Tri mladé nádeje Detroitu na šampionát juniorov

MARTIN UŽÁK | 25.12.2016

V kanadských mestách Montreal a Toronto zajtra štartuje svetový šampionát hráčov do 20 rokov. Na turnaji si zahrajú traja mladíci, ktorých práva v NHL patria klubu Detroit Red Wings. Poďme si ich predstaviť.


Oficiálne logo MS juniorov 2017 (IIHF)

Filip Hronek (Česko)

Devätnásťročný obranca, ktorého si Red Wings vybrali v druhom kole tohtoročného draftu na 53. pozícii. Na turnaji bude jediným mladíkom klubu z tohtoročnej edície draftu. Na šampionáte juniorov debutoval pred rokom, kedy ako nedraftovaný hráč odohral päť zápasov so ziskom dvoch asistencií a pomohol českému výberu k piatemu miestu. V aktuálnej sezóne pôsobí prvým rokom v Severnej Amerike, kde oblieka dres michiganského klubu Saginaw Spirit v OHL. V mužstve Spirit hráva v presilovkách i oslabeniach, po 27 zápasoch má na konte 23 bodov za päť gólov a 18 asistencií. S týmto súčtom je momentálne tretím najproduktívnejším hráčom mužstva a dvanástym najproduktívnejším obrancom súťaže. Český výber povedie ako kapitán.

Vili Saarijärvi (Fínsko)

Šikovný devätnásťročný bek, draftovaný Red Wings v treťom kole draftu 2015 zo 73. pozície. V lete musel podstúpiť operáciu zápästia a nútene vynechať takmer tri mesiace. Po návrate na ľad však opäť začal potvrdzovať svoje ofenzívne kvality a nebude chýbať vo fínskom výbere, s ktorým sa vlani na tomto podujatí tešil zo zlata po štyroch asistenciách v siedmich zápasoch. V aktuálnej sezóne hráva za kanadský klub Mississauga Steelheads v OHL. Po deviatich zápasoch má na konte 12 kanadských bodov (5+7), tri plusové body a šesť trestných minút. Je jediným zadákom Steelheads s priemerom viac ako jedného kanadského bodu na zápas. Na šampionáte bude najväčšou medailovou nádejou Red Wings.

Joren Van Pottelberghe (Švajčiarsko)

Devätnásťročný brankár s belgickými koreňmi; Red Wings si ho vybrali vo štvrtom kole draftu 2015 z celkového 110. miesta. Tak ako Hronek a Saarijärvi, i on sa predstaví na podujatí tohto rangu po druhýkrát v kariére (a zároveň naposledy). Zatiaľ čo lanský turnaj, na ktorom sa so Švajčiarmi umiestnil na deviatom mieste, začal ako náhradný gólman a až neskôr začal chytať pravidelne, na tomto šampionáte by mohol byť jednotkou od samého začiatku. Pred ostatnými brankármi vo švajčiarskom výbere by ho mohli uprednostňovať skúsenosti, ktoré v tomto ročníku pozbieral v 13 zápasoch v drese HC Davos vo švajčiarskej najvyššej súťaži NLA s úspešnosťou zákrokov 90,37 %.


Okrem týchto mladíkov sa na MS ukáže aj Ryan Martin, dlhoročný asistent Kena Hollanda, generálneho manažéra Red Wings. Martin sa podieľal na skladbe tímu USA a bude jedným z členov americkej výpravy.

Turnaj sa bude hrať od 26. decembra do 5. januára 2017 tradične vo dvoch skupinách po piatich účastníkoch a v následných bojoch play-off. V skupine A si to rozdajú výbery Česka, Dánska, Fínska, Švajčiarska a Švédska; v skupine B budú bojovať výbery Kanady, Lotyšska, Ruska, Slovenska a USA.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.