27. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 27.11.2017


Gordie Howe (archív Detroit Red Wings)

27.11.1952: Začiatok rekordnej série bez prehry

V základnej časti sezóny 1952/53 Red Wings nemali konkurenciu. V lige vládli ich útočníci Gordie Howe, Ted Lindsay a Alex Delvecchio v nanovo sformovanej, ale stále údernej Production Line. V obrane vynikal Red Kelly, jeden z najslušnejších hráčov; v bráne kraľoval Terry Sawchuk, najlepší gólman NHL. Red Wings aj vďaka týmto hráčom prehrávali menej ako ich súperi. Keď dňa 27. novembra 1952 privítali na vlastnom ľade Montreal Canadiens a remizovali s nimi 2:2, začali tým sériu 15 zápasov bez prehry. Red Wings počas tejto série zaknihovali osem víťazstiev a sedem remíz. Šnúra neporaziteľnosti trvala až do Silvestra 1952 a predstavuje klubový rekord.

27.11.1960: Gordie Howe prvý s tisícimi bodmi

Gordie Howe hral svoj 938. zápas základnej časti, keď dosiahol na svoj jubilejný tisíci bod v NHL. Stalo sa tak dňa 27. novembra 1960 v zápase medzi Red Wings a Toronto Maple Leafs (2:0). Howe dosiahol na hranicu tisíc bodov vďaka prihrávke na gól Howieho Glovera v prvej tretine a na konci druhej tretiny rovno načal druhú tisícku, keď asistoval aj pri zásahu Norma Ullmana. Stal sa tak prvým hráčom histórie s tisícimi bodmi v základnej časti NHL.

27.11.1965: Gordie Howe na hranici 600 gólov

Presne päť rokov po dosiahnutí hranice tisíc bodov v NHL dosiahol Gordie Howe na ďalší významný míľnik. V zápase z 27. novembra 1965 na ľade Montreal Canadiens (Red Wings tam prehrali 2:3) skóroval v 57. minúte a ako prvý hokejista v histórii strelil svoj 600. gól v základnej časti súťaže. Howe prekonal brankára Gumpa Worsleyho, ktorý zhodou okolností kedysi pustil za svoj chrbát aj puk znamenajúci Gordieho 500. gól v NHL.

27.11.1969: Gordie Howe prvý s 1.700 bodmi

Presne deväť rokov od momentu, čo dosiahol na hranicu tisíc bodov, zaokrúhlil Gordie Howe svoj bodový počin v základnej časti NHL na 1.700 bodov. Stalo sa tak vďaka dvom asistenciám z 27. novembra 1969 pri víťazstve Detroitu nad Los Angeles Kings v pomere 5:1. Obe prihrávky si pripísal v druhej tretine, k skórovaniu nimi vyzval Petea Stemkowskiho a Franka Mahovlicha. Na 1.700 bodov potreboval 1.567 zápasov. Stal sa prvým hokejistom v dejinách s 1.700 bodmi v základnej časti NHL a dodnes zostáva iba jedným z ôsmich hokejistov, ktorí to dokázali.

Stojí za zmienku: Jedinečných zápisov Gordieho Howea s dátumom 27. novembra mohlo byť ešte viac, ak by v sezóne 1961/62 neodohral svoj tisíci zápas v základnej časti NHL (ako prvý v histórii súťaže) o jeden deň skôr - 26. novembra 1961.

27.11.1993: Desať gólov v sieti Dallas Stars

Kapitán Steve Yzerman nehral pre zranenie a Red Wings v dovtedajších dvoch zápasoch sezóny 1993/94 s Dallas Stars zakaždým prehrali, dňa 27. novembra 1993 ale strelecky explodovali a súpera potupili debaklom 10:4. Základy vysokého víťazstva boli položené už v prvej tretine, ktorú Red Wings vyhrali 3:0. V tretej časti sa dostali už do vedenia 10:2 a bezradní hráči Stars v závere už len zmierňovali blamáž. Mike Sillinger, Keith Primeau, Paul Coffey a Shawn Burr zažiarili troma bodmi; Sillinger a Sergej Fiodorov sa pochlapili dvoma gólmi. Pre Red Wings to bol prvý zápas s desať a viac strelenými gólmi po jednom roku a dvoch dňoch.

27.11.1996: Prvý hetrik Brendana Shanahana

Prominentný silový útočník Brendan Shanahan posilnil Detroit krátko po začiatku sezóny 1996/97 a onedlho sa dočkal svojho prvého hetriku v drese s okrídleným kolesom. Stalo sa dňa 27. novembra 1996, kedy Red Wings hrali na vlastnom ľade proti Torontu a zvíťazili 5:2. Bol to prvý z desiatich Shanahanových hetrikov v drese Red Wings. Nastrieľal ho v priebehu 14 minút a 53 sekúnd medzi prvou a druhou tretinou; okrem troch gólov si pripísal ešte jednu gólovú prihrávku. Zápas to bol výnimočný aj pre nováčika Tomasa Holmströma, ktorý sa dočkal svojej prvej asistencie v NHL.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.