Z prvého zápasu Griffins pod otvoreným nebom

MARTIN UŽÁK | 31.12.2013

Záložné mužstvo Detroit Red Wings z Grand Rapids odohralo svoj historický prvý zápas AHL pod otvoreným nebom. Griffins sa ukázali na detroitskom bejzbalovom štadióne Comerica Park v rámci vrcholiaceho zimného festivalu, aby nastúpili proti Toronto Marlies, záložnému celku Maple Leafs.

Griffins a Marlies zviedli zaujímavý súboj, ktorý bol vysielaný aj televíznou stanicou Fox Sports Detroit. Zápas sa nakoniec skončil víťazstvom Toronta v pomere 4:3 po samostatných nájazdoch.


Luke Glendening opäť pod šírym nebom (Mark Newman, Grand Rapids Griffins; 30.12.2013)


Tu je desiatka postrehov a poznámok zo zápasu:

Historické stretnutie za mrazivého počasia

Griffins a Marlies vykorčuľovali na ľad otvoreného klziska v Comerica Parku pred súmrakom, pod umelým osvetlením a za mrazivej teploty o šiestich až siedmich stupňoch pod nulou. Na historicky siedmy zápas AHL pod holým nebom - prvý pre úradujúceho šampióna AHL z Grand Rapids a druhý pre jeho súpera z Toronta - sa prišlo pozrieť 20.337 fanúšikov.

Griffins s viacerými hokejistami Red Wings

V zostave Grand Rapids sa objavilo šesť hráčov, ktorí si už obliekli dres Red Wings v NHL. Na súpiske aktuálne druhého najlepšieho mužstva AHL, vedeného bývalým asistentom Mikea Babcocka Jeffom Blashillom, nechýbali brankár Tom McCollum, zadáci Adam Almquist a Xavier Ouellet a útočníci Cory Emmerton, Luke Glendening a Riley Sheahan.

Iba dvaja reprezentanti zo strednej Európy

V historickom zápase pod holým nebom si zahrali aj dvaja hokejisti zo stredoeurópskych končín, a síce útočníci Andrej Nestrašil (tretí výber Detroitu na drafte 2009) a Martin Frk (prvý výber Detroitu na drafte 2012). Griffins sa však nemohli oprieť o útočníka Tomáša Jurča a gólmana Petra Mrázeka. Jurčo i Mrázek momentálne figurujú v prvom mužstve Detroitu.

Staronová skúsenosť pod otvoreným nebom

Za Griffins nastúpilo päť hokejistov, ktorí si už zahrali v súťažnom stretnutí pod holým nebom. Adam Almquist a Calle Järnkrok odohrali takýto duel vo Švédsku, Teemu Pulkkinen absolvoval dva takéto zápasy vo Fínsku a Luke Glendening sa dočkal trikrát pri pôsobení na univerzite. Osobitou kapitolou je veterán Nathan Paetsch, ktorý zažil zápas Winter Classic 2008.

Solídny hokej so všetkým, čo k nemu patrí

Prvá tretina priniesla útočný hokej, na ktorom mohol človek oči nechať. Do sľubnej šance sa dostal aj Martin Frk, ktorý sa v 19. minúte ocitol pred gólmanom hostí, no svoj prvý gól v AHL nestrelil. Druhá časť zápasu bola tvrdšia a spočiatku minimálne prerušovaná. Oba celky postupom času prestali faulovať a v tretej tretine mali viacero príležitostí rozhodnúť.

Slabší štart gólmana Thomasa McColluma

V prvej tretine boli lepší Griffins, aj napriek tomu túto časť prehrali 1:2. Oba góly Marlies boli lacné - prvý padol po nahodení puku, druhý po strele z ostrého uhla. Tom McCollum sa však oklepal a v ďalšom priebehu predviedol niekoľko výborných zákrokov. Ten najlepší si nechal na tretiu minútu predĺženia, kedy bravúrne zneškodnil prečíslenie dvoch proti jednému.

Štyri zlepené góly u rovnakej pravej tyčky

McCollum inkasoval prvé dva góly po tom, čo zaváhal u pravej žrde svojej bránky. Keď sa pred druhou časťou vymenili strany, u rovnakej tyčky zaváhal aj gólman Marlies Drew MacIntyre. Griffins otočili z 1:2 na 3:2 vďaka dvom gólom Lukea Glendeninga, ktorý s pomocou tej samej žrde najskôr skóroval po strele z nulového uhla a neskôr premenil samostatný únik.

Teemu Pulkkinen so zakrvaveným dresom

Už po piatich minútach a 36 sekundách hry prišiel prvý surový faul. Michiganský rodák Kenny Ryan, ktorý v tretej tretine vyrovnával na 3:3, atakoval hlavu domáceho Teemu Pulkkinena a s bolestivou grimasou ho poslal na lavičku Griffins. Pulkkinenovi začal krvácať nos, pričom jeho dres sa zakrvavil natoľko, že si ho v deviatej minúte musel ísť vymeniť do šatne.

Odvážna bitka veterána Tristona Granta

Súperi odohrali tvrdý zápas plný osobných súbojov. Tvrdosť bola príznačná najmä pre prvé dve tretiny, v ktorých bolo napočítaných až 54 hitov. Príznačnou vložkou bol aj pästný súboj medzi domácim Tristonom Grantom a toronským Jamiem Devaneom zo 14. minúty. O osem centimetrov menší a 14 kilogramov ľahší Grant sa nestratil a v bitke mal mierne navrch.

Trojitá predzvesť v netradičnom vysielaní

Priamy prenos stanice Fox Sports Detroit okorenila prítomnosť troch osobností, ktoré nastúpia v dnešnej exhibícii veteránov Red Wings a Maple Leafs. Zatiaľ čo rolu tieňového komentátora zastával ako obvykle Mickey Redmond, do mikrofónu medzi lavičkami hovoril Manny Legace a na kus reči v priebehu prvej tretiny prišiel manažér Red Wings Ken Holland.


Neprehliadnite: štatistický sumár zápasu medzi Grand Rapids Griffins a Toronto Marlies




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.