Úspešný návrat Phoenix Coyotes do Detroitu

MARTIN UŽÁK | 29.10.2010

Phoenix Coyotes a Detroit Red Wings odohrali v play-off 2010 sedemzápasovú sériu, ktorá je v tejto knihe popísaná na stranách 24 až 30. V podobnom duchu som zdokumentoval aj prvý návrat Coyotes do detroitskej Joe Louis Areny. V ňom sa Phoenix pomstil za vypadnutie z ostatného play-off víťazstvom 4:2.

Detroitský útočník Pavel Daciuk uniká pred jedným z hráčov Phoenix Coyotes (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Preview: konfrontácia odlišných herných systémov

Po prvý raz od vypadnutia z posledného play-off sa hokejisti Phoenix Coyotes vrátili do Detroitu, aby sa domácim Red Wings postavili v ďalšom vzájomnom meraní síl. Na ľade Joe Louis Areny sa predstavili naposledy 25. apríla 2010 v šiestom stretnutí prvého kola vyraďovacej časti, kedy zvíťazili 5:2 a sériu vrátili domov do Arizony, kde však neuspeli v rozhodujúcom siedmom zápase.

„Červené krídla” vstupovali do včerajšieho druhého vzájomného súboja v prebiehajúcej sezóne 2010/11 ako mierny favorit. Prvý vzájomný duel, ktorý sa hral pred necelými dvomi týždňami - 16. októbra 2010 v Glendale - skončil triumfom hosťujúceho Detroitu po výsledku 2:1 po predĺžení. Vzhľadom na aktuálnu formu oboch celkov sa očakávalo, že Red Wings by mohli v tomto zápase uspieť.

Coyotes zvíťazili vo svojich posledných siedmich zápasoch iba raz, zatiaľ čo Red Wings pred týmto súbojom ťahali sériu troch triumfov v rade. Detroit v tomto zápase nemohol počítať so zranenými útočníkmi Justinom Abdelkaderom a Krisom Draperom, obrancami Jonathanom Ericssonom a Brianom Rafalskim, a ani s gólmanom Jimmym Howardom, majúcim problémy s chrbtom. Phoenixu chýbal forvard Martin Hanzal; ďalší forvard Wojtek Wolski bol poslaný iba na tribúnu. Do domácej brány sa postavil veterán Chris Osgood. Na druhej strane nastúpil Iľja Bryzgalov, ktorý v doterajšom priebehu ročníka prehral v riadnej hracej dobe iba jeden zo šiestich zápasov.

Stretnutie malo byť zaujímavou konfrontáciou odlišných herných systémov, ktoré presadzujú tréneri Mike Babcock (Detroit) a Dave Tippett (Phoenix). Red Wings nastupovali s vierou v udržanie vysokého tempa hry s pukom, spoliehajúc sa najmä na príspevky svojich troch najväčších lídrov, a síce Nicklasa Lidströma, Pavla Daciuka a Henrika Zetterberga. Naopak Coyotes sú už druhý rok typickí obozretnou hrou vo svojom pásme, vysokou rýchlosťou a intenzívnym napádaním. Napádanie v útočnom pásme (t.j. forčeking) malo byť v tomto zápase jedným z kľúčových aspektov úspešnosti, keďže do vzájomnej konfrontácie mali prísť dva výrazné defenzívne herné systémy 2-2-1 (ten momentálne presadzuje Detroit) a 2-1-2 (hlboké celoplošné napádanie, v súčasnosti typické pre Phoenix).

Prvá tretina: skorá dominancia Coyotes

Detroit sa momentálne nachádza uprostred dlhej šnúry domácich duelov. Navyše, jeho zápasu s Phoenixom predchádzala štvordenná herná pauza. Coyotes hrávajú pravidelnejšie, no od začiatku sezóny zatiaľ nenašli potrebný rytmus, ktorý by im dopomohol ustáliť výkonnosť. V prvej tretine tohto zápasu sa ale všetko zmenilo. Phoenix využil svoju rýchlosť a tromi gólmi v rozpätí 296 sekúnd sa už v 12. minúte dostal do vedenia 0:3, ktoré si do prvej prestávky aj udržal.

