Vstup Brendana Shanahana do Siene slávy odložený

MARTIN UŽÁK | 27.06.2012

Dlho očakávané vyhlásenie kvarteta hokejistov, ktorí sa 12. novembra 2012 stanú najnovšími členmi Siene slávy, sa včera večer skončilo veľkým prekvapením. Zatiaľ čo legendárny Joe Sakic sa podľa predpokladov stal jasnou voľbou už v prvom roku voliteľnosti, Brendan Shanahan sa medzi štyroch vybraných hokejistov nevošiel. Prednosť dostali Pavel Bure, Adam Oates a Mats Sundin.

Shanahan sa pred vyhlásením budúcich členov Siene slávy nachádzal v podobnej pozícii, aká patrila Sakicovi. Niekdajší veľkí rivali boli jedinými hokejistami, ktorým sa dávala bezpečná šanca už v prvom roku ich možného vstupu. Shanny však zostal stranou, a to i napriek tomu, že sa radí medzi najviditeľnejších hokejistov histórie. Zdá sa však, že veľká viditeľnosť môže mať aj svoju odvrátenú stranu.


Brendan Shanahan v drese Detroit Red Wings (Associated Press)


Brendan Shanahan je s 1 524 zápasmi trinástym najvyťažovanejším hokejistom histórie NHL. Trinásta priečka mu patrí aj v počte gólov v základnej časti (656). 1 354 bodov ho stavia na dvadsiate piate miesto všetkých čias. Viac víťazných gólov ako on nastrieľali len Phil Esposito, Jaromír Jágr a Teemu Selänne. Nad päť tisícok striel v základnej časti sa dostali len piati iní hráči. Shanny je tiež jediným hokejistom histórie, ktorý zaznamenal 600 a viac gólov a zároveň nazbieral 2 000 a viac trestných minút.

Dosiahnuté čísla robili zo Shanahana bezpečného kandidáta na najrýchlejší možný vstup do Siene slávy. Výraznou podporou mali byť aj jeho úspechy a nenapodobiteľný charakter, ktorým sa na ľade i mimo neho prezentoval. Shanny je trojnásobným víťazom Stanley Cupu, víťazom Canada Cupu, držiteľom olympijského zlata i majstrom sveta. Bol najlepším silovým útočníkom svojej generácie a tvrdým, no férovým bojovníkom, ktorý pri každom striedaní siahal na dno svojich síl. V závere kariéry sa stal oporou hráčskych odborov, keď intenzívne hnal hokejistov k rokovaniam, ktoré by oddialili výluku a urobili NHL atraktívnejšou.

Predpokladalo sa, že Shanahanova dvadsaťjedenročná profesionálna kariéra je ideálnym mixom, ktorý potrebuje prvoročiak na to, aby mohol okamžite vstúpiť do Siene slávy a získať tak náležité uznanie. Shanny však bude musieť minimálne rok počkať. Dôvodov, ktoré ho odsunuli na vedľajšiu koľaj, môže byť niekoľko.

Shanahan sa počas svojej kariéry nikdy nerozpakoval zhodiť rukavice a urobiť na ľade rázny poriadok. Ak by sa v tomto roku stal členom Siene slávy, s 2 489 trestnými minútami by bol po zadákovi Scottovi Stevensovi druhou najvylučovanejšou legendou tohto exkluzívneho klubu.

Ráznosť nechýba Shannymu ani v súčasnosti, kedy je iniciátorom mnohých zmien a úprav pravidiel, no taktiež hlavnou osobnosťou novej tváre neslávnej disciplinárnej komisie. Nie je žiadnym tajomstvom, že udržať si predošlý rešpekt je v tejto nevďačnej úlohe priam nemožné. Shanahan si ju ale sám vybral a veľmi dobre vie, akej nepriazni, rozporuplnosti a nespokojnosti musí pravidelne čeliť.

Prvotné opomenutie Brendana Shanahana by bolo možné ospravedlniť práve s prihliadnutím na kontroverznú pozíciu, ktorú dnes v NHL zastáva. Ona síce nemá na jeho status hráčskeho kandidáta žiaden vplyv, no bez okolkov je zrejmé, že okolo neho vytvára akúsi iskrivú atmosféru. Je tiež možné sa domnievať, že odlišné zamestnanie pod značkou NHL nemusí vždy prospievať, a to nielen v prípade kandidáta do Siene slávy. Veď aj minulosť nám jednoznačne ukázala, akým kontroverzným spôsobom sa nahlodali mená Waynea Gretzkyho či Kevina Lowea po tom, čo sa rozhodli vymeniť hráčsky dres za sako a kravatu. Tieto zmeny sa skrátka nie vždy stretnú s pozitívnym ohlasom a nikdy nemožno celkom vylúčiť, že sa nijak nepodpisujú pod znižovanie váhy niekdajšej hráčskej kariéry a zľahčovanie prínosu pre ľadový hokej.

Do budúcnosti bude zaujímavé sledovať, ako sa pri kandidovaní na vstup do Siene slávy bude dariť ďalším hokejistom. V roku 2013 môžu svoju prvú pozvánku zúročiť Scott Niedermayer a Chris Chelios. Obaja budú považovaní za jednoznačné voľby. Do hry určite vstúpia aj Rob Blake, Paul Kariya, Rod Brind'Amour či Keith Tkachuk, ani nehovoriac o desiatkach hráčov, ktorí nie sú alebo nebudú v statuse prvoročiakov.

O budúcom posune Brendana Shanahana medzi hokejovú smotánku niet najmenších pochýb. Uspieť hneď na prvý pokus sa podarí len niektorým hokejistom, takže prvotné odsunutie rozhodne nie je žiadnou tragédiou. Každopádne však platí, že tohtoročné opomenutie Brendana Shanahana sa stalo ďalšou z veľkých kontroverzií, ktoré sú s nárokmi potrebnými pre vstup do Siene slávy neustále spojené.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.