6. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 06.11.2018


Henrik Zetterberg (Raj Mehta, USA Today Sports)

06.11.1946: Zápas s Boston Bruins bez vylúčení

Je to vzácna udalosť, keď v zápase NHL nie sú rozdané žiadne trestné minúty. Presne to sa stalo dňa 6. novembra 1946 v stretnutí medzi Detroit Red Wings a Boston Bruins. Oba kluby v tej dobe patrili do stredu tabuľky, už nejaký ten rok sa preťahovali o miesto medzi štyrmi postupujúcimi do play-off, často spolu hrávali vyostrené zápasy a v dovtedajšom priebehu sezóny 1946/47 veľmi nevyhrávali, napriek tomu v tomto zápase nemali ani jedného vylúčeného hráča.

Zápas skončil nerozhodne 3:3. Za Red Wings skórovali Ted Lindsay a dvakrát Billy Taylor starší, na strane hosťujúcich Bruins mierili do čierneho Woody Dumart, Bep Guidolin a Joe Carveth.

Red Wings a Bruins odohrali zápas bez čo i len jedného vylúčenia na jednej alebo druhej strane aj 13. februára 1944. Red Wings vtedy vyhrali v Bostone 4:1. Iba deväť hráčov z tohto stretnutia (päť na strane Red Wings a štyria na strane Bruins) nastúpilo aj 6. novembra 1946.

06.11.2005: Siedma výhra vonku od začiatku sezóny

Dňa 6. novembra 2005 nastúpili Red Wings na svoj siedmy zápas na ľade súpera v sezóne 2005/06 a aj siedmy raz vyhrali, keď zdolali domácich St. Louis Blues 4:1. Sedem víťazstiev vonku za sebou od začiatku sezóny (navyše vždy v riadnom hracom čase) je dodnes platný klubový rekord.

Pod triumf v St. Louis sa podpísali najmä Tomas Holmström (2+1), Henrik Zetterberg (1+1), Pavel Daciuk (0+2), Brendan Shanahan (1+0) a Chris Osgood (26/27). Jednou asistenciou prispel útočník Robert Lang, obranca Jiří Fischer pozbieral tri plusové body. 

06.11.2006: Štvorica poctená federáciou USA Hockey

Americká hokejová federácia (USA Hockey) a Národná hokejová liga udeľujú od roku 1966 ocenenie Lester Patrick Trophy. Je určené osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj ľadového hokeja v USA.

Recipienti Ceny Lestera Patricka za rok 2006 boli poctení 6. novembra 2006. Americká hokejová federácia sa rozhodla pre dlhoročného trénera Glena Sonmora a štyri osobnosti, ktoré počas svojej kariéry obliekali aj dres Red Wings. Boli nimi Steve Yzerman, Marcel Dionne, Red Berenson a Reed Larson. Symbolicky, ocenenie si prevzali v detroitskej Joe Louis Arene.

06.11.2015: Henrik Zetterberg vo vzácnej spoločnosti

Dňa 6. novembra 2015 hrali Red Wings v Air Canada Centre proti domácim Toronto Maple Leafs a zvíťazili 2:1 po predĺžení. Jediný gól Detroitu v riadnej hracej dobe strelil kapitán Henrik Zetterberg. Bol to jeho 300. gól v základnej časti NHL. Zetterberg sa vďaka tomuto gólu stal iba piatym hráčom s minimálne 300 gólmi, 500 asistenciami a 800 bodmi v drese Red Wings v základnej časti. Pred ním sa to podarilo iba štvorici Gordie Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio, Sergej Fiodorov.

Zetterberg neskôr postúpil aj medzi hráčov s minimálne 300 gólmi a 600 asistenciami v drese Red Wings. V tomto zoskupení mu robia spoločnosť Howe, Yzerman, Delvecchio a Pavel Daciuk.

06.11.2015: Posledný gól Jakuba Kindla v NHL

Predtým spomínaný zápas na ľade Toronta bol výnimočný aj pre českého obrancu Jakuba Kindla, ktorý po prihrávkach Teemu Pulkkinena a Tomáša Tatara rozhodol o víťazstve Red Wings v tretej minúte nastaveného času. Bol to jeho prvý a jediný gól v predĺžení zápasu NHL.

Paradoxne, Kindl v zápase urobil aj viacero chýb a v nasledujúcom stretnutí sa musel posadiť na tribúnu. S odstupom času bol jeho gól zároveň posledný v drese Red Wings i v NHL.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Nov. 6: Messier scores 500th NHL goal (John Kreiser, NHL.com; 06.11.2017)
  • Yzerman among five to receive Lester Patrick Award (Associated Press; 06.11.2006)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.