Z promočného prejavu Dr. h. c. Mikea Babcocka

MARTIN UŽÁK | 01.12.2013

Tréner Detroitu Mike Babcock sa stal držiteľom čestného vedecko-pedagogického titulu Doctor honoris causa (Dr. h. c.), ktorý mu bol udelený McGillovou univerzitou v Montreale.


Mike Babcock honorovaný McGillovou univerzitou (Owen Egan, McGill University; 25.11.2013)


Babcock bol slávnostne honorovaný v pondelok 25. novembra 2013 v priestoroch auly Salle Wilfrid-Pelletier, ktorá je súčasťou kultúrneho komplexu Place des Arts. Babcock si prevzal čestný doktorát za úspechy dosiahnuté v hokejových arénach i charitatívnu angažovanosť v detských nemocniciach.

Podobne ako ďalší traja honorovaní absolventi McGillovej univerzity, aj Babcock dostal možnosť predstúpiť pred 1.800 čerstvo promovaných študentov a inšpirovať ich svojou slávnostnou rečou.

"Neviete si predstaviť, aký som nadšený, že tu dnes môžem byť," začal Babcock. "Keď som o tom hovoril mojej manželke, mojim deťom a môjmu otcovi, cítil som sa veľmi pohnuto. Bol som veľmi hrdý."

Babcock na úvod nezabudol zasalutovať na počesť Saskatchewan Roughriders, kanadského futbalového mužstva, ktorého je veľkým fanúšikom. Vzápätí sa rozhovoril o svojom príchode na univerzitu.

"Keď som v roku 1983 opustil Saskatoon, aby som začal navštevovať McGillovu univerzitu, nemal som najmenšie tušenie o tom, ako táto univerzita ovplyvní zvyšok môjho života. Mladý muž, ktorý sem prišiel, aby hral hokej, v sebe čoskoro objavil študenta s vysokými očakávaniami," uviedol Babcock.

"McGillova univerzita mi pomohla začať, a rovnako pomohla aj vám," pokračoval kanadský kouč, aby otvorene prehovoril smerom k 1.800 čerstvým absolventom. "Môžete robiť čokoľvek, čo si zmyslíte. Dôverujte si. Buďte mentálne silní. Každý jeden deň prinášajte svoje maximum."

Babcock si neskôr zaspomínal na jedného zo svojich profesorov, ktorý mu prezradil, že má potenciál, a ktorý mu tiež pripomenul, že potenciál je len špinavé slovo, dokým s ním človek niečo neurobí.

"Život je o tom, aby ste zo seba dostali všetko, čo sa vo vás skrýva. Je to cesta," vysvetlil Babcock. "Váš potenciál je pohyblivým cieľom. Na vašej životnej ceste môžete zistiť, že máte množstvo priestoru na rast. I môj dnešný potenciál je celkom iný ako v roku 1986, keď som sa stal absolventom."

"Som presvedčený o tom, že len 10 % môjho života závisí na nemenných udalostiach, zatiaľ čo ostatných 90 % sa odvíja od toho, ako na tieto udalosti zareagujem," poodkryl kúsok zo svojho myslenia Babcock.

Uznávaný tréner zakončil svoj takmer sedemminútový prejav pripomenutím presvedčení, o ktorých pravidelne myslieva a ktoré sa zároveň stali jeho osobnými odporúčaniami pre čerstvých absolventov.

"Smejte sa - je to výborný liek na dušu."

"Milujte - podeľte sa o seba s inými."

"Žite - chopte sa možností, ktoré máte."

"Užívajte si svoju rodinu - všetky úspechy, ktoré dosiahnete, sú ešte väčšie, ak máte rodinu, s ktorou ich môžete zdieľať."

"Dôverujte si - premôžte pochybnosti a choďte za snami, ktoré na vás čakajú."


Podklady:
  • Picture perfect: A gallery of photographs from Fall Convocation (McGill University; 28.11.2013)
  • Mike Babcock, LLD - McGill 2013 Honorary Doctorate address (McGill University, YouTube; 27.11.2013)
  • Meet the 2013 Fall Convocation Honorary Doctorates (McGill University; 27.11.2013)
  • Babcock to Class of 2013: Bring it every day (Neale McDevitt, McGill University; 26.11.2013)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.