26. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 26.03.2017 


Darren McCarty vs Claude Lemieux (archív Detroit Red Wings; 26.03.1997)

26.03.1950: Produktívna Production Line

Základná časť sezóny 1949/50 skončila pre Red Wings prehrou 4:5 na ľade Chicago Black Hawks. Detroit mal s predstihom isté celkové prvenstvo v základnej časti a po tomto stretnutí sa definitívne potvrdilo aj to, že členovia jeho dominantného útoku Production Line skončia na prvých troch miestach ligového bodovania. Prvý skončil Ted Lindsay so 78 bodmi za 23 gólov a 55 asistencií. Stal sa prvým držiteľom Art Ross Trophy v drese Red Wings a tiež najlepším nahrávačom súťaže. Na druhom mieste bodovania ligy sa umiestnil Sid Abel so 69 bodmi a tretí skončil Gordie Howe so 68 bodmi.

26.03.1997: Krvavá bitka s Coloradom

Detroit Red Wings a Colorado Avalanche boli najväčšími rivalmi v NHL na prelome tisícročí. Keď v play-off 1996 útočník Avs Claude Lemieux surovo fauloval Krisa Drapera, Red Wings chystali odplatu, ktorá prišla v stredu 26. marca 1997 v ich Joe Louis Arene. Pomstiteľom sa stal Darren McCarty, ktorý si Lemieuxa vyhliadol na konci prvej tretiny a brutálne ho zmlátil. V zápase sa okrem toho strhlo viacero ďalších šarvátok, vrátane bitky brankárov Mikea Vernona a Patricka Roya. McCarty neskôr v predĺžení rozhodol o víťazstve Red Wings v pomere 6:5. Zápas vošiel do histórie NHL ako 'Krvavá streda'.

26.03.1999: Prvý gól Chrisa Cheliosa

Dňa 26. marca 1999 hrali Red Wings na domácom ľade proti tímu Tampa Bay Lightning a zvíťazili 6:1. K triumfu im pomohla aj ich čerstvá posila, skúsený obranca Chris Chelios, ktorý si pripísal tri plusové body a víťazný gól. Bol to jeho prvý gól v drese Red Wings po výmene z Chicaga. Zápas vošiel do histórie aj tým, že pre Red Wings znamenal 400. víťazstvo v Joe Louis Arene.

26.03.2007: Výhra č. 600 v Joe Louis Arene

Presne po ôsmich rokoch od víťazstva č. 400 v Joe Louis Arene zaznamenali Red Wings vo svojej aréne aj víťazstvo s okrúhlym číslom 600. Stalo sa dňa 26. marca 2007, kedy po zásahu Pavla Daciuka a 25 zákrokoch Dominika Hašeka zdolali Anaheim Ducks 1:0.

26.03.2012: Posledný gól Nicklasa Lidströma

Dňa 26. marca 2012 hrali Red Wings vo svojej Joe Louis Arene proti tímu Columbus Blue Jackets a zvíťazili vysoko 7:2. K triumfu im pomohol aj skúsený obranca Nicklas Lidström, strelec jedného gólu. Ako sa ukázalo neskôr, bol to jeho 264. a posledný gól v základnej časti (a tiež posledný gól v kariére). Lidström je s touto bilanciou najlepším strelcom medzi všetkými obrancami v histórii Red Wings a deviatym najlepším strelcom spomedzi všetkých obrancov v dejinách NHL.

26.03.2016: Daciuk a jeho 600. asistencia

Dňa 26. marca 2016 Red Wings nastúpili na svojom ľade proti Pittsburgh Penguins a prehrali s nimi vysoko 2:7. Neoslávili tak výnimočný okamžik v kariére Pavla Daciuka, ktorý ako piaty hráč dosiahol na hranicu 600 asistencií v drese Red Wings v základnej časti. Daciuk si pripísal prihrávku č. 600 v 46. minúte pri góle Mikea Greena v presilovej hre. Pred ním dosiahli na túto métu v drese Red Wings len Gordie Howe, Alex Delvecchio, Steve Yzerman a Nicklas Lidström.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.