Preview: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 13.04.2016

Takmer do roka a do dňa, Tampa Bay Lightning a Detroit Red Wings si to opäť rozdajú vo štvrťfinále play-off Východnej konferencie NHL. Ich séria sa začína dnes v noci, a dokým sa tak stane, je na mieste poukázať na niekoľko zaujímavostí, súvislostí a porovnaní medzi týmito dvomi mužstvami.


Záber z minuloročného piateho zápasu série medzi Red Wings a Lightning (David Guralnick, The Detroit News; 25.04.2015)

Vzájomné zápasy

Bilancia: 2-2

Vzájomná bilancia v základnej časti je vyrovnaná. Mužstvá si zmerali sily v štyroch zápasoch, pričom obe zvíťazili dvakrát, zakaždým na vlastnom ľade. Red Wings sa to podarilo na začiatku sezóny - 13. októbra vyhrali 3:1 a 3. novembra 2:1. Bolts uspeli v druhej polovici základnej časti - 3. februára 3:1, 22. marca 6:2.

Brankári

Tampa: Ben Bishop (2.06, 92.6 %), Andrej Vasilevski (2.76, 91 %)
Detroit: Jimmy Howard (2.80, 90,6 %), Petr Mrázek (2.33, 92.1 %)

Tampa nemá za sebou zvlášť oslnivú sezónu, a ak má na súpiske skutočnú hviezdu, ktorá má nielen hviezdne meno, ale je aj aktuálne hodná takéhoto statusu, tak je to brankár Ben Bishop. Tento vysoký a mohutný Američan bol v základnej časti hlavnou postavou Lightning, bol najlepší alebo jeden z najlepších brankárov NHL vo všetkých kľúčových kategóriách, zahral si v Zápase hviezd a po sezóne sa dočká nominácie na Vezina Trophy pre najlepšieho gólmana a zrejme aj na Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča ligy. Bishop bol fenomenálny nielen pri plnom počte hráčov na ľade, ale aj pri vlastnom oslabení (90,8 %). Ak Red Wings nenájdu spôsob, ako mu znepríjemniť život clonením, môže byť hlavnou postavou tejto série.

Red Wings zo začiatku sezóny využívali oboch svojich brankárov. Jimmy Howard a Petr Mrázek sa predbiehali vo výborných výkonoch, kým ku koncu roka Howard nestratil formu. Mrázek bol v januári a prvej polovici februára štatisticky najlepším brankárom NHL, ale od svojich 24. narodenín (14. februára) začal strácať formu aj on, až sa jeho výkonnosť prepadla podobne ako predtým u Howarda. Howard začal od februára znova predvádzať solídne výkony, ku koncu základnej časti odchytal väčšinu zápasov, doviedol Red Wings do play-off a z tejto pozície začne sériu proti Tampe. Mrázek, ktorý vo veľkom štýle odchytal minuloročnú sériu, bude zo začiatku čakať na Howardove zaváhanie. Každopádne, v bránkovisku má navrch Tampa.

Obrancovia

Tampa: Victor Hedman (10+37, +21, 23:03), Anton Stralman (9+25, +16, 22:04)
Detroit: Danny DeKeyser (8+12, 21:48), Mike Green (7+28), Niklas Kronwall (-21)

Victor Hedman hral v lanskom play-off tak dobre, že nebyť prehry Tampy vo finále Stanley Cupu proti Chicagu, možno by si odniesol Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov. Hedman patrí medzi najlepších súčasných zadákov v NHL, stojí na ňom celá defenzíva Tampy, je najproduktívnejším i najviac hrajúcim obrancom tímu, je veľký, silný a mobilný. Nároky na jeho hru budú ešte väčšie, pretože druhý najdôležitejší bek, Anton Stralman, je zranený a do bojov s Red Wings nezasiahne. V nahrádzaní Stralmana a pomoci Hedmanovi budú musieť asistovať menej vyťažovaní zadáci ako Andrej Šustr, Jason Garrison, Braydon Coburn, Matt Carle a Nikita Nesterov. Vyniknúť by mal najmä Šustr, ktorý sa v tejto sezóne opäť o niečo zlepšil.

Podobne ako brankári, aj obrancovia Red Wings začali sezónu vyrovnane, ale postupom roka urobili poriadny krok vzad. Mike Green bol síce najproduktívnejší, ale nebol takým oživením presilovej hry, ako sa pôvodne čakalo. V defenzívnej činnosti znova vynikali najmä Danny DeKeyser a Kyle Quincey, ale ani oni sa nevyhli kolísavým výkonom. Najkolísavejšie výkony predviedli Niklas Kronwall a Jonathan Ericsson. Prvý menovaný sa po väčšinu sezóny trápil so zranením kolien, čo mu (zrejme nadobro) ubralo na rýchlosti, a druhý menovaný strácal puky v raketovom tempe a neraz mal problémy aj v základnom pokrývaní protihráčov. Ak Red Wings nenájdu spôsob, ako svoju defenzívu spevniť a zefektívniť, s play-off sa môžu rozlúčiť veľmi skoro.

