Veľa gólov, zopár bodov. Ďalší hráči pútajú záujem

MARTIN UŽÁK | 12.02.2018

Veľa strelených, ale aj inkasovaných gólov, niekoľko pozbieraných bodov, premrhané trojgólové náskoky. Ďalší hráči upútali záujem iných klubov. Osud brankárov zostáva neistý.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Martin Frk po svojom góle do siete Boston Bruins (David Guralnick, The Detroit News; 06.02.2018)

Posledné výsledky

06.02. Detroit vs Boston 2:3
09.02. N. Y. Islanders vs Detroit 7:6 po predĺžení
11.02. Washington vs Detroit 4:5 po predĺžení

Bilancia a umiestnenie

54 zápasov, 53 bodov, skóre 147:165

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 79 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 79 b.)
NHL: 24. (1. Tampa Bay, 79 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (19)
asistencie: Dylan Larkin (34)
kanadské body: Dylan Larkin (42)
plusové body: Jonathan Ericsson (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (15)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,9 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 46 zápasov, 20 bodov (10+10), -11
Petr Mrázek: 20 zápasov, 7 víťazstiev, 3 nuly, úspešnosť zákrokov 90,6 %
Tomáš Tatar: 54 zápasov, 24 bodov (14+10), -7

Stojí za zmienku

Šanca na postup je čoraz nižšia... Red Wings získali minulý týždeň polovicu dostupných bodov a ich strata na postupové priečky narástla. Na tretie miesto v Atlantickej divízii strácajú priepastných 18 bodov, na posledné postupové miesto vo Východnej konferencii im chýba osem bodov. Red Wings boli na postupovej priečke naposledy pred takmer troma mesiacmi - 19. novembra 2017. Šanca, že sa na ňu ešte vrátia, je čoraz nižšia. Hráči o tom nechcú a ani nemôžu hovoriť, ale ich viera v postup je už nejakú tú dobu skôr utópiou.

Frk a Zetterberg skórovali... Martin Frk skóroval do siete Bostonu i N. Y. Islanders a ukončil tak svoje 17 zápasov trvajúce čakanie na gól. Streleckú smolu pretrhol aj Henrik Zetterberg - gólom do siete Islanders skóroval po prvýkrát po 15 zápasoch. Zetterberg okorenil zápas s Islanders aj troma gólovými prihrávkami, bodoval v každom zápase minulého týždňa a s 39 kanadskými bodmi (7+32) zostáva druhým najproduktívnejším hráčom tímu za Dylanom Larkinom.

Týždeň odštartovaný kritikou... Red Wings odštartovali minulý týždeň nezáživným výkonom v prvých dvoch tretinách zápasu s Bostonom. Kouč Jeff Blashill sa po zápase nezdržal a opäť verejne skritizoval výkony hráčov, najmä tých mladých. Niektorých trestal už v zápase: Tyler Bertuzzi odohral iba necelých osem minút a v tretej tretine si odkrútil iba jedno striedanie, trápiaci sa Andreas Athanasiou sa dočkal iba necelých jedenástich minút. Blashill naznačil, že títo a ďalší mladíci nebudú hrať len preto, že sú mladí a majú potenciál. "Chcem, aby rástli a aby som ich nemusel schovávať, ale aby som im mohol dať šancu, musia hrať lepšie," vysvetlil Blashill.

Ťažký týždeň Tylera Bertuzziho... Tyler Bertuzzi bol jednou z ústredných postáv rozhovorov aj po zápase na ľade Islanders. V 54. minúte, za stavu 2:5 pre Red Wings, oplácal krosček domáceho Cala Clutterbucka tak, že ho sekol do kolena, za čo bol vylúčený do konca zápasu a spoluhráčov poslal do päťminútového oslabenia, vďaka ktorému Islanders skóre otočili na 6:5 a nakoniec zvíťazili 7:6 po predĺžení. Bertuzzi sa kajal, svoj čin oľutoval a vyhlásil, že sa z neho poučí. Vo Washingtone už zostal iba na tribúne ako zdravý náhradník.

Premrhané trojgólové náskoky... Zápasy s Islanders a Capitals boli špecifické tým, že Red Wings v nich premrhali trojgólový náskok. V zápase v New Yorku viedli už 0:3 a 2:5, napriek tomu dovolili Islanders otočiť na 6:5 vďaka štyrom gólom v päťminútovej presilovke za vylúčenie Tylera Bertuzziho. Vo Washingtone viedli Red Wings po dvoch tretinách 1:4, Capitals ale v tretej tretine vyrovnali a nechýbalo im veľa k tomu, aby skóre otočili v nadstavenom čase, v ktorom nakoniec skóroval Tomáš Tatar. Red Wings už v New Yorku vyhlasovali, že niečo také sa im nemôže stávať. Nuž, stalo sa hneď dvakrát po sebe. Nič dobré pre reputáciu mužstva, ktoré tvrdí, že sa ešte chce pobiť o postup do play-off.

