V Južnej Kórei sa ukáže viacero známych tvárí

MARTIN UŽÁK | 13.02.2018 | aktualizované 14.02.2018

V stredu 14. februára odštartuje na olympijských hrách v Južnej Kórei mužský hokejový turnaj. Tohtoročné olympijské hry budú bez účasti hráčov z NHL, na turnaji sa však predstaví viacero bývalých členov organizácie Detroit Red Wings.


Pavel Daciuk (David Guralnick, The Detroit News)


Z bývalých hráčov Detroit Red Wings zasiahnu do zápasov útočníci Jan Muršak, Pavel Daciuk a obranca Alexej Marčenko. Muršak bude reprezentovať Slovinsko, Daciuk a Marčenko nastúpia za Olympijských športovcov z Ruska (Rusi boli potrestaní za rozsiahly dopingový škandál, na hrách musia štartovať pod neutrálnou vlajkou a názvom Olympijskí športovci z Ruska).


Tip: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov.

 

Jan Muršak nosil dres Red Wings príležitostne v rokoch 2010 až 2013. Na olympijských hrách sa predstaví po druhýkrát v kariére. Bude kapitánom Slovinska.

Alexej Marčenko hrával za Red Wings v rokoch 2014 až 2017. Na olympijských hrách sa predstaví po prvýkrát v kariére.

Pavel Daciuk nastupoval za Red Wings v rokoch 2001 až 2016 a v rokoch 2002 a 2008 sa s nimi dočkal víťazstva Stanley Cupu. Na olympiáde bude štartovať už po piatykrát. Takisto ako v roku 2014, aj tentoraz bude kapitánom tímu. Stane sa tak len tretím hokejistom, ktorý robil Rusom / Sovietom kapitána až na dvoch olympijských hrách. Pred ním mali takúto možnosť iba Viačeslav Fetisov (bývalý hráč Red Wings) a Boris Michajlov.

Ďalší bývalí členovia organizácie Detroit Red Wings budú stáť na lavičkách.

Hlavným trénerom Južnej Kórei bude Jim Paek, kedysi prvý kórejský rodák v NHL a prvý kórejský rodák, ktorý vyhral Stanley Cup. Paek v rokoch 2005 až 2014 robil asistenta trénera v záložnom celku Detroitu z Grand Rapids, pravidelne participoval na predsezónnych tréningových kempoch Detroit Red Wings a vychoval mnoho hráčov, ktorí časom obliekli červeno-biely dres s okrídleným kolesom. V roku 2013 pomohol Griffins k ich prvému Calder Cupu.

Na lavičke USA sa predstavia Tony Granato ako hlavný tréner a Chris Chelios ako jeho asistent.

Tony Granato bol v sezóne 2014/15 asistentom niekdajšieho hlavného trénera Red Wings, Mikea Babcocka, a v sezóne 2015/16 robil asistenta súčasnému trénerovi Jeffovi Blashillovi.

Chris Chelios hrával za Red Wings v rokoch 1999 až 2009, dvakrát v ich drese vyhral Stanley Cup, po skončení aktívnej kariéry bol uvedený do Siene slávy, u Red Wings vystriedal viacero funkcií a v súčasnosti je ich oficiálnym ambasádorom. Na turnaji bude mať na starosti americkú obranu a hru vo vlastnom oslabení. Bude to jeho piata olympiáda, prvá v pozícii člena realizačného tímu.

Napokon na lavičke Švédska bude v roli asistenta trénera pôsobiť Johan Garpenlöv, bývalý ľavý krídelník, ktorý za Red Wings hrával v rokoch 1990 až 1992.

Mužský hokejový turnaj začne v troch štvorčlenných skupinách a bude pokračovať následnými vyraďovacími bojmi. Turnaj vyvrcholí v nedeľu 25. februára zápasom o zlaté medaily.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.