Red Wings zvažujú výmenu brankára Petra Mrázeka

MARTIN UŽÁK | 08.01.2017

V januári minulého roka vyhral sedem z deviatich zápasov, pochytal 95,2 % striel súperov, krátko sa držal na čele brankárskych štatistík celej NHL. Neskôr, v júli 2016, sa dohodol s Red Wings na novej dvojročnej zmluve s priemerným ročným platom štyri milióny dolárov a nikoho nenechal na pochybách, že je brankárskou budúcnosťou detroitského mužstva.

Neprešiel však ani rok a v prípade českého brankára Petra Mrázeka môže byť všetko inak.

Petr Mrázek (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Podľa informácií, ktoré poskytol blogu Hockeytown Blog nemenovaný zdroj blízky manažmentu Red Wings, zvažujú Red Wings Mrázekovu výmenu.

Mrázek v súčasnosti pokračuje v horších výkonoch, ktoré ho sprevádzajú už od 14. februára 2016, čo bol deň jeho 24. narodenín. Od tej doby až dodnes nastúpil do 39 zápasov, zastavil iba 89,2 % striel súperov a za tento časový úsek bol najhorším pravidelne nastupujúcim brankárom NHL.

Naopak, veterán Jimmy Howard, ktorý bol takto pred rokom na odpis a zažíval najhoršiu sezónu kariéry, odchytal od 14. februára 2016 až dodnes 34 zápasov, zastavil 92,2 % striel súperov a za daný časový úsek patril medzi desať najlepších pravidelne nastupujúcich gólmanov súťaže.

Informácie o možnej výmene Mrázeka prichádzajú len necelý týždeň po tom, ako Ansar Khan zo servera MLive napísal, že Mrázek sa nahneval, keď Red Wings v poslednom zápase pred Vianocami, hranom na ľade Floridy, postavili miesto neho nováčika Jareda Coreaua, ktorý si to namieril do NHL po tom, ako sa zranil Jimmy Howard. Keď Mrázek zistil, že príležitosť dostane Coreau, nahnevane odišiel do šatne a odmietol pokračovať v tréningu s hráčmi rehabilitujúcimi po zranení a zdravými náhradníkmi, čo je bežná prax u hráčov, ktorých nečaká zápasová záťaž. Coreau dostal priestor aj v nedávnom novoročnom zápase pod šírym nebom v Toronte, zatiaľ čo Mrázek sedel na lavičke.

Mrázek chytal naposledy vo včerajšom dueli na ľade San Jose Sharks, kde Red Wings prehrali 3:6 a prepadli sa na posledné miesto Atlantickej divízie a predposledné miesto Východnej konferencie. Mrázek odchytal posledné dve tretiny a dostal tri góly z 20 striel.

Mrázek v tejto sezóne odchytal 23 zápasov s úspešnosťou zákrokov 89,5 %, čo medzi pravidelne nastupujúcimi brankármi NHL stačí len na predposledné miesto. Coreau má za sebou prvých šesť zápasov v NHL s úspešnosťou zákrokov 90,3 %. Howard do svojho zranenia odchytal 17 zápasov a s úspešnosťou zákrokov 93,4 % zostáva druhým najlepším brankárom v celej súťaži.

Samozrejme, tieto správy ešte nemusia znamenať, že Red Wings Mrázeka vymenia. Klub v blízkej dobe čaká generačná obmena, takže nie je nič neobvyklé, ak zvažuje, aké má možnosti. Je však prekvapením, že Mrázek sa do týchto úvah vôbec dostal, pretože takto pred rokom bol jedným z najlepších ligových brankárov a o jeho budúcnosti u Detroit Red Wings nik nepochyboval.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.