Hra v oslabení šiesta najhoršia... Red Wings inkasovali v zápasoch s Islanders a Capitals šesť gólov vo vlastnom oslabení. Kým po väčšinu prvej polovice základnej časti bola hra v početnej nevýhode ich silnejšou stránkou a patrila medzi desať najlepších v NHL, v ostatnej dobe zažíva strmý pád a aktuálne je až 26. v lige s úspešnosťou 77,6 %.

Žiadne zranenia, odrenín pribúda... Red Wings momentálne nehlásia žiadne zranenia (okrem dlhodobo zraneného Johana Franzéna, ktorý sa k hokeju viac nevráti). Odrenín ale postupom sezóny pribúda. Na začiatku týždňa bol otázny štart Darrena Helma, ktorý si obnovil nedávne zranenie pravej nohy. V závere zápasu vo Washingtone odstúpil z hry s bolestivou grimasou obranca Trevor Daley po tom, čo ho do ľavej ruky trafila delová strela Alexandra Ovečkina. Daley ale hlásal, že by mal byť v poriadku. Viac ako predtým začal odpočívať ubolený kapitán Henrik Zetterberg, ktorý vynechal viacero tréningov a šetril sily iba na zápasy.

Griffins na postupových priečkach... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids v týždni opäť výrazne zabodoval a po dlhých mesiacoch sa predral na postupové priečky. Griffins bodovali už deväťkrát za sebou, vyhrali 16 z posledných 22 zápasov a od Vianoc majú najlepšiu formu zo všetkých tímov Západnej konferencie AHL. Z individualít stále viac vyčnieva Filip Hronek, s 26 kanadskými bodmi (7+19) druhý najproduktívnejší obranca súťaže spomedzi nováčikov.

Ďalší hráči pútajú záujem... Do prestupovej uzávierky zostávajú už len dva týždne a keďže Red Wings sa nikam neposúvajú, budú chcieť vymieňať niektorých svojich hráčov za draftové voľby a talentovaných mladíkov. K viacerým záujemcom o obrancu Mikea Greena, hlavného kandidáta na výmenu, pribudli minulý týždeň Nashville Predators (zistil Nick Kypreos, Sportsnet). Red Wings by za Greena radi voľbu v prvom kole draftu a mladého hráča, prípadne voľbu v druhom a treťom kole (Bob McKenzie, TSN). Predators sa obzerajú aj po útočníkoch, z Detroitu sledujú najmä dvojicu Gustav Nyquist, Tomáš Tatar (McKenzie). Zhodou okolností, Red Wings a Predators čoskoro čakajú dva vzájomné zápasy. Red Wings sú viac naklonení k výmene Nyquista, o ktorého sa zaujímajú aj niektoré ďalšie kluby (Helene St. James, Detroit Free Press). Nyquist a Tatar sú kandidátmi na "hokejovú výmenu", to jest taký trejd, pri ktorom do klubu prichádza hotový hokejista, nie draftová voľba alebo mladík bez skúseností z NHL. V tomto smere je kandidátom na výmenu aj Andreas Athanasiou, ako zistil Craig Custance z The Athletic. Athanasiou môže byť pre Red Wings jedinou nádejou na okamžité posilnenie o rozdielového mladého obrancu, ktorý im citeľne chýba.

Osud brankárov zostáva neistý... Jimmy Howard a Petr Mrázek zatiaľ nepútajú záujem iných klubov. Howard pútal veľký záujem naposledy v lete 2016, kedy o neho stáli Calgary Flames, ale nakoniec sa rozhodli podpísať voľného Briana Elliotta. O Mrázeka sa nedávno zaujímali Edmonton Oilers, ale pokus o výmenu nevyšiel a Oilers sa následne dohodli s Montrealom na výmene Ala Montoyu. Osud oboch brankárov zostáva neistý, otáznik zostáva nad oboma (Craig Custance, The Athletic). Kto z nich nakoniec odíde, to zostáva záhadou. Bob McKenzie z TSN však minulý týždeň vyhlásil, že je presvedčený o tom, že Red Wings začnú novú sezónu bez jedného z dvojice Jimmy Howard, Petr Mrázek. Aj preto, že dohromady poberajú takmer 9,3 milióna dolárov ročne, čo si Red Wings skôr alebo neskôr nebudú môcť dovoliť.

Program na tento týždeň

13.02. Detroit vs Anaheim
15.02. Tampa Bay vs Detroit
17.02. Nashville vs Detroit
18.02. Detroit vs Toronto





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.