Pred veľkým tripom a uzávierkou prestupov

MARTIN UŽÁK | 28.02.2017 

Detroit Red Wings majú za sebou povinný týždeň voľna a vracajú sa do akcie na poslednú štvrtinu základnej časti. Na začiatok ich čaká veľký trip, po ktorom môže ich mužstvo vyzerať inak ako predtým.

Dnešným dňom začína pre Red Wings obdobie, počas ktorého odohrajú päť zápasov v arénach súperov za sebou. Medzi piatimi rôznymi destináciami a domovským mestom Detroit nalietajú viac ako 8.500 kilometrov. Bude to ich posledný veľký trip po arénach protivníkov v sezóne 2016/17.

Séria na klziskách súperov začína pre Red Wings dnes v noci vo Vancouveri. Red Wings sa odtiaľ presunú za zápasmi v Calgary (3.3.) a Edmontone (4.3.), kde ich čaká premiérový súboj v novej aréne Rogers Place. Z Edmontonu odletia do Toronta (7.3.) a odtiaľ do Bostonu (8.3.). Následne sa vrátia do Detroitu a väčšinu zostávajúcich zápasov v sezóne dohrajú vo svojej dosluhujúcej Joe Louis Arene.

Bude zaujímavé sledovať, ako si Red Wings s týmto náročným programom a lietaním do iného časové pásma poradia, tobôž po predpísanom voľne, kedy nesmeli päť dní trénovať a mnohí relaxovali v tropických lokalitách. Povinné týždňové voľno ("bye week") je v NHL novým prvkom, hokejisti ho dostali ako kompenzáciu za to, že súhlasili so zmenou formátu Zápasu hviezd NHL. "Bye week" doposiaľ absolvovalo 27 mužstiev súťaže a až 19 z nich svoj prvý zápas po povinnom voľne prehralo.


Thomas Vanek v drese Detroit Red Wings (Frank Franklin II, Associated Press)


Red Wings momentálne figurujú na poslednej priečke Atlantickej divízie a celej Východnej konferencie. Na pozície zaručujúce postup do play-off strácajú až 11 bodov. Do konca základnej časti ich čaká už len 22 zápasov, takže koniec ich série 25 postupov do play-off za sebou sa nezastaviteľne blíži. Začali na to už aj reagovať prijímaním ponúk iných klubov na výmenu a výpredaj svojich hokejistov, pričom eskalácia tohto procesu môže nastať v najbližších hodinách s blížiacou sa uzávierkou prestupov.

Tohtoročná uzávierka prestupov je stanovená na stredu 1. marca na 21:00 SEČ. Red Wings už stihli urobiť jeden trejd, keď vymenili málo využívaného forvarda Tomáša Jurča do Chicaga za voľbu v treťom kole tohtoročného draftu. Do uzávierky prestupov by mohli vytrejdovať aj ďalších hráčov.

Hlavnými kandidátmi na výmenu v tomto období sú hráči, ktorým v lete končí zmluva a stanú sa neobmedzene voľní. Kluby bez reálnej nádeje na postup do play-off sa snažia za hráčov v tomto štatúte získať voľby v drafte alebo talentovaných mladíkov, aby o nich neprišli bez náhrady. Kluby, ktoré s play-off počítajú, alebo oň bojujú, takýchto hráčov naopak vyhľadávajú, aby si nimi pomohli v Stanley Cupe.

Red Wings majú na súpiske viacero hokejistov, ktorí sa v lete stanú neobmedzene voľní a budú môcť podpísať s kýmkoľvek. Sú nimi obranca Brendan Smith a útočníci Drew Miller, Steve Ott a Thomas Vanek.

Najväčšia šanca na výmenu sa dáva Thomasovi Vanekovi. Ten v tejto sezóne prekonal očakávania, na svoje pomery poberá nízky plat (2,6 milióna USD) a ako jeden z mála hráčov Red Wings upútal pozornosť celej ligy. Red Wings by za neho mohli získať voľbu v prvom alebo druhom kole draftu, prípadne aj niečo viac.

O Brendana Smitha sa uchádzajú napríklad Toronto Maple Leafs a New York Rangers, nie je však vylúčené, že sa s klubom dohodne na novej zmluve. Maple Leafs (a s nimi Calgary Flames) majú záujem aj o strelecky sa trápiaceho centra Rileyho Sheahana, Red Wings však za neho požadujú vysokú voľbu v drafte.

Pozornosť iných klubov by mohol upútať aj skúsený ofenzívny obranca Mike Green, ten je však dobre platený (6 miliónov USD za sezónu) a neobmedzene voľný bude až v lete budúceho roka. Okrem toho má v zmluve klauzulu o nemožnosti výmeny bez vlastného súhlasu, takže do potenciálneho trejdu prehovára aj on sám.

Pokiaľ Red Wings dokážu niekoho z uvedených alebo ďalších hráčov vymeniť, získajú tým priestor pod platovým stropom a na uvoľnené miesta povolajú vybraných mladíkov z Grand Rapids Griffins v AHL (aby to však nebolo také jednoduché, kluby môžu po uzávierke prestupov urobiť nanajvýš štyri regulárne povolania do prvého tímu okrem núdzových povolaní, ktoré reagujú na náhle zranenia).

Red Wings už pred mesiacom vyhlásili, že pri uzávierke prestupov budú buď nečinní, alebo začnú s výpredajom tímu. Keďže reálnu šancu na postup do vyraďovacích bojov strácajú, v najbližších hodinách sa budú starať o svoju budúcnosť - budú zháňať adekvátne voľby v drafte či talentovaných mladíkov, ktorí majú do NHL ešte ďaleko, a sezónu následne dohrajú s tým, čo im na súpiske a na farme zostane.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.