Odpovede: Franzén, Cleary, lístky, top obranca

MARTIN UŽÁK | 23.09.2016

Začal Johan Franzén znova trénovať? Prečo sa do kempu Detroitu zapojí aj Dan Cleary? Koľko stoja lístky na zápas v detroitskej Joe Louis Arene? Čo bude s dlho avizovaným príchodom top obrancu?

To sú niektoré otázky užívateľov stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných troch týždňov.


Johan Franzén (Fred Chartrand, Associated Press)


Zachytil som, že Johan Franzén začal znova trénovať. Je to pravda? - Dominik

Nie je to pravda, Franzén sa akurát ukázal na niekoľkých dobrovoľných tréningoch hráčov Red Wings ako provizórny tréner. S trénovaním začal len jeho päťročný syn Eddie Bo, čo Franzén ako hrdý otec nepriamo oznámil na sociálnej sieti Instagram, a niekto si to zrejme vysvetlil tak, že on sám začal trénovať.

Franzén má za sebou viacero otrasov mozgu. Má tridsaťšesť rokov, vracajú sa mu bolesti, takmer rok nehral v súťažnom zápase. Po návrate na ľad mu stačilo niekoľko desiatok minút vo vysokom nasadení a znova sa mu vrátili symptómy. Vlani pred médiami uviedol, ako mu trhá srdce, keď ho po niekoľkých dobrých dňoch ovládnu nepredstaviteľné mizérie a zrazu nie je schopný sa ani len zahrať so svojimi deťmi. Dovtedy sa o jeho návrate ešte špekulovalo, no po tomto jeho vyjadrení začalo byť zrejmé, že do NHL sa viac nevráti.

Franzén bude pred začiatkom sezóny zapísaný na listinu dlhodobo zranených hráčov, vďaka čomu nebude pre Red Wings predstavovať záťaž pod platovým stropom (viac podrobností o tomto mechanizme). Svoju kariéru oficiálne neukončí, pretože by nedostal peniaze a Red Wings by boli penalizovaní. Bude postupovať tak ako iné obete otrasov mozgu a s kariérou sa rozlúči až po vypršaní zmluvy.


Máme dosť starších a skúsených útočníkov, tak prečo sa do kempu zapojí Dan Cleary? Nechápem to. Podľa môjho názoru na NHL už nemá. Začína to byť trápne. - Vašek

Dan Cleary prichádza do kempu na nezáväznú skúšku (tak ako pred jedenástimi rokmi). Takíto hráči sa objavujú v každom kempe každého klubu NHL, obzvlášť tento rok, kedy sa tréningové kempy (ten detroitský štartuje dnes) prekrývajú so Svetovým pohárom. Cleary bol do kempu pozvaný spolu s ďalšími osemnástimi hokejistami, ktorí nemajú zmluvu s Red Wings. Ak niekto z nich zažiari, Red Wings ho môžu podpísať.

Väčšina hráčov na skúške má zmluvu iba s Grand Rapids Griffins, tzn. že môžu hrávať iba v AHL. Cleary uviedol, že práve o takéto miesto v Grand Rapids sa uchádza. V kempe pracujú s hráčmi aj tréneri Grand Rapids. Tí sa neskôr presunú do AHL a vezmú so sebou fúru hráčov, ktorí sa v NHL celý rok neukážu.

Cleary do kempu prišiel, pretože ešte nechce končiť s hokejom a je ochotný stráviť celý rok v AHL a pracovať s mladými hráčmi, ak o to klub bude mať záujem. Takto odohral aj minulú sezónu a v Grand Rapids si ho nevedeli vynachváliť. Tyler Bertuzzi, jeden z najlepších mladých hráčov v systéme Red Wings s dobrou šancou ukázať sa v tejto sezóne v prvom tíme, na ňom celý rok visel a očividne ho to posunulo v kariére.

V Grand Rapids sa toto leto rozlúčili s dlhoročným kapitánom Jeffom Hogganom a skúseným centrom Andym Mielem. Obaja tam plnili rovnakú rolu ako Cleary, takže Clearyho zotrvanie v AHL by mohlo byť vítané.

Ak vám Clearyho nekončiace koketovanie s Detroit Red Wings prekáža, mali by ste si na to zvyknúť. Pokiaľ by mu kemp nevyšiel a novú zmluvu by nedostal, s hokejom zrejme skončí a začne pracovať pre organizáciu Red Wings mimo ľadu, či už priamo v Detroite, alebo na farme v Grand Rapids. *

* Aktualizácia: Pozvanie Clearyho do kempu Red Wings sa nakoniec ukázalo ako opodstatnené a Cleary ešte pred štartom kempu podpísal s Grand Rapids Griffins novú jednoročnú zmluvu.


V zime cestujem do Ameriky a pri tej príležitosti by som rada navštívila Joe Louis Arenu, kým je ešte čas. Koľko by ma stáli lístky? - Iva

Najlacnejšie lístky sa predávajú za 25 amerických dolárov, ponúkajú však obmedzený výhľad z posledných radov vrchného prstenca arény. Bežná cena lístka za bránkou je v spodnom prstenci 115 až 290 dolárov a vo vrchnom prstenci 40 až 125 dolárov. Najdrahší je lístok v sekciách umiestnených okolo stredovej čiary. V spodnom prstenci je cena za lístok okolo 145 až 485 dolárov a vo vrchnom prstenci 50 až 185 dolárov. Za miesto nad lavičkou Red Wings alebo trestnou lavicou zaplatíte približne 177 až 320 dolárov.

