Ťažký program po najhoršom výkone za posledné roky

MARTIN UŽÁK | 24.10.2017

Osem zápasov v priebehu sedemnástich dní a všetky až na jednu výnimku v cudzích arénach. Taký je najbližší program hokejistov Detroit Red Wings. Aby ho naplnili, musia nalietať takmer dvanásť tisícok kilometrov a výsledkovo i výkonnostne povstať, pretože inak im hrozí, že už pred prvou štvrtinou základnej časti sa ocitnú tam, kde ich pred touto sezónou videla väčšina expertov.


Šatňa v Little Caesars Arene (Detroit Red Wings; 22.10.2017)


Výdatná šnúra zápasov v arénach súperov začína pre Red Wings dnes v noci v Buffale. Odtiaľ odletia na juhovýchod Spojených štátov, kde ich čakajú zápasy proti Tampe (26.10.) a Floride (28.10.). Z Floridy sa vrátia domov a v posledný deň tohto mesiaca odohrajú domáci zápas s Arizonou. Následne sa vyberú do Kanady, kde ich postupne čakajú zápasy v Ottawe (2.11), Edmontone (5.11.), Vancouveri (6.11.) a Calgary (9.11.).

Keď týchto osem zápasov za sedemnásť dní s tisíckami nalietaných kilometrov uplynie, Red Wings budú mať za sebou sedemnásť zápasov základnej časti, z toho dvanásť v arénach súperov.

Red Wings sa vydajú na cesty s bilanciou štyroch prehier po sebe. Zatiaľ čo úvod sezóny im vyšiel a po piatom zápase boli prekvapujúco prví v Atlantickej divízii a celej Východnej konferencii, minulý týždeň všetok počiatočný ošiaľ opadol.

Z oblakov na zem ich vrátilo trio Tampa Bay, Toronto, Washington - súperi iného kalibru. Hoci Red Wings proti žiadnemu z nich neuspeli, hrali pomerne solídne a bojovne. Bojovne hrali prakticky v každom z prvých ôsmich zápasov, až kým neprišlo k nedeľnému stretnutiu s Vancouver Canucks.

Canucks v nedeľu pripravili Red Wings potupnú prehru 1:4. Podľa predvedeného výkonu to bola jedna z najhorších prehier Red Wings za posledné dva či tri roky. Bola tak potupná, že kouč Jeff Blashill označil výkony hráčov za ponižujúce a uviedol, že za to, čo predviedli, sa môžu hanbiť.

Blashill po zápase s Canucks znechutene zamieril do šatne a dlho preberal mizerný výkon svojich zverencov s ostatnými trénermi. Najskôr ho napadlo, že pondelňajší tréning zmení na korčuliarske galeje, kde na hráčov nečaká nič iné ako úmorné korčuľovanie až do úplného vyčerpania. Nakoniec si to rozmyslel a včerajší tréning prekvapivo nahradil analýzou videa. Hráčom pustil záznam zápasu s Vancouverom, aby im ukázal, ako mizerne hrali a aké hrúbky robili. Ukázal im každú chybu, ktorú spravili. Bolo ich toľko, že brífing s novinármi sa omeškal o viac ako polhodinu. Niektorí novinári napísali, že odkedy je Blashill trénerom Red Wings, takto nahnevaného ho ešte nevideli.

Video zo zápasu s Canucks pozerali všetci hráči okrem obrancu Dannyho DeKeysera, ktorý sa doliečuje zo zranenia členka. DeKeyser výdatne korčuľoval a niekedy počas blížiaceho sa tripu sa vráti do zostavy. Prítomný nebol ani Andreas Athanasiou, ktorý si v Kanade začal vybavovať pracovné víza do USA. Jeho návrat do zostavy môže byť otázkou jedného až troch týždňov.

Red Wings majú po prvých deviatich zápasoch sezóny na konte deväť bodov a s týmto ziskom figurujú na deviatej priečke Východnej konferencie. Dnešný zápas v Buffale má ukázať, či si z posledných výsledkov a najmä žalostného výkonu proti Vancouveru vzali ponaučenie.

Pokiaľ by mali byť posledné výsledky a nedeľný výkon proti Canucks indikáciou do budúcna, Red Wings sa rýchlo (a príliš skoro) môžu prepadnúť do suterénu tabuľky, teda tam, kde ich odsúvali mnohé predsezónne predpovede.

Hráči Red Wings nechcú o zostupnom trende ani počuť a vyhlasujú, že bezduchý nedeľný výkon nemienia opakovať. Či majú pravdu alebo hovoria do vetra, to sa ukáže už v nasledujúcich dňoch.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.