Rybár, Šulák a Zadina na polceste sezóny v AHL

MARTIN UŽÁK | 11.01.2019

Záložný celok Detroitu z Grand Rapids má za sebou prvú polovicu základnej časti sezóny 2018/19. Griffins pozbierali v prvých 38 zápasoch tohto ročníka 60,5 % bodov a figurujú na štvrtom mieste Centrálnej divízie a siedmom mieste Západnej konferencie AHL.

V prvej polovici ročníka oblieklo dres Griffins niekoľko hráčov zo strednej Európy. Ako sa im darilo a čo sa od nich očakáva v ďalšom priebehu sezóny?


Patrik Rybár (Sam Iannamico, Grand Rapids Griffins)

Patrik Rybár

Fakty: Odchytal 18 zápasov, deväťkrát zvíťazil. Je druhý v AHL v priemere inkasovaných gólov na zápas (2,30) a piaty v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 18 odchytanými zápasmi (91,5 %). Od polovice decembra chytá s úspešnosťou zákrokov 94,02 %.

Do AHL vstupoval s vidinou, že sa pokúsi vziať skúsenejšiemu Harrimu Säterimu post brankárskej jednotky. V prvých týždňoch pracoval s Brianom Mahoney-Wilsonom, trénerom brankárov Griffins. Zvykal si na prechod na užšie severoamerické klzisko, odlišný štýl hokeja a novú kultúru. Pracoval na slabšej angličtine. Začal sa presadzovať skôr, ako sa očakávalo. Säterimu sa zo začiatku vôbec nedarilo, naopak on sa chytil ponúknutej príležitosti a začal predvádzať vyrovnané výkony.

Vynikol technicky čistým štýlom. Aj vzhľadom na svoju výšku (191 cm) chytal pokojne a snažil sa robiť čo najmenej pohybov, čo je u takto vysokých brankárov bežné. Predviedol sa silnou lapačkou, nevyrážal ľahké puky, dobre vykrýval uhly na užšom klzisku. Naďalej má nedostatky v rozohrávke s hokejkou, na čo sa v Amerike kladie veľký dôraz. Pomohlo mu, že obrana Griffins bola v plnej sile ťažšie priepustná a neumožňovala súperom veľa striel a gólových príležitostí - Griffins v priemere púšťali na svojich gólmanov 27,9 striel na zápas, čo bolo jedno z nižších čísel v lige. Svojím štýlom chytania bol však nadpriemerne efektívny aj pri samostatných únikoch a nájazdoch súperov.

Red Wings sú s jeho progresom spokojní. Doteraz odchytal len o dva zápasy menej ako Säteri, s ktorým Red Wings nemajú dlhodobé plány a do klubu ho priviedli ako mentora. V ďalšom priebehu sezóny sa očakáva, že Rybár si pre seba opäť ukradne väčšiu porciu zápasov, čo mu umožňuje aj špecifický program AHL, podporujúci pravidelnejšie striedanie brankárov.

Zatiaľ čo pred začiatkom tejto sezóny sa Red Wings netajili tým, že v prípade nutnosti povolajú do svojho tímu veterána Säteriho, po prvej polovici sezóny AHL je rozloženie síl v bránkovisku Griffins rovnomernejšie. Rybár nie je brankárskou jednotkou - Griffins ju nemajú - a aby mohol v budúcnu pomýšľať na prechod do NHL, musel by najskôr získať pozíciu jednotky v AHL, vydržať v nej aj za horizontom tejto sezóny a vyniknúť. Zatiaľ je na dobrej ceste.

Libor Šulák

Fakty: Sezónu začal šiestimi zápasmi v NHL. Po uzdravení stálych obrancov Red Wings sa presunul ku Griffins. Doteraz za nich odohral 33 zápasov a pozbieral osem bodov (1+7). Po prvýkrát skóroval 28. decembra. Pozbieral štyri plusové body, 18 trestných minút, vyslal 54 striel na bránu.

Sezónu mal začať v AHL, ale vinou veľkej maródky v zadných radoch Red Wings nakrátko zaskočil v NHL. Už v prípravných zápasoch na túto sezónu si vytvoril renomé jedného z najlepšie korčuľujúcich hráčov v organizácii. Po návrate do Grand Rapids si zastal miesto medzi prvými šiestimi obrancami Griffins. Griffins ho využívali skôr v defenzívnej činnosti. Nastupoval do hry vo vlastnom oslabení, v ofenzívnych situáciách zatiaľ veľmi nevynikol, či už pri presilovej hre, ktorú majú Griffins najhoršiu v lige s úspešnosťou 12,3 %, alebo v jednom zápase z decembra, kedy dohrával ako útočník.

V prvej polovici ročníka v Grand Rapids demonštroval svoje uhladené korčuľovanie. Dokázal si ním uľahčovať hru a neraz aj zahladzovať chyby. Naznačil, že vie byť nebezpečný smerom dopredu, u Griffins však pracoval najmä na zlepšení pozičnej hry a dostupovaní k hráčom súpera. Viedli ho k tomu, aby príliš neriskoval, napádal súperov v správnej chvíli a nemal v hre medzery. Postupne sa prispôsoboval na užšie severoamerické klzisko a odlišnú pozíciu, akú zastával v Európe.

Red Wings ho vnímajú ako projekt. Dali mu čas na aklimatizáciu, vidia v ňom potenciál. Nielen ten ofenzívny, ktorý v ňom drieme a môže z neho urobiť moderného obrancu. Red Wings veria, že ak sa ešte zlepší v obrannej činnosti, uhladí svoju hru a zistí, ako má hrať efektívne smerom dopredu bez toho, aby obranu zbytočne oslaboval, môže sa presadiť do NHL a získať v nej pevnejšie miesto.

