Česi a Slováci v drese Red Wings v sezóne 2016/17

MARTIN UŽÁK | 24.07.2017 

V sezóne 2016/17 nastúpili za Detroit Red Wings štyria hráči zo strednej Európy. Ako sa im darilo?


Petr Mrázek a Tomáš Tatar (David Guralnick, The Detroit News)

Petr Mrázek

Štatistiky: Zasiahol do 50 zápasov, 18 z nich vyhral, raz udržal nulu. Chytil 90,1 % striel súperov a inkasoval v priemere 3,04 gólu na zápas. Bol najlepším brankárom sezóny v samostatných nájazdoch (šesť výhier).

Pozitíva: Krátko po začiatku ročníka vyhral štyri zápasy za sebou a trikrát v nich zastavil minimálne 93,5 % striel súperov. V posledných dvoch mesiacoch základnej časti predvádzal lepšie výkony.

Negatíva: Chytal nevyrovnane. Dvakrát prišiel o pozíciu jednotky. Koncom roka si odmietol predĺžiť tréning, médiami bol kritizovaný za zlý prístup. Nebol chránený pri expanznom drafte, klub bol otvorený jeho výmene.

Kontrakt: Má zmluvu ešte na jeden rok. Jeho budúcnosť v tíme je otázna.

Tomáš Tatar

Štatistiky: Odohral všetkých 82 zápasov so ziskom 46 bodov (25+21). Bol tretím najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom tímu, dal najviac víťazných gólov (5). Hrával v priemere 17 minút a 16 sekúnd za zápas.

Pozitíva: Sezónu dohral aj napriek zraneniu ramena. V posledných 25 zápasoch nastrieľal 13 gólov a pozbieral 20 bodov. Na 80 % svojich gólov nepotreboval presilovú hru. Strelil svoj prvý hetrik v NHL.

Negatíva: Prežil ďalší tradične slabý štart do sezóny - v 40 zápasoch v prvej polovici sezóny strelil iba šesť gólov. Pravidelne začal skórovať až po tom, čo mužstvo stratilo reálnu šancu na postup do play-off.

Kontrakt: Absolvoval arbitrážny súd, ale pred vyhlásením verdiktu podpísal novú štvorročnú zmluvu.

Tomáš Jurčo

Prvých 22 zápasov sezóny zmeškal vinou rehabilitácie po operácii chrbta. Rozohrával sa na farme v Grand Rapids, kde v dvoch zápasoch pozbieral dva body (1+1), ale po uzdravení sa naďalej ťažko dostával do zostavy. Za Red Wings odohral 16 zápasov, nebodoval, pripísal si dve trestné minúty a osem mínusových bodov. V priemere hrával desať minút a dve sekundy za zápas. Jeho pôsobenie v klube doznalo konca 24. februára, kedy bol vymenený k Chicago Blackhawks za voľbu v treťom kole draftu 2017.

Tomáš Nosek

Väčšinu sezóny strávil v Grand Rapids, kde patril medzi najproduktívnejších hráčov a tešil sa zo zisku Calder Cupu. K Red Wings sa pripojil v záverečnej fáze základnej časti, odohral za nich jedenásť zápasov a 28. marca strelil svoj prvý gól v NHL. Okrem toho si pripísal jeden mínusový bod a dve trestné minúty. Nabral svalovú hmotu a zrýchlil, čím Red Wings utvrdil v tom, že na NHL je už pripravený. Red Wings pre neho chystali miesto od nasledujúcej sezóny, ale pri expanznom drafte nebol chránený a siahol po ňom nový klub Vegas Golden Knights.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.