11. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 11.10.2018


Gordie Howe s ocenením Sports Guild Award (kredit: Detroit Free Press, 1950)

11.10.1950: Debut Marcela Pronovosta v základnej časti

Dňa 11. októbra 1950 otvárali Detroit Red Wings novú sezónu domácim zápasom proti New York Rangers a zvíťazili 3:2. V ich drese sa predstavil aj dvadsaťročný zadák Marcel Pronovost. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo Pronovost nastúpil za Red Wings v zápase základnej časti. Mnohé zdroje, vrátane oficiálnej webovej stránky NHL dodnes chybne uvádzajú, že Pronovost v tomto zápase debutoval v NHL, v skutočnosti však za Red Wings nastúpil už počas víťazného play-off 1950 a debut z 11. októbra 1950 bol pre neho premiérou len v dlhodobej časti sezóny.

Pronovost hrával za Red Wings 16 sezón. Vyformoval sa v jedného z najlepších obrancov v histórii klubu. Ako jeden z jedenástich hráčov s Red Wings štyrikrát vybojoval Stanley Cup, čo je v tomto klube individuálne hráčske maximum. Za Red Wings neskôr hrávali aj jeho brat André Pronovost a prasynovec Anthony Mantha.

11.10.1952: Prvý zápas vysielaný v kanadskej televízii

Zápas kanadsko-americkej NHL bol po prvýkrát vysielaný v televízii vo februári 1940 z newyorskej Madison Square Garden, kde hrávali New York Rangers. Tento prenos však vysielala iba americká televízia. Kanadská TV začala až o dvanásť rokov neskôr, a boli pri tom aj Detroit Red Wings.

Prvý zápas vysielaný v kanadskej televízii sa odohrával dňa 11. októbra 1952 v Montreale medzi domácimi Canadiens a hosťujúcimi Red Wings. Zápas vysielala CBC, Canadiens zvíťazili 2:1 po góloch Elmera Lacha a Billyho Reaya. Za Red Wings nastúpili napríklad Gordie Howe, Terry Sawchuk, Red Kelly, Ted Lindsay, Johnny Wilson, Marty Pavelich, Marcel Pronovost či strelec jediného gólu Alex Delvecchio.

11.10.1953: Gordie Howe s hetrikom nesúcim jeho meno

Hokejistovi, ktorý dokáže v jednom zápase NHL skórovať, asistovať a absolvovať aj pästný súboj, je pripisovaný 'hetrik Gordieho Howea'. Tento termín vznikol dňa 11. októbra 1953 po tom, čo Gordie Howe ovládol súboj medzi Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs, keď pri víťazstve 4:0 strelil gól, na ďalšie dva prihral a popri tom sa stihol pobiť s hosťujúcim zadákom Fernom Flamanom. Howe zaznamenal gól, asistenciu a bitku v priebehu siedmich minút a štrnástich sekúnd prvej tretiny; druhú asistenciu si pripísal v tretej tretine. Jeho dominantný výkon z časti prvej tretiny sa stal modelom pre všestranné predstavenie hokejistu NHL.

Zaujímavosťou je, že Gordie Howe si pripísal iba dva takéto hetriky, pretože postupom kariéry sa prestal biť, respektíve prestal mať súperov, ktorí by nabrali odvahu a vyzvali by ho k bitke.

11.10.1958: Gordie Howe s kapitánskym céčkom

Gordie Howe mal pred sebou trinástu sezónu v drese Detroit Red Wings, keď bol menovaný za ich kapitána. Stalo sa dňa 12. júna 1958, pričom s kapitánskym céčkom po prvýkrát nastúpil dňa 11. októbra 1958, kedy Red Wings odštartovali novú sezónu prehrou 0:2 na ľade Montreal Canadiens.

Howe sa stal kapitánom Red Wings vo veku tridsať rokov, vo funkcii nahradil obrancu Reda Kellyho. Red Wings viedol ako kapitán po dobu štyroch sezón; kapitánstva sa vzdal v roku 1962 v prospech Alexa Delvecchia a neskôr priznal, že rola kapitána mu nesedela. Po zložení funkcie bol menovaný za asistenta trénera a ďalej pokračoval na svojom pravom krídle.

11.10.1979: Gordie Howe a jeho návrat do NHL

Gordie Howe do tretice, tentoraz vo veľkolepom návrate do NHL v roku 1979. Howe v NHL pôvodne skončil v roku 1971, po 25 sezónach u Detroit Red Wings. Po dvoch rokoch bez hokeja sa vrátil na ľad a šesť sezón hral vo WHA, naposledy za New England Whalers, ktorí sa medzitým presťahovali do Hartfordu a od sezóny 1979/80 začali pôsobiť v NHL ako Hartford Whalers.

Návrat Gordieho Howea do NHL bol spečatený dňa 11. októbra 1979, kedy nastúpil v prvom zápase Whalers na ľade Minnesota North Stars. A čo bolo ešte zaujímavejšie, do NHL sa presunul spolu so svojimi synmi Markom a Martym, s ktorými hrával posledných šesť rokov vo WHA.

Gordieho návrat do NHL sa bezprostredne netýka histórie Detroit Red Wings, ale pre Red Wings mal veľký význam, pretože sezóna 1979/80 bola jeho poslednou v NHL a trikrát sa počas nej objavil v detroitskej Joe Louis Arene, kde sa dočkal ohlušujúcich ovácií publika (dvakrát pri zápase Whalers, raz pri Zápase hviezd 1980).

11.10.2006: Druhý hetrik Mathieua Schneidera

Dňa 11. októbra 2006 zavítali do detroitskej Joe Louis Areny Phoenix Coyotes a odniesli si debakel 9:2. K demolácii hostí prispel najmä Mathieu Schneider, autor troch gólov a jednej asistencie. Pre Schneidera to bol druhý hetrik v drese Red Wings, ten prvý strelil v novembri 2005. Schneider sa vďaka tomu stal iba druhým obrancom v dejinách Detroit Red Wings s dvoma strelenými hetrikmi. Okrem neho to dokázal už len Reed Larson.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Marcel Pronovost: A Life in Hockey (Marcel Pronovost & Bob Duff, Biblioasis, 2012; ISBN 978-1-926845-98-2)
  • Nine: A Salute to Mr. Hockey Gordie Howe (Bob Duff & Bill Roose, Olympia Entertainment, 2007; ISBN 978-0-966412-09-3)
  • First hockey game on TV (CBC Digital Archives; 11.10.1952)
  • Záznam zápasu Montreal vs Detroit z 11. októbra 1952 (video archív autora; 1952)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.