Pavel Daciuk najnovším členom Triple Gold Clubu

MARTIN UŽÁK | 25.02.2018


Pavel Daciuk v drese Detroit Red Wings (Chris Young, The Canadian Press)


Legendárny ruský útočník Pavel Daciuk si splnil sen a stal sa olympijským víťazom. Zároveň sa stal najnovším členom prestížneho Triple Gold Clubu, v ktorom sú združení hokejisti a tréneri so zlatou olympijskou medailou, zlatou medailou z majstrovstiev sveta a titulom víťaza Stanley Cupu.


Tip: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov.


Daciuk bol v Južnej Kórei kapitánom Olympijských športovcov z Ruska. Rusi boli potrestaní za rozsiahly dopingový škandál, na olympijských hrách museli štartovať pod neutrálnou vlajkou a názvom Olympijskí športovci z Ruska.

Tím vedený Daciukom vstúpil do olympijského turnaja prehrou 2:3 so Slovenskom, následne však vyhral zostávajúcich päť zápasov s dominantným skóre 25:6. O zlate rozhodol finálový triumf 4:3 po predĺžení nad Nemeckom. 


Daciuk odohral všetkých šesť zápasov, pripísal si šesť kanadských bodov (0+6) a osem plusových bodov. Olympijského zlata sa dočkal na piaty pokus. Vo veku 39 rokov a 220 dní sa stal najstarším hokejistom, ktorý vyhral zlato na olympijských hrách.

Daciuk predtým vo svojej kariére dvakrát vyhral Stanley Cup s Detroit Red Wings (v rokoch 2002 a 2008) a jedenkrát sa stal majstrom sveta (v roku 2012).

Daciuk je 29. členom Triple Gold Clubu a desiatym bývalým či súčasným členom Detroit Red Wings v tomto prestížnom zoskupení. Z bývalých či súčasných členov Red Wings figurujú v klube aj Švédi Nicklas Lidström, Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg a Mikael Samuelsson, Rusi Viačeslav Fetisov a Igor Larionov, Kanaďania Brendan Shanahan a Mike Babcock (ako tréner) a Čech Jiří Šlégr.

Daciuk v lete oslávi štyridsiatku a predpokladá sa, že táto sezóna je jeho posledná v kariére. Pokiaľ sa tak stane a skončí, o tri roky ho čaká ďalšia veľká pocta: uvedenie do Siene slávy NHL.

Ako sa darilo ostatným

Okrem Pavla Daciuka štartovalo na olympiáde v Južnej Kórei aj niekoľko ďalších bývalých hráčov Detroit Red Wings a persón, ktoré s Red Wings spolupracovali v rôznych funkciách mimo ľadu.

Spolu s Daciukom sa teší z olympijského zlata obranca Alexej Marčenko, ktorý nosil dres Red Wings v rokoch 2014 až 2017. Marčenko odohral iba úvodný zápas turnaja so ziskom dvoch trestných minút a dvoch mínusových bodov. Následne robil zdravého náhradníka.

Ďalším bývalým hráčom Red Wings v akcii bol slovinský útočník Jan Muršak, ktorý za Detroit hral v rokoch 2010 až 2013. Muršak odohral päť zápasov a zaknihoval v nich šesť bodov za tri góly a tri asistencie, vďaka čomu bol najproduktívnejším Slovincom a deviatym najproduktívnejším hráčom turnaja. Najviac zažiaril v prvom zápase základnej skupiny B proti USA, keď pri víťazstve 3:2 po predĺžení strelil dva góly, vrátane toho víťazného. Slovinsko skončilo na deviatom mieste.

Na turnaji sa ukázal aj kórejský rodák Jim Paek, ktorý v rokoch 2005 až 2014 robil asistenta trénera v záložnom celku Detroitu z Grand Rapids, pravidelne participoval na predsezónnych tréningových kempoch Detroit Red Wings a vychoval mnoho hokejistov, ktorí časom obliekli červeno-biely dres s okrídleným kolesom. Paek bol hlavným trénerom domácej Južnej Kórei a skončil s ňou na poslednom dvanástom mieste.

Na lavičke USA sa predstavili Tony Granato a Chris Chelios. Granato bol v rokoch 2014 až 2016 v Detroite asistentom trénera, Chelios obliekal dres Red Wings v rokoch 1999 až 2009, neskôr u nich vystriedal rôzne funkcie mimo ľadu a v súčasnosti je ich ambasádorom. Granato viedol Američanov ako hlavný tréner a Chelios bol jeho asistentom. Američania skončili siedmi.

Napokon na lavičke Švédska pôsobil v roli asistenta trénera Johan Garpenlöv, bývalý útočník, ktorý za Red Wings nastupoval v rokoch 1990 až 1992. Švédsko skončilo na piatom mieste.






© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.