17. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 17.06.2019


Dino Ciccarelli (Dan Mannes, Detroit Red Wings)

17.06.1969: Ďalšia výmena brankára Terryho Sawchuka

Terry Sawchuk je dodnes považovaný za jednu z najväčších brankárskych legiend v histórii NHL. Detroit Red Wings, za ktorých chytal väčšinu kariéry, ho napriek tomu bežne ťahali do výmen.

Red Wings Sawchuka dvakrát vymenili inam a dvakrát ho priviedli späť do svojho tímu. Posledná výmena ho zastihla dňa 17. júna 1969, kedy ho Red Wings spolu s krídelníkom Billom "Sandy" Snowom poslali k New York Rangers výmenou za krídelníka Larryho Jeffreyho.

Sawchuk dodnes zostáva historickým lídrom Detroit Red Wings v počte Vezinových trofejí určených pre najlepšieho gólmana NHL (v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom vyhral tri) a v počte zápasov (734), víťazstiev (350) a čistých kont (85) v drese Red Wings v základnej časti. Jeho číslo 1 je od marca 1994 vyradené z užívania a nesmie ho nosiť žiadny hokejista Detroitu.

17.06.1989: Red Wings volia troch európskych mladíkov

Na sklonku osemdesiatych rokov minulého storočia bolo v NHL naďalej rozšírené nepísané pravidlo, že draftovať Európanov sa veľmi nevypláca. Tento názor prevládal aj u Detroit Red Wings, no tí sa napriek tomu vzopreli svojim dlhoročným zvykom, zariskovali a na drafte 1989, konanom 17. júna 1989 v minnesotskom Bloomingtone, si vybrali aj troch európskych mladíkov - Nicklasa Lidströma, Sergeja Fiodorova a Vladimira Konstantinova.

Lidström bol draftovaný v treťom kole z 53. miesta. Fiodorov prišiel na rad vo štvrtom kole zo 74. miesta a Konstantinov v predposlednom jedenástom kole z 221. miesta.

Draft 1989 bol napokon jedinečný, pretože z troch Európanov vyrástli rozdieloví hráči, v dvoch prípadoch až legendy, čo významnou mierou prispelo k tomu, že NHL prestala na európskych hokejistov nazerať cez prsty a ich počet sa postupom rokov začal výrazne zvyšovať.

O mnoho rokov neskôr sa ukázalo, že hráči, ktorých si Red Wings v drafte 1989 vybrali, vrátane troch hviezdnych Európanov, odohrali v NHL bezmála šesť tisíc zápasov a dočkali sa viacerých individuálnych aj tímových úspechov. Draft 1989 je preto považovaný za jeden z najlepších v histórii Detroit Red Wings a zároveň jeden z najlepších v dejinách NHL.

17.06.1995: Scotty Bowman so štvrtým klubom vo finále

Bola to veľká udalosť, keď 17. júna 1995 odštartovalo finále Stanley Cupu medzi celkami Detroit Red Wings a New Jersey Devils. Už len preto, že okamžite prepísalo históriu NHL.

Zo začiatku finálovej série pútal pozornosť predovšetkým detroitský hlavný kouč Scotty Bowman, pretože ako prvý hlavný tréner v dejinách NHL dokázal dotiahnuť do finále Stanley Cupu už štvrtý klub. Pred Red Wings dostal do finále aj St. Louis Blues (trikrát), Montreal Canadiens (päťkrát) a Pittsburgh Penguins (jedenkrát). Niečo také nedokázal nikto iný.

17.06.1995: Prvá domáca prehra v Stanley Cupe 1995

Onen prvý zápas finále Stanley Cupu medzi Detroit Red Wings a New Jersey Devils skončil výhrou 1:2 pre hostí. Pre Red Wings to bola vôbec prvá prehra vo vyraďovacích bojoch 1995, prvá po sérii ôsmich domácich víťazstiev za sebou.

Neskôr sa ukázalo, že táto prehra nielenže ukončila dlhočiznú sériu domácich víťazstiev Red Wings, ale zároveň bola prvou zo štyroch prehier v Stanley Cupe 1995 po sebe. Red Wings síce boli v sérii favorizovaní, no nakoniec nemali nárok a s Devils prehrali hladko 0:4 na zápasy.

17.06.1995: Dino Ciccarelli vyrovnáva klubový rekord

Prvý zápas finále Stanley Cupu 1995 medzi Detroit Red Wings a New Jersey Devils vošiel do histórie aj vďaka gólu detroitského útočníka Dina Ciccarelliho. Bol totiž už jeho šiesty v presilovej hre počas play-off 1995, čím vyrovnal klubový rekord Andyho Bathgatea z roku 1966 v počte gólov v početnej výhode jedného hráča v jednom play-off.

Ciccarelli vyrovnal tento rekord aj v play-off 1996. S Bathgateom sa oň delí dodnes.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.