Uvedené ceny sa týkajú lístkov, ktoré sú stále v predaji. Okrem týchto typov lístkov sa dajú kúpiť aj lístky od fanúšikov, ktorí sa zápasu nemôžu zúčastniť, alebo držiteľov permanentiek. Takéto lístky sa dajú zakúpiť na stránke TicketsNow, oficiálnej stránke NHL pre výmenu lístkov. Touto cestou si môžete kúpiť lístky aj na luxusné miesta, ktoré boli obsadené už pred spustením predaja pre jednotlivé zápasy. Ich cena môže byť výrazne nižšia, ale aj výrazne vyššia od štandardných lístkov v bežnom predaji, s dostatočným predstihom sa dajú zaobstarať ľahšie ako štandardné lístky, pretože zaberajú väčšinu miest v aréne.

Lístky toho alebo onoho typu z Európy najjednoduchšie kúpite v sieti Ticketmaster. Nájdete si konkrétny zápas, zobrazíte si interaktívnu mapu arény so všetkými sedadlami a vyberiete si miesto, ktoré vám vyhovuje. Na mape uvidíte, ktoré lístky sú v predaji (sú označené modrou farbou) a ktoré predávajú držitelia permanentiek (tieto sú označené červenou farbou). Pri výbere lístkov zároveň uvidíte, aké nesmierne variabilné sú ich ceny. Nie je nič neobvyklé, keď na jednom mieste vo vrchnom prstenci nájdete lístok za 40 dolárov a na sedadle pod ním lístok predávaný držiteľom permanentky za horibilných tisíc (i viac) dolárov.

Lístky si po zakúpení vytlačíte alebo zobrazíte v mobilnej aplikácii a takto sa preukážete pri vstupe do arény. Ak by sa vám plány zmenili, na rovnakej sieti môžete lístky predať iným záujemcom.


Čo bude s tým dlho avizovaným príchodom top obrancu? Všetci písali o tom, že v lete vymeníme pár hráčov a privedieme kvalitného obrancu, a nič z toho nebolo. - Michal

Red Wings chceli priviesť Kevina Shattenkirka zo St. Louis Blues, ale protihodnotou mal byť aj Dylan Larkin, čo Red Wings odmietli. Red Wings uviedli, že svojich najlepších mladých hráčov, ku ktorým Larkin patrí, nemienia trejdovať. Takisto sa nechcú vzdať volieb v úvodných kolách draftu.

Helene St. James z denníka Detroit Free Press priniesla v lete zaujímavú informáciu o tom, že Red Wings pred draftom oslovili klub Anaheim Ducks a snažili sa dojednať výmenu obrancu Cama Fowlera. Ducks za Fowlera požadovali voľbu v druhom kole draftu a hráča v platovom rozmedzí Gustava Nyquista alebo Tomáša Tatara, čo Red Wings odmietli. Ak by ste to brali ako premrhanú šancu, nezabúdajte, že Red Wings v tej dobe ešte nevedeli, či sa im podarí vymeniť štedrý kontrakt Pavla Daciuka (podarilo sa), či sa im podarí vymeniť Jimmyho Howarda (nepodarilo sa), či sa im podarí zlanáriť Stevena Stamkosa (nepodarilo sa; na trh ani nešiel a zostal v Tampe), alebo či sa budú musieť obracať po iných útočníkoch, aby splnili svoj avizovaný cieľ a posilnili ofenzívu (museli a aj sa obracali - po otvorení trhu podpísali Fransa Nielsena, Thomasa Vaneka a Stevea Otta).

Takže ako vidíte, Red Wings sa v danej situácii nechceli vzdať Nyquista alebo Tatara, hoci niektorí novinári vytvorili dojem, že výmena jedného z týchto dvoch útočníkov za obrancu by mala byť hotovou vecou.

Generálny manažér Ken Holland v lete uviedol, že Red Wings sa budú snažiť získať dobrého obrancu, ak takýto obranca bude k dispozícii za rozumnú cenu (napr. Fowler už nejaký ten čas k dispozícii nie je, pretože Ducks stále nemajú podpísaný kontrakt s obmedzene voľným hráčom Hampusom Lindholmom).

Uprostred leta je na výmeny a iné manévrovanie so súpiskou menší priestor, ako sa môže zdať. Všetko podstatné sa odohráva do začiatku júla, potom sa začína manažment klubov rozchádzať a stretáva sa až v septembri pred štartom novej sezóny. Čo sa nepodarí do začiatku júla, to sa po zvyšok leta obvykle nevyrieši.

Tri dni po otvorení trhu s voľnými hráčmi Red Wings uviedli, že ich káder je pripravený na štart sezóny. A keďže nová sezóna ešte nezačala, nie je dôvod očakávať, že sa na tom niečo zmení a výmena príde ešte pred štartom ročníka, kedy kluby čakajú na to, ako sa ich letné akvizície zapracujú do tímu, koľkí hráči im budú chýbať vinou zranení, ako vstúpia do novej sezóny a či sa im bude alebo nebude dariť.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.