Útočníci

Tampa: Brian Boyle (13+7), Nikita Kučerov (30+36), Steven Stamkos (36+28)
Detroit: Justin Abdelkader (19+23), Pavel Daciuk (16+33), Dylan Larkin (23+22)

Tampa viac nemá najlepšiu ofenzívu v NHL, stále sa však môže spoľahnúť na mnohých vyrovnaných útočníkov, ktorí pravidelne produkujú. V základnej časti vynikali najmä Nikita Kučerov a Steven Stamkos. Stamkos si v tejto sérii nezahrá vinou zranenia, takže Kučerov bude musieť produkovať podobne často, ak nie ešte častejšie ako v základnej časti. Mal by tak robiť vo formácii Triplets Line, kde nastupuje spolu s Ondřejom Palátom a Tylerom Johnsonom. Tento útok by mal mať hlavné slovo, hoci Johnsonovi sa v tejto sezóne ani zďaleka nedarí tak ako vlani. Sekundárna produkcia sa očakáva najmä od Alexa Killorna a Vladislava Namestnikova. Klenotom nižších formácií je bojovný a zároveň efektívny Brian Boyle. Rozdielovým faktorom môže byť talentovaný Jonathan Drouin, ktorý väčšinu sezóny preštrajkoval, ale teraz sa môže postaviť na miesto Stamkosa.

Útok Red Wings je nabitý overenými menami, ale márne by ste medzi nimi hľadali niekoho, kto v základnej časti neurobil krok späť. Skvostom podstatnej časti sezóny bol nováčik Dylan Larkin, pozdvihnutie po návrate zo zranenia priniesol Pavel Daciuk. Najproduktívnejším hráčom bol kapitán Henrik Zetterberg (13+37), ale ten podobne ako v lanskej sezóne začal v druhej polovici základnej časti výrazne strácať dych. Proti Tampe sa budú musieť presadiť hlavne útočníci operujúci pred bránkou. Táto rola patrí Justinovi Abdelkaderovi; sekundovať by mohol Riley Sheahan, ktorý ku koncu základnej časti produkoval viac ako obvykle. Góly budú potrebné od Tomáša Tatara a Gustava Nyquista. Luke Glendening by mal byť osobným strážcom najlepších hráčov súpera a Brad Richards by mal zúročiť svoje veľké skúsenosti, pre ktoré ho Red Wings priviedli.

Presilová hra

Tampa: 15,8 % (28. miesto v NHL; 9. doma a 30. vonku)
Detroit: 18,8 % (13. miesto v NHL; 27. doma a 10. vonku)

Žiadny tím, ktorý postúpil do play-off, nemal v základnej časti tak málo efektívnu presilovú hru ako Tampa. Bolts boli v premieňaní svojich početných výhod na chvoste NHL, hoci sa opierali o delovú strelu Stevena Stamkosa a rozvahu Antona Stralmana. V niektorých zápasoch boli až takí zúfalí, že na presilovku posielali iba útočníkov. Ich výsledná úspešnosť môže byť klamlivá, pretože výrazne sa im nedarilo iba na ľade súperov. Každopádne musia nájsť spôsob, ako v tejto hernej činnosti nahradiť Stamkosa a Stralmana.

Red Wings mali vlani druhú najlepšiu presilovku v NHL, a hoci sa v lete posilnili o Mikea Greena a Brada Richardsa, ktorí sú špecialistami na túto hernú činnosť, v úspešnosti svojich početných výhod sa výrazne prepadli, najmä na domácom ľade. Ich presilovka sa rozbehla až v posledných dvanástich zápasoch základnej časti po využití 33 % možností, vďaka čomu poskočila o približne desať miest. Recept na ich úspech v tejto hernej činnosti sa nemení už celé roky: viac strieľať, viac cloniť, menej kombinovať.

Hra v oslabení

Tampa: 84 % (7. miesto v NHL; 5. doma a 12. vonku)
Detroit: 81,5 % (14. miesto v NHL; 7. doma a 25. vonku)

Zatiaľ čo presilovka Tampy bola v základnej časti veľkým trápením, hra v oslabení bola jej silnou stránkou. Značne k tomu pomáhal hlavne Anton Stralman, ktorý pri oslabení hrával viac ako dve minúty na zápas. Bolts teda musia za neho nájsť náhradu aj v tomto smere. Z útočníkov hrajú oslabenia najmä špecialisti Brian Boyle, Ryan Callahan, J. T. Brown, Cedric Paquette a bývalý hráč Red Wings Valtteri Filppula. Samostatnou kapitolou je Ben Bishop.

