Vzácna spoločnosť najstarších "Červených krídel"

MARTIN UŽÁK | 31.03.2016

Je to len niekoľko dní, čo sa v Joe Louis Arene objavil Mr. Hockey, Gordie Howe a spolu s hráčmi a fanúšikmi Red Wings oslávil svoje 88. narodeniny. Tohto požehnaného veku sa dožíva dnes - 31. marca 2016.


Gordie Howe (Frank Gunn, Associated Press)


Je to zároveň len niekoľko dní, čo mi napísal jeden z užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK, aby sa spýtal, či je Gordie Howe najstarším žijúcim bývalým hráčom Detroitu. Mr. Hockey ním nie je - dnešným dňom sa stáva jedenástym najstarším "Červeným krídlom" - patrí však do vzácnej spoločnosti 59 mužov, ktorí obliekali červeno-biely dres s okrídleným kolesom a dnes majú po osemdesiatke.

Kto všetko do tejto vzácnej spoločnosti patrí?


94 rokov: Jim Conacher

93: Steve Wochy

90: Pete Babando, Ted Lindsay

88: Gilles Dubé, Dunc Fisher, Red Kelly, Tom McGrattan, Marty Pavelich, Benny Woit, Gordie Howe

87: Ed Sandford

86: Doug McKay, Ed Stankiewicz, Vic Stasiuk

85: Guyle Fielder

84: Marcel Bonin, Alex Delvecchio, Dave Gatherum, Len Haley, Glenn Hall, Jim Hay, Dave Lucas, Jim Morrison

83: Gene Achtymichuk, Gilles Boisvert, Leo Boivin, Bill Dineen, Don Poile, Dean Prentice, Jean-Guy Talbot

82: Murray Costello, Ian Cushenan, Billy Dea, Val Fonteyne, Parker MacDonald, Bob McCord, Marc Reaume

81: Gary Aldcorn, Howie Glover, Chuck Holmes, Brian Kilrea, Al Langlois, Bill McCreary st., Don McKenney, Dennis Olson, Bill Sutherland

80: Johnny Bucyk, Charlie Burns, Barry Cullen, Al Johnson, Forbes Kennedy, John MacMillan, Lou Marcon, Ab McDonald, Noel Price, Floyd Smith, Art Stratton, Norm Ullman


Najstarším žijúcim bývalým hráčom Red Wings je niekdajší útočník Jim Conacher, ktorý za Red Wings hrával v sezónach 1945/46 až 1948/49. Narodil sa 5. mája 1921, takže onedlho sa môže dožiť veku 95 rokov.

Do roku 2014 bol najstarším žijúcim "Červeným krídlom" niekdajší kanadský brankár Connie Dion, ktorý za Red Wings nastupoval v rokoch 1943 až 1945 a zomrel v novembri 2014 vo veku 96 rokov. Spoločnosť najstarších "Červených krídel" nedávno opustili aj členovia Siene slávy Andy Bathgate (83) a Bill Gadsby (88).

Niektorí z vyššie uvedených mužov odohrali za Red Wings iba jeden zápas, a neraz to bol ich prvý a jediný zápas v NHL. Mnohí iní za Red Wings nastupovali dlhé roky, vybojovali s nimi veľké úspechy, zaradili sa medzi najväčšie klubové legendy a po skončení kariéry vstúpili do Siene slávy. Jedno však majú spoločné bez ohľadu na to, koľko toho v drese Red Wings odohrali a čo všetko s nimi dokázali.

Majú spoločné, že raz dávno museli sústavne bojovať, akoby to malo byť naposledy. Hrali bez prilby a chráničov, na tele nosili stovky stehov, do play-off nastupovali so zlomeninami. Lakte a hokejky museli často používať ako zbrane, inak by ich proti nim použili súperi. Boli otrokmi, ktorých klamali a okrádali vlastní majitelia. Ak dali najavo, že sa im niečo nepáči, z pomsty mohli byť vymenení do slabších tímov. Fanúšikovia súperov na nich pľuli, bili sa s nimi v baroch, vyhrážali sa im smrťou. Niektorí z nich museli bojovať v druhej svetovej vojne, odkiaľ sa vracali bez priateľov a starých známych, ktorí padli. Mnohí si po skončení kariéry museli nájsť obyčajnú prácu a stať sa obyčajnými ľuďmi, inak by skončili na ulici ako bezdomovci, pretože NHL sa o nich nemohla postarať.

Mnohým z nich sa za to nikdy nedostalo adekvátneho uznania. Sú to pritom len niektoré z činov, ktorými títo páni formovali NHL, a len niektoré z mnohých dôvodov, prečo si zaslúžia veľkú, preveľkú úctu.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.