Odpovede: NTC a NMC, zmluvy mladých, nová aréna

MARTIN UŽÁK | 04.11.2017

Ktorí hráči Detroitu nemôžu byť vymenení bez svojho súhlasu? Kto uvoľní miesto pod platovým stropom, aby mohli Red Wings podpísať trojicu Andreas Athanasiou, Dylan Larkin, Anthony Mantha? Aká je skutočná kapacita novej arény Detroit Red Wings a prečo sú v nej mnohé sedadlá prázdne?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných piatich týždňov.


Frans Nielsen, Mike Green a Danny DeKeyser, traja z mnohých hráčov s luxusnými zmluvami (Kathy Willens, Associated Press)


Ktorí naši hráči nemôžu byť vymenení bez svojho súhlasu? Ako sme na tom v porovnaní s inými klubmi? - Jozef

Hráč NHL nemôže byť vymenený bez svojho súhlasu, pokiaľ má v zmluve klauzulu NTC alebo NMC. NTC klauzula znamená, že hráč nemôže byť bez svojho súhlasu vymenený do iného klubu. NMC klauzula znamená, že hráč nemôže byť bez svojho súhlasu ani vymenený, ani umiestnený na waiver listinu, ani poslaný na farmu.

Bez svojho súhlasu v súčasnosti nemôže byť vymenených týchto desať hráčov Red Wings:

Justin Abdelkader (priemerný ročný plat 4,25 milióna amerických dolárov) - na túto i ďalšie dve sezóny má pevnú NTC. V ďalších troch sezónach môže byť vymenený, ak Red Wings nepostúpia do play-off, alebo ak nebude patriť medzi prvých deväť hráčov mužstva s najvyšším hracím časom.

Trevor Daley (3,16 mil.) - na túto i ďalšiu sezónu má pevnú NTC. Pevná NTC mu vyprší desať dní pred uzávierkou prestupov v sezóne 2019/20, jeho poslednej sezóne pod terajšou zmluvou. Keď mu pevná NTC vyprší, môže uviesť pätnásť klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

Danny DeKeyser (5 mil.) - na túto i ďalšie dve sezóny má pevnú NTC. Pevná NTC mu platí do konca roka 2020. Od 1. januára 2021 môže uviesť desať klubov, do ktorých nechce byť vymenený. Túto možnosť môže využiť aj vo svojej poslednej sezóne terajšej zmluvy (2021/22).

Jonathan Ericsson (4,25 mil.) - na túto sezónu má pevnú NTC. V ďalších dvoch sezónach, jeho posledných pod terajšou zmluvou, môže uviesť devätnásť klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

Mike Green (6 mil.) - má NTC pre túto sezónu, jeho poslednú pod terajšou zmluvou.

Darren Helm (3,85 mil.) - na túto i ďalšiu sezónu má pevnú NTC. V ďalších dvoch sezónach môže byť jeho NTC od 15. júna do uzávierky prestupov zrušená, ak Red Wings nepostúpia do play-off, alebo ak nebude patriť medzi prvých deväť hráčov mužstva s najvyšším hracím časom.

Jimmy Howard (5,29 mil.) - na túto sezónu má modifikovanú NTC. Klauzula mu umožňuje vybrať si desať klubov, do ktorých môže byť vymenený. V nasledujúcej sezóne, jeho poslednej pod terajšou zmluvou, nemá žiadnu klauzulu.

Niklas Kronwall (4,75 mil.) - na túto i ďalšiu sezónu, jeho poslednú pod terajšou zmluvou, má modifikovanú NTC. Klauzula mu umožňuje vybrať si desať klubov, do ktorých môže byť vymenený.

Frans Nielsen (5,25 mil.) - jediný hráč klubu s NMC. Pre túto sezónu je pevná, v ďalších štyroch sezónach jeho terajšej zmluvy môže uviesť desať klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

Gustav Nyquist (4,75 mil.) - má NTC na túto i ďalšiu sezónu, jeho poslednú pod terajšou zmluvou.

K tejto desiatke zatiaľ nepatrí Tomáš Tatar (5,3 mil.), ktorý má v zmluve pevnú NTC až od ďalšej sezóny a v sezóne 2019/20 má NTC do 1. februára 2020. Od 2. februára 2020 do sezóny 2020/21, jeho štvrtej a poslednej sezóny pod terajšou zmluvou, môže uviesť zoznam pätnástich klubov, do ktorých nechce byť vymenený.

V tejto sezóne pôsobí v NHL 173 hráčov, ktorí majú v zmluve NTC alebo NMC. Ligový priemer pre túto sezónu predstavuje päť až šesť takýchto zmlúv na jeden klub. Najviac hráčov s NTC a NMC majú Detroit Red Wings a Ottawa Senators (10), najmenej Colorado Avalanche, Los Angeles Kings a Nashville Predators (2). Najviac hráčov s NTC majú Detroit Red Wings (9), na opačnom konci sú Columbus Blue Jackets (0). Najviac hráčov s NMC majú Chicago Blackhawks (7), Washington Capitals ako jediní nemajú ani jedného hráča s NMC.