Pri prvom góle hostí zlyhal domáci nováčik Jakub Kindl, ktorého si obhodil a prešprintoval Radim Vrbata. U druhého zásahu Coyotes chyboval gólman Chris Osgood, ktorý išiel priskoro do kolien, takže Keith Yandle nemal problém zamieriť pod hornú žŕdku. Tretí gól bol pre Detroit ranou pod pás, keď pri vlastnom oslabení potiahol puk hosťujúci Lauri Korpikoski a jeho perfektný švih z krídla nešťastne tečoval domáci kapitán Nicklas Lidström.

Red Wings opäť predviedli zlý a nemotorný vstup do stretnutia, v ktorom im chýbalo tempo, kvalitné dostupovanie k hráčom vo vlastnom obrannom pásme a trvalejšie usadenie sa v útočnej tretine. To Coyotes držali svoju defenzívu pred vlastným obranným pásmom, pri bránení výborne využívali svojich hokejok a vďaka adekvátnej rýchlosti sa prezentovali lepšou pozičnou hrou.

Phoenixu vyšlo v prvej tretine priam všetko, na čo siahol. Coyotes mohli ťažil aj zo svojho efektívneho blokovania striel a aktívneho pohybu okolo mantinelov a v rokoch klziska. „Červené krídla“ boli po prvýkrát nebezpečné až v 13. minúte, no svoj tlak do brány súpera a ani niekoľko ďalších šancí nevyužili.

Obranca Yandle zaznamenal v tejto časti hry štyri strely. Red Wings boli lepší iba v hitoch, ktoré ovládli pomerom 7:4. Na vhadzovaní excelovali domáci Darren Helm (4/4) a hosťujúci Vernon Fiddler (4/6). Najlepšími hráčmi Coyotes boli beci Ed Jovanovski, Yandle, Oliver Ekman-Larsson a útočníci Vrbata, Taylor Pyatt, Fiddler. V drese Red Wings hrali dobre Niklas Kronwall, Daciuk, Darren Helm a Patrick Eaves.

Druhá tretina: Red Wings znova v hre

Domáci tréner Babcock začal od úvodu druhej časti hry dávať viac priestoru veteránovi Toddovi Bertuzzimu, ktorého zaraďoval aj do tretej útočnej formácie k Dannymu Clearymu a Mikeovi Modanovi. To zároveň znamenalo, že Jiří Hudler zostával sedieť na lavičke.

Red Wings sa okamžite dostali k dominantnému držaniu puku a do 27. minúty na hostí výrazne tlačili na ich vlastnej polovici. „Červené krídla” zvýšili pohyb i kombinačnú pestrosť a dostali sa do rytmu, čomu pomohli aj ich obrancovia, ktorí sa začali výraznejšie zapájať do ofenzívy. Na hosťujúceho gólmana Bryzgalova sa zrazu tlačili aj traja či štyria hráči Red Wings, ktorí vzadu nechávali iba jedného páliaceho beka. Najčastejšie ním bol Lidström, na ktorom stála celá ofenzíva Detroitu v druhej tretine.

Coyotes v druhej tretine často strácali puk vo vlastnom pásme, čo vyvrcholilo gólom domáceho Johana Franzéna v 34. minúte. Red Wings však svoje vysoké tempo neudržali a od spomínaného gólu patrilo viac iniciatívy a kľúčových ťahov hráčom Phoenixu, čo platilo najmä v závere tretiny.

Domáci brankár Osgood mal v tejto časti menej práce, zaznamenal však niekoľko dobrých zákrokov, z ktorých vyčnievali dva, ktoré Red Wings dodávali nádej na zvrat. Prvý z nich prišiel ešte v úvode tejto tretiny za stavu 0:3. Red Wings vtedy tlačili, no po odraze puku od zadného mantinelu sa dostal do úniku hosťujúci Fiddler, ktorý mohol zoči-voči domácemu gólmanovi zvýšiť na rozdiel štyroch gólov. Druhý skvelý zákrok vytiahol Osgood v závere tretiny, kedy sa do samostatného úniku dostal kapitán „Kojotov” Shane Doan, ktorého vysunula ideálna kolmica z hokejky bývalého hráča Red Wings Raya Whitneyho.