V marci bude mať 25 rokov a v organizácii nie je vnímaný ako mladá nádej ("prospect"), ale skôr ako mladý muž, ktorý sa už osvedčil v mužskom hokeji v Európe a potrebuje čas, aby sa zocelil aj medzi mužmi v Amerike. Red Wings predpokladajú, že keď sa tak stane, u Griffins povýši a vráti sa aj jeho produkcia. Red Wings sú zvedaví, ako by obstál v prípadnom play-off AHL. Dovtedy ho ešte môžu povolať do svojho mužstva a dať mu šancu, nech sa opäť predvedie v NHL.

Filip Zadina

Fakty: Odohral 28 zápasov so ziskom 17 bodov (8+9). Vyslal 57 striel na bránku, pozbieral desať trestných minút a 13 mínusových bodov (najviac v tíme). S tromi gólmi v presilovke je na delenom prvom mieste v mužstve. Príležitostne nastupoval do hry vo vlastnom oslabení. Vynechal tri zápasy pre zranenie - dva pre zranenie v hornej časti tela a jeden pre zranenie stehenného svalu. Zahral si na nedávnych majstrovstvách sveta juniorov a ako prezradil v rozhovore s Petrom J. Wallnerom zo servera MLive, podľa vlastných slov hral dobre - najlepšie, ako vedel.

Pred sezónou si nevybojoval miesto v prvom tíme Red Wings, klub však potešilo, že ho nemusel vracať späť do juniorskej ligy, ako je to u tínedžerov z CHL zvykom, ale mohol si ho ponechať v Grand Rapids. Keď ho Red Wings ku Griffins posielali, odporučili mu, aby sa inšpiroval príbehmi Nikitu Kučerova a Davida Pastrňáka, ktorí v Amerike začínali podobne, no zakrátko prešli do NHL a vyrástli vo hviezdy. Dnes je už isté, že do NHL sa nedostane tak rýchlo ako Kučerov a Pastrňák, no Red Wings sú s jeho vývojom spokojní.

Aby sa v Grand Rapids cítil čo najlepšie a nebol odkázaný sám na seba, prichýlil ho vo svojom dome Mike Knuble, bývalý hráč Red Wings a asistent trénera Griffins. V prvej polovici ročníka si zvykal na mužský hokej. Striedal lepšie zápasy s tými slabšími, príležitostne vynikol svojou výbornou strelou, zrejme najlepšou v organizácii Red Wings. Pracoval na zlepšení defenzívy a vyrovnanosti výkonov, zvykal si na tempo hokeja v AHL, na organizovanejší hokej a významne menší priestor na ľade v porovnaní s juniorskou ligou. Griffins ho učili, že dobrá strela a priestor v presilovke mu v dnešnej NHL nebudú stačiť. Ochotne počúval, v čom sa musí zlepšiť. Red Wings boli z jeho prístupu nadšení. V niekoľkých zápasoch ho osobne prišiel sledovať generálny manažér Ken Holland.

Red Wings vedia, že má obrovský potenciál a potrebuje iba čas, aby na veľký hokej dozrel. V tejto sezóne už niekoľkokrát priamo i nepriamo naznačili, že dokým v AHL nebude dominovať, do NHL nepovýši. Klub teší, že si uvedomuje, že na postup vyššie sa musí zlepšiť. Red Wings chcú, aby po príchode do NHL okamžite dominoval v poprednom útoku a presilovej hre a nestratil sebavedomie. Preto, ako tvrdia, ho zoceľujú najskôr v AHL.

Prvá polovica sezóny ukázala, že na NHL ešte nie je pripravený. Red Wings sa s ním nemienia ponáhľať ani z ďalších dôvodov. Ak by v druhej polovici tohto ročníka začal v AHL vynikať a Red Wings by ho povolali, v tejto sezóne za nich odohrá nanajvýš deväť zápasov. Nebude ich desať, pretože v tom prípade by vstúpil do platnosti prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy, a ani jedenásť a viac, pretože v tom prípade by ho Red Wings v roku 2021 museli chrániť pri expanznom drafte pred novým klubom zo Seattlu. Podľa dlhoročných zvyklostí Red Wings by mohol byť povolaný po dvoch až troch produktívnych týždňoch, ak jeho hra nebude vykazovať iné slabiny. Kedy však tieto týždne prídu, prípadne kedy a či vôbec sa Red Wings rozhodnú postupovať inak, to je vo hviezdach.

V ďalšom priebehu sezóny sa od neho očakáva, že vycibrí svoju hru, zapracuje na detailoch, začne hrať vyrovnanejšie, zodpovednejšie smerom dozadu a povýši v produktivite.


Okrem trojice Rybár, Šulák, Zadina nosil dres Griffins v prvej polovici tejto sezóny aj zadák Filip Hronek, v súčasnosti hrajúci za prvý tím v NHL, kde zaskakuje za zranených. Za Griffins doteraz odohral 20 zápasov so ziskom 18 bodov (5+13) a za Red Wings 18 zápasov so ziskom siedmich bodov (3+4). Red Wings sú na oboch frontoch spokojní s jeho ofenzívnou hrou, už menej spokojní s jeho defenzívnou činnosťou, no ako mnohí mladí beci, aj on potrebuje čas. V ďalšom priebehu tejto sezóny sa od neho očakáva, že bude ďalej napredovať a využívať ponúknutú príležitosť v NHL, či už tú súčasnú, alebo prípadnú ďalšiu. Detroitský hlavný kouč Jeff Blashill pred časom vyhlásil, že AHL už prerástol a ak by pre neho bolo vytvorené stále miesto, ku Griffins by sa viac nevracal. Ak sa do AHL ešte vráti, bude čakať na ďalšie povolanie do prvého tímu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.