lige za sledované obdobie), SF% hodnotu 40,08 % (31.), xGF% hodnotu 41,36 % (31.) a HDCF% hodnotu 42,79 % (27.). Okrem toho sa k nim priklonilo aj "šťastie", pretože ich PDO vykazoval hodnotu 102,08 (8,10+93,98), čo je číslo, aké je z dlhodobého hľadiska ťažko udržateľné.

Red Wings sa teda nemôžu uchlácholiť tým, že v závere minulého ročníka sa im darilo, pretože napriek viacerým víťazstvám svojím herným prejavom nevynikali.

V novej sezóne 2019/20 preto čaká na toto mužstvo v prestavbe množstvo práce. V mnohých smeroch pritom platí, že horšie ako v minulej sezóne už to byť nemôže.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.