Red Wings boli v hre v oslabení do začiatku decembra na siedmom mieste v NHL, potom ale prišlo zranenie Drewa Millera, dlhodobo najlepšieho útočníka NHL v blokovaní striel súpera a rýdzeho špecialitu na hru v oslabení, a Red Wings sa postupne prepadli do priemeru. Úspešnosť hry v oslabení závisí najmä od hráčov ako Luke Glendening, Danny DeKeyser, Jonathan Ericsson, Riley Sheahan, Darren Helm a Kyle Quincey.

Zranení hráči

Tampa: Tyler Johnson, Steven Stamkos, Anton Stralman
Detroit: Johan Franzén, Drew Miller

Ako už bolo naznačené, Tampe budú chýbať dvaja rozdieloví hráči v podobe Stevena Stamkosa a Antona Stralmana. Stamkos nebude hrať vinou krvných zrazenín, ktoré ho môžu odstaviť aj na ďalšie dva mesiace; Stralman nemôže nastúpiť kvôli zlomenine nohy. Pre Lightning sú tieto absencie veľkou ranou pod pás, hoci je pravdou, že ostrostrelec Stamkos v lanskej sérii s Red Wings nijak zvlášť nedominoval a ani raz neskóroval. Okrem týchto dvoch hráčov boli v posledných zápasoch základnej časti mimo zostavu aj Victor Hedman, Ryan Callahan, Nikita Kučerov a Tyler Johnson, všetci však začali v posledných dňoch trénovať a ich štart v sérii by nemal byť ohrozený. O štarte Johnsona sa rozhodne až pred dnešným zápasom.

Red Wings majú na listine zranených hráčov iba dvoch hokejistov, a obaja tam figurujú už veľmi dlho. Johan Franzén absentuje od tretieho zápasu sezóny v dôsledku návratu symptómov z otrasu mozgu, čo dosť možno uzatvára jeho kariéru. Drew Miller chýbal Red Wings najskôr od 5. decembra do 4. januára vinou zlomenej čeľuste a potom od 11. januára kvôli zraneniu kolena. Miller začal v posledných dňoch korčuľovať, jeho návrat je však v nedohľadne a v tejto sezóne si už zrejme nezahrá. Každopádne, Red Wings bez tejto dvojice absolvovali veľkú väčšinu sezóny a ich straty nie sú také výrazné ako v prípade Tampy.

Tréneri

Tampa: Jon Cooper (14 výhier a 16 prehier v play-off NHL)
Detroit: Jeff Blashill (žiadny zápas v play-off NHL)

Špecialitou stretu Bolts a Red Wings je veľké priateľstvo medzi hlavnými trénermi. Cooper a Blashill sú si blízki už od dôb, kedy viedli juniorov. Pravidelne spolu komunikujú a neraz vtipkujú na účet toho druhého, čo sa medzi súperiacimi koučmi nevidí často. Viac skúseností má Cooper, ktorý vlani Bolts dotiahol do finále Stanley Cupu. Blashill je v NHL nováčikom, boje o Stanley Cup budú jeho premiérové v kariére. Oboch okrem toho spája podobná cesta do NHL - v minulosti trénovali v USHL i AHL, a v oboch súťažiach vyhrali titul. V USHL, kde sa bojuje o Clark Cup, na seba narazili vo dvoch rokoch po sebe a každý z nich vyhral jednu sériu.

Tampa favoritom

Minuloročná séria týchto dvoch mužstiev sa natiahla až na sedem zápasov a bola ozdobou prvého kola play-off. Bolts vtedy boli jednoznačným favoritom, ale Red Wings ich mali na lopatkách a nechýbalo im veľa k tomu, aby sa ujali vedenia 3:1 v sérii, alebo aby ju nakoniec vyhrali v rozhodujúcom siedmom zápase.

Bolts ani Red Wings nedokázali uzavrieť tohtoročnú základnú časť v optimálnej forme - Bolts sa vytrápili pri absencii najlepších hráčov a Red Wings predvádzali nevyrovnané výkony plné výkonnostných výkyvov. Napriek tomu možno konštatovať, že favoritom bude v tejto sérii mužstvo Tampy.

Obe mužstvá sú v súčasnosti zraniteľné a zrejme nemôžu byť nešťastné z toho, že sa v prvom kole znova postavia proti sebe. Práve naopak: za súčasnej situácie môže pre oba tieto celky platiť, že ak majú predviesť to, na čo majú, dostali zrejme toho najpriechodnejšieho súpera, na akého mohli naraziť.

Kto z nich nakoniec postúpi, o tom sa presvedčíme v nasledujúcich dňoch. Prvý zápas série začína dnes v noci od 01:05 SEČ v Tampe, rozhodnuté môže byť najskôr 19. apríla a najneskôr 26. apríla.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.