Výborné zákroky Osgooda pomohli zmeniť obraz hry, čo sa po druhej tretine prejavilo aj štatisticky. Red Wings dominovali v odobratých pukoch pomerom 7:4 a stratili o štyri puky menej ako ich súperi (8:12). Najlepšími hráčmi hostí v tejto časti hry boli Bryzgalov, Ekman-Larsson, Whitney a Fiddler. Na strane Red Wings dominovali najmä Osgood, Lidström a Daciuk.

Tretia tretina: klinec do rakvy v závere

Úvod záverečnej časti hry sa niesol v znamení dominancie prvej domácej útočnej formácie, ktorá na ľad vletela ako uragán a koncom 44. minúty sa postarala o zníženie na 2:3. Daciuk vtedy predviedol ďalšie úžasné odobratie puku a po pase Zetterberga zakončoval v obrovskej šanci, s ktorou si Bryzgalov ešte poradil, no na dobiedzanie Tomasa Holmströma už nestačil. Detroit sa týmto zásahom dostal na dostrel hostí, ktorí okamžite zvýšili obrátky, no svojimi rýchlymi krídelnými útokmi narážali iba na pozornú obranu Red Wings.

Krátko po kontaktnom góle domácich prišlo ku kontroverznému vylúčeniu Todda Bertuzziho, popri ktorom si rozhodcovia nepovšimli faul Franzéna. Coyotes, ktorí popravde mali hrať presilovku o dvoch hráčov, napokon po pol minúte sami faulovali a taktiež sa poslali do štyroch. Za tohto pomeru hráčov na ľade, ako aj pri následnej krátkej domácej presilovke, prišla rada veľkých detroitských príležitostí, ktoré ale zneškodnil stále lepšie a lepšie chytajúci Bryzgalov.

Prvý útok Detroitu v tejto tretine výrazne dominoval, Coyotes však účelne bránili a v závere využili z minima maximum. „Červené krídla” stratili možnosť vziať si oddychový čas už v úvode tretej časti hry; nemuseli to však ľutovať. Tréner Babcock poslal svojich najlepších hráčov na ľad už dve minúty pred koncom riadnej hracej doby, a navyše si mohli oddýchnuť po zakázanom uvoľnení „Kojotov” a následnom oddychovom čase hosťujúceho kouča Tippetta. Už 76 sekúnd pred koncom tretej tretiny sa Detroit odhodlal k hre bez brankára, no Coyotes sa presile súpera nepoddali a 58 sekúnd pred vypršaním riadnej hracej doby sa po chybe domáceho beka Kronwalla dostal k puku Korpikoski, ktorý strelou do opustenej svätyne Red Wings zaznamenal svoj druhý gól v zápase.

Coyotes v tretej časti kontrolovali svoju hru v zadných radoch a keď to bolo potrebné, výrazne ich podržal gólman Bryzgalov, ktorého úspešné zákroky boli kľúčové. Red Wings aj napriek ofenzívnemu tlaku nedokázali využiť podpory obrancov, ktorá už nebola tak výdatná ako v druhej tretine. Najlepšími hráčmi tejto časti hry boli Bryzgalov, Kyle Turris, Eric Belanger za hostí a Daciuk, Zetterberg, Lidström a Brad Stuart za domácich.

