Ako sa darilo mladým nádejam Detroitu na MSJ

MARTIN UŽÁK | 06.01.2017 

Svetový šampionát hráčov do 20 rokov v Montreale a Toronte sa skončil prvenstvom Spojených štátov, ktoré vyhrali všetky svoje zápasy. Druhé miesto obsadila Kanada, bronz vybojovalo Rusko.

Na prestížnom turnaji si zahrali tri mladé nádeje, ktorých práva v NHL patria klubu Detroit Red Wings. Poďme si teda zrekapitulovať, ako sa im darilo.


Oficiálne logo MS juniorov 2017 (IIHF)

Filip Hronek (Česko)

Devätnásťročný obranca, ktorého si Red Wings vybrali v druhom kole tohtoročného draftu na 53. pozícii. Na turnaji bol jediným mladíkom Red Wings z tohtoročnej edície draftu. Český výber viedol ako kapitán, nastupoval v prvej obrane s číslom 29. V piatich zápasoch pozbieral štyri body (2+2), vďaka čomu sa stal najproduktívnejším Čechom na šampionáte. Skóroval pri porážkach 2:3 po predĺžení s Dánskom a 2:5 so Švédskom. Okrem štyroch kanadských bodov zaknihoval aj dva mínusové body, 10 trestných minút a 13 striel na bránku. S priemerným hracím časom 24 minút a 16 sekúnd na zápas bol jednoznačne najčastejšie hrajúcim hráčom českého výberu. Bol vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov ČR na turnaji.

Vili Saarijärvi (Fínsko)

Šikovný devätnásťročný bek, draftovaný Red Wings v treťom kole draftu 2015 zo 73. pozície. Vo fínskom tíme bol asistentom kapitána, hrával s číslom 18. V šiestich zápasoch pozbieral štyri body (2+2), všetky pri presilovej hre. Bol najproduktívnejším obrancom a tretím najproduktívnejším hráčom Fínska. Okrem toho si pripísal dva plusové body a 14 striel na bránu. V štyroch zápasoch bol najvyťažovanejším hráčom na ľade, s priemerným hracím časom 23 minút a 23 sekúnd na zápas hrával jednoznačne najviac zo všetkých korčuliarov Suomi a po turnaji bol vyhlásený za jedného z ich troch najlepších hráčov. Fíni ako obhajcovia zlata sklamali, v priebehu turnaja odvolali hlavného kouča a nakoniec museli bojovať o záchranu.

Joren Van Pottelberghe (Švajčiarsko)

Devätnásťročný brankár s belgickými koreňmi; Red Wings si ho vybrali vo štvrtom kole draftu 2015 z celkového 110. miesta. Tak ako Hronek a Saarijärvi, aj on sa ukázal na podujatí tohto rangu po druhýkrát v kariére a zároveň naposledy, a aj on bol vyhlásený za jedného z trojice najlepších hráčov svojho tímu. Bol švajčiarskou jednotkou, nosil číslo 30, ochytal všetkých päť stretnutí a kryl 159 zo 175 striel. S úspešnosťou zákrokov 90,86 % bol piaty spomedzi všetkých gólmanov s minimálne štyrmi odchytanými zápasmi. Najviac vynikol pri výhre 4:3 po predĺžení s ČR (36/39) a pri prehrách 2:4 so Švédskom (42/46) a 0:2 s Fínskom (49/51). V zápase s Fínskom bol vyhlásený najlepším hráčom tímu.


Z víťazstva tímu Spojených štátov sa teší Ryan Martin, dlhoročný asistent Kena Hollanda, generálneho manažéra Red Wings. Martin sa podieľal na skladbe amerického výberu.

Za USA, Kanadou a Ruskom sa umiestnili Švédsko, Dánsko, Česko, Švajčiarsko, Slovensko, Fínsko a Lotyšsko. Lotyši z elitnej kategórie vypadli, na budúcoročnom turnaji ich nahradia Bielorusi.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.