Ako sa darilo hráčom Red Wings na MS 2017

MARTIN UŽÁK | 21.05.2017 

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Nemecku a vo Francúzsku sa skončili triumfom Švédska. Striebro získala Kanada, bronz vybojovalo Rusko a na štvrtom mieste skončilo Fínsko.

Na šampionáte si zahrali štyria hráči Detroit Red Wings. Ako sa im darilo?


Oficiálne logo svetového šampionátu 2017 (IIHF)

Danny DeKeyser (USA)

DeKeyser pendloval medzi prvým a druhým obranným párom amerického výberu s číslom 65 na drese. V ôsmich zápasoch zaznamenal päť plusových bodov, päť striel a šesť trestných minút. Zo žiadneho zápasu neodišiel s mínusovým hodnotením, s piatimi plusovými bodmi bol na delenom prvom mieste medzi obrancami a delenom štvrtom mieste medzi všetkými hráčmi amerického tímu. Najväčšmi sa predviedol vo víťaznom zápase proti Švédsku (4:3), keď si pripísal tri plusové body a s 24 minútami a 30 sekundami bol druhým najvyťažovanejším hráčom USA. V priemere hrával 18 minút a 26 sekúnd za zápas, zaujal dobrým korčuľovaním na širšom klzisku a efektívnou hrou pri vlastnom oslabení.

Jimmy Howard (USA)

Howard (# 35) išiel na MS ako brankárska jednotka amerického výberu, odchytal šesť z ôsmich zápasov (jeden zápas vynechal pre ľahkú otravu jedlom) a pripísal si štyri víťazstvá. Najväčšmi zažiaril vo víťaznom zápase proti Švédsku (4:3), keď pochytal 39 zo 42 striel. V neúspešnom štvrťfinále proti Fínsku (0:2) chytil 18 z 20 striel a bol vyhlásený za najlepšieho hráča amerického výberu. V zápase základnej skupiny A proti Taliansku (3:0) zaknihoval svoje jediné čisté konto (9/9). Inkasoval v priemere 1,86 gólu na zápas, celkovo kryl 126 zo 137 striel a s úspešnosťou zákrokov 91,97 % bol ôsmym najlepším gólmanom na šampionáte a piatym najlepším medzi brankármi s minimálne šiestimi zápasmi.

Dylan Larkin (USA)

Larkin robil na turnaji centra druhého útoku amerického výberu, nosil číslo 21, plnil rolu asistenta kapitána. V ôsmich zápasoch zaknihoval desať bodov za dva góly a osem asistencií, vďaka čomu sa stal druhým najproduktívnejším hráčom USA a dvanástym najproduktívnejším hráčom celého šampionátu. S ôsmimi gólovými prihrávkami bol najlepší v tíme USA a piaty najlepší na celých MS, so siedmimi plusovými bodmi skončil na prvom mieste v tíme USA a ôsmom mieste na turnaji. Okrem toho zaknihoval šesť trestných minút a 20 striel. Vynikal na vhadzovaní - s úspešnosťou 62,33 % bol najlepší v mužstve USA a piaty najlepší na MS, pričom až v siedmich zápasoch bol úspešný minimálne na 50 %. V šiestich zápasoch bol najvyťažovanejším útočníkom na ľade, v dvoch prípadoch dokonca najvyťažovanejším korčuliarom zápasu. V priemere hrával 20 minút a 27 sekúnd za zápas, čo bol najvyšší hrací čas spomedzi útočníkov amerického mužstva a druhý najvyšší hrací čas spomedzi všetkých hráčov mužstva. Vo víťaznom zápase proti Rusku (5:3) sa predviedol gólom, asistenciou, dvomi plusovými bodmi, piatimi strelami a 17 vyhratými vhadzovaniami, za čo bol vyhlásený najlepším hráčom USA. Bol tiež vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov Spojených štátov na celom šampionáte. Pravidelne hrával v presilových hrách i oslabeniach, presadzoval sa rýchlosťou a prehľadom. Zaujal schopnosťou vynikať na pozícii centra, čo je jeho pôvodný post, na ktorom s ním Red Wings počítajú do budúcnosti. Hoci má iba dvadsať rokov, nie po prvýkrát bol najlepším hráčom Red Wings na MS.

Petr Mrázek (Česko)

Mrázek (# 34) odchytal štyri zápasy českého výberu a pripísal si dve víťazstvá. Pri veľkom víťaznom obrate v pomere 4:3 po samostatných nájazdoch proti Fínsku kryl 18 z 21 striel a neinkasoval zo žiadneho nájazdu, pri výhre 5:1 nad Slovinskom zastavil 14 z 15 striel. V zápase s Kanadou (1:4) chytil 24 z 27 striel a bol vyhlásený za najlepšieho hráča českého tímu. V priemere inkasoval 2,47 gólu na zápas, celkovo zastavil 74 z 84 striel, čo znamenalo úspešnosť zákrokov 88,10 %.


Red Wings mali na turnaji zastúpenie aj v realizačných tímoch Kanady a USA. Striebornú medailu vyhral ostrieľaný kustód Paul Boyer, ktorý zastáva túto rolu aj v Detroite. V mužstve USA pôsobil ako hlavný kouč Jeff Blashill a ako video asistent Adam Nightingale, Blashillov nový asistent u Red Wings. Američania pod ich vedením ovládli svoju základnú skupinu a po prvýkrát po 27 rokoch vyhrali na MS šesť zápasov za sebou.

Zo zlatej medaily Švédska sa teší asistent trénera Johan Garpenlöv, bývalý hráč Red Wings.

Za Švédskom, Kanadou, Ruskom a Fínskom sa umiestnili USA, Švajčiarsko, Česko, Nemecko, Francúzsko, Lotyšsko, Nórsko, Dánsko, Bielorusko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Slovinsko a Taliansko zostupujú do I. divízie MS, na budúcoročnom šampionáte v Dánsku ich nahradia Rakúsko a Južná Kórea.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.