Výsledok: Coyotes víťazia pomerom 4:2

Víťazstvo Phoenix Coyotes možno považovať za zaslúžené, a to aj preto, že svojmu typickému hernému prejavu boli verní vo väčšej miere ako ich súper. Phoenix predviedol rýchle protiútoky, solídnu hru vo vlastnom pásme, aktívne dostupovanie k hráčom súpera a v konečnom dôsledku aj väčšiu zodpovednosť, ktorú svojím výborným výkonom ešte podčiarkol brankár Bryzgalov. Detroit začal zle, bol menej dôrazný v osobných súbojoch i v prechode stredným pásmom, nedostupoval k hráčom súpera a rýchlo sa dostal do trojgólového deficitu. Od druhej tretiny Red Wings ťažili z ofenzívnejšej hry svojich zadákov (najmä Lidströma), tvrdou prácou a tlačením sa do bránky dosiahli zníženie na 2:3, no záver duelu už nezvládli.

Hokejistom, ktorý v závere okato zlyhal, bol najmä Kronwall. V 58. minúte najskôr nevyužil lahodnú prihrávku do druhej vlny od Daciuka a v dobrej pozícii mieril iba do pripraveného Bryzgalova, ktorý si proti jeho strele umne vykorčuľoval z bránky. Kronwall bol nevýrazný aj v absolútnom závere riadneho hracieho času, kedy Red Wings hrali bez brankára. Daciuk vtedy síce vyhral kľúčové vhadzovanie v pásme hostí, no Kronwall stratil puk na útočnej modrej čiare, vyhnal svoje mužstvo z útočného pásma a jeho následnú laxnú rozohrávku na Lidströma pohodlne vystihol Korpikoski, ktorému zostávalo už len trafiť opustenú bránku. Áno, aj takýto vie byť hokej - zatiaľ čo predchádzajúci zápas Detroitu a Phoenixu rozhodol Kronwall gólom v predĺžení, tentoraz pomohol svojimi chybami k triumfu súpera.

Kronwall nebol jediným obrancom, ktorý to „Kojotom” v tomto zápase uľahčil. Pri góle na 0:1 nehorázne prepadol mladý Kindl, pri zásahu na 0:3 bol nešťastníkom Lidström, ktorý nechtiac zmenil dráhu letiaceho puku z hokejky Korpikoskiho. Coyotes žiadne podobné problémy nemali, v zápase si pripísali aj 13 zblokovaných striel a svoju dominanciu prezentovali v každej frekventovanej hernej situácii, keďže skórovali pri vyrovnanom počte hráčov na ľade, v presilovke, v oslabení i strelou do prázdnej bránky. Coyotes po celý zápas oplývali aktívnym forčekingom, rýchlosťou, výborným pohybom okolo vlastnej modrej čiary i nečakanou kolmou prihrávkou, ktorá v mnohých prípadoch dokázala zmeniť tempo hry. Naopak Detroit svoje šance nevyužil, Bryzgalova rozchytal a sám sa dopustil troch lacných ofenzívnych faulov (dvakrát takto chyboval Holmström, raz Bertuzzi), ktorými svojho súpera zbytočne posadil na koňa.

V celkovom ponímaní stretnutia dominoval na strane Coyotes fantastický brankár Bryzgalov, pohyblivý a rozvážny obranca Ekman-Larsson a agilný útočník Fiddler. Na strane Red Wings to bol aktívny kapitán Lidström, nenápadný defenzívny zadák Stuart a šikovný útočník Daciuk.
Phoenix Coyotes a Detroit Red Wings na seba narazia aj o desať dní, kedy sa opäť stretnú v Joe Louis Arene. Bude to ich tretia konfrontácia v tohtosezónnej základnej časti, pričom ich posledný vzájomný zápas príde 5. marca 2011 v Glendale.

Red Wings po dnešnej prehre padli na posledné miesto vo svojej divízii, v Západnej konferencii im však patrí celková siedma priečka. Potvrdzuje sa tým sila Centrálnej divízie, ktorá by sa mohla radiť medzi najvyrovnanejšie v súťaži - veď aktuálny rozdiel medzi prvými Nashville Predators a poslednými Detroit Red Wings činí iba dva body. Phoenix sa po dnešnom víťazstve odpútal z dna tabuľky Západnej konferencie a momentálne v nej figuruje na trinástej priečke. Ako však vieme, sezóna sa len rozbieha, takže oba celky budú mať ešte veľa možností na to, aby sa posunuli vyššie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.