22. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 22.06.2019


Nicklas Lidström siedmykrát víťazom James Norris Memorial Trophy (Julie Jacobson, Associated Press; 22.06.2011)

22.06.1977: John Ziegler novým šéfom NHL

Michiganský právnik John A. Ziegler mladší začínal svoju úradnícku hokejovú kariéru v klube Detroit Red Wings, kde sa postupne prepracoval na pozíciu viceprezidenta. Jeho pôsobenie v organizácii sa skončilo 22. júna 1977, kedy bol menovaný novým prezidentom NHL.

Ziegler sa stal v poradí štvrtým prezidentom NHL a vôbec prvým Američanom v tejto funkcii. Na najvyššom poste súťaže nahradil Clarencea Campbella. Šéfom NHL sa stal na najbližších 15 rokov, do roku 1992. Za jeho éry vstúpili do ligy štyri kluby zo zanikajúcej WHA - Edmonton Oilers, New England Whalers, Quebec Nordiques a pôvodní Winnipeg Jets. V roku 1984 sa stal držiteľom ceny Lestera Patricka za rozvoj hokeja v USA a v roku 1987 bol uvedený do Siene slávy.

22.06.1991: Red Wings volia Chrisa Osgooda

Dňa 22. júna 1991 urobili Detroit Red Wings jedno dôležité rozhodnutie, keď na drafte v Buffale zvolili brankára Chrisa Osgooda. Vybrali si ho v treťom kole na celkovej 54. pozícii.

Osgood obliekal dres Red Wings po dobu 14 sezón. Trikrát s nimi vyhral Stanley Cup a dvakrát ich reprezentoval v Zápase hviezd. Zaradil sa medzi najúspešnejších brankárov v histórii klubu.

22.06.1995: Trpká finálová porážka je bližšie

Vo finále Stanley Cupu 1995 sa stretli Detroit Red Wings a New Jersey Devils. Red Wings boli v tejto sérii favorizovaným tímom, ale prvé dva zápasy na vlastnom ľade prekvapujúco nezvládli a zvíťaziť nedokázali ani v treťom finále, hranom 22. júna 1995 v Newarku.

Devils zvíťazili 5:2, keď už v polovici zápasu vyhrávali 4:0 a v 49. minúte 5:0. Red Wings iba znížili na konci zápasu po góloch Sergeja Fiodorova a Stevea Yzermana v presilovej hre.

Pre Red Wings bol tento zápas novým najneskorším zápasom v ich histórii. O dva dni tento svoj malý historický míľnik prekonali štvrtým stretnutím. Štvrtý zápas bol zároveň posledný, pretože Devils opäť vyhrali 5:2 a uzavreli finálovú sériu na 4:0.

22.06.2011: Siedma Norrisova trofej Nicklasa Lidströma

Bola to veľká sláva, keď NHL dňa 22. júna 2011 vo Vegas udeľovala ocenenia za sezónu 2010/11 a jedno z tých najprestížnejších sa opäť raz ušlo aj legendárnemu detroitskému obrancovi Nicklasovi Lidströmovi. Štyridsaťjedenročný Lidström sa stal držiteľom Norris Trophy pre najlepšieho zadáka súťaže. Vyhral ju už po siedmykrát v kariére, čím vyrovnal počin Douga Harveyho.

Pre Lidströma bolo siedme víťazstvo tejto trofeje zároveň posledným v kariére. S Harveym sa delí o druhé miesto v počte Norrisových trofejí za osemnásobným držiteľom Bobbym Orrom.

22.06.2018: Red Wings draftujú Filipa Zadinu

Dňa 22. júna 2018 Detroit Red Wings uplatnili svoju prvú voľbu vo vstupnom drafte NHL na českého útočníka Filipa Zadinu. Draftovali ho v prvom kole zo šiesteho miesta. Red Wings volili takto vysoko naposledy v roku 1990, kedy si z tretej pozície vybrali Keitha Primeaua.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.