Na konci sezóny končia zmluvy u AA (Andreasa Athanasioua), (Dylana) Larkina, (Anthonyho) Manthu a určite budú požadovať väčšie čiastky. Kto teda konečne uvoľní miesto pod stropom? Keď má polovica tímu NTC a NMC. - Tomáš

Presne túto otázku dostal generálny manažér Red Wings, Ken Holland, keď na tlačovej konferencii oznamoval podpis Andreasa Athanasioua. Uviedol, že to vyrieši predpokladané dvíhanie platového stropu a končiace zmluvy hráčov.

Red Wings nateraz počítajú s tým, že každému z tria Athanasiou, Larkin, Mantha ponúknu krátke, premosťovacie zmluvy na jeden až tri roky, a ak naplnia potenciál, až následne im ponúknu veľké zmluvy. Chcú ich čo najdlhšie udržať v štatúte neobmedzene voľných hráčov.

Po tejto sezóne končia zmluvy dvojici Mike Green a Petr Mrázek. U Greena sa predpokladá, že klub opustí ešte pred tohtosezónnou uzávierkou prestupov (t.j. do 26. februára 2018), pokiaľ sa vzdá klauzuly o nemožnosti svojej výmeny. Ak by sa tak nestalo, predpokladá sa, že odíde v lete 2018, kedy sa môže stať neobmedzene voľným hráčom a klub zrejme nebude mať prostriedky na to, aby s ním podpísal nový kontrakt. Ak by do leta 2018 z nejakého dôvodu odišiel aj Petr Mrázek, pod platovým stropom klubu by bolo voľných viac ako 10 miliónov dolárov.

V ďalších dvoch rokoch (v lete 2019 a 2020) končia zmluvy hráčom ako Gustav Nyquist, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Trevor Daley a Jimmy Howard, takže pod platovým stropom Red Wings sa môže uvoľniť ďalších viac ako 22 miliónov.

Všetky tieto financie, či už v lete 2018 alebo v lete 2019 a 2020, by mali stačiť na nové, najskôr premosťovacie a neskôr aj na prípadné väčšie kontrakty pre trio Athanasiou, Larkin, Mantha.

Samozrejme, neznamená to, že všetci spomínaní hráči, ktorým v uvedených rokoch končia zmluvy, určite Detroit opustia. Je to len aktuálny klubový plán, ktorý sa môže kedykoľvek zmeniť vplyvom výkonnosti, dlhodobých zranení, výmen, zmien vo vedení, atď.


Aká je skutočná kapacita novej arény (Detroit Red Wings)? Všade čítam, že by to malo byť presne 20 tisíc divákov, ale to sa mi nezdá. - Michal

Kapacita Little Caesars Areny je 19.515 divákov na hokejové zápasy a 20.491 divákov na basketbalové zápasy.


Ako si vysvetľujete mnohé prázdne sedadlá v novej aréne? Zatiaľ pri každom (domácom) zápase to vyzeralo tak, že aréna je poloprázdna. - Daniel

Tom Wilson, prezident spoločnosti Olympia Entertainment, ktorá sa podieľa na riadení Detroit Red Wings, v nedávnom rozhovore s Craigom Custanceom zo servera The Athletic uviedol, že detroitskí fanúšikovia si užívajú športové podujatie inak ako predtým a do novej arény, kde na nich čaká veľa výnimočných prvkov, nechodia už len kvôli športovému zážitku.

Niektorí fanúšikovia sú presvedčení o tom, že aréna sa javí poloprázdna, pretože súčasní Detroit Red Wings nepredvádzajú atraktívny hokej a majú zlé výsledky. Tribúny sa však javili poloprázdne aj v Joe Louis Arene, a to aj vtedy, keď Red Wings hrali atraktívne a dosahovali dobré výsledky (v roku 2007 boli kúsok od finále Stanley Cupu, napriek tomu nevypredali ani jeden domáci zápas v play-off a mnohé miesta zostali prázdne).

Príčin, prečo sú mnohé sedadlá prázdne, je viacero. Lístky sú drahšie ako v Joe Louis Arene a nie každý si ich môže dovoliť. Mnohí fanúšikovia radšej pozerajú zápas z pohodlia barov a reštaurácií vo vstupnej hale a na stovkách malých i veľkých televíznych obrazoviek, ktoré sú tam rozmiestnené na každom rohu. Priestranná vstupná hala pôsobí ako obchodný dom, je naplnená ľuďmi aj počas zápasov. Mnohí zatiaľ nevideli všetko, čo ponúka, a stále si "hľadajú cestu" na svoje miesta.

Príčinou je aj skutočnosť, že nie všetci držitelia sezónnych permanentiek chodia na všetky zápasy (držiteľov sezónnych permanentiek je takmer 15 tisíc), nie všetci držitelia lístkov stihnú alebo sú ochotní predať voľný lístok a nie všetci držitelia lístkov do arény aj prídu. Aj mne sa už raz stalo, že sa mi na poslednú chvíľu zmenili plány, lístok som nestihol predať a nechal som ho prepadnúť, ale oficiálny zápis zo zápasu hlásal plnú návštevu.

Red Wings už od čias Joe Louis Areny viac zaujíma počet predaných lístkov ako počet ľudí, ktorí sa do arény naozaj dostavia a usadnú na svoje miesto. Tento trend sa očividne preniesol aj do Little Caesars Areny.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, napíšte nám na stránku na Facebooku alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.