Týždeň o jednom víťazstve a troch porážkach

MARTIN UŽÁK | 20.12.2010

Dnešným nočným zápasom s Dallas Stars zavŕšili Red Wings náročný a neúspešný týždeň, v ktorom si zo štyroch svojich zápasov odniesli iba jediné víťazstvo a celkom tri body. Vzhľadom na súčasné postavenie v tabuľke možno hodnotiť pokračujúcu základnú časť sezóny 10/11 i naďalej ako veľmi úspešnú, čo však nič nemení na fakte, že forma Krídel momentálne nie je nijak oslnivá. Tu je zhrnutie kvarteta kolísavých výkonov.


Justin Abdelkader (kredit: Raj Mehta, USA Today Sports)

Red Wings vs Kings 0:5 (13.12.2010)

O detronizáciu Joe Louis Areny sa v prestížnom zápase s kvalitným výberom Kings postaral brankár hostí Jonathan Quick, ktorý zneškodnil všetkých 51 streleckých pokusov domáceho mužstva a dal tak zabudnúť na svoje veľké chyby zo stretnutia s Minnesotou, kedy jeho laxná rozohrávka dvakrát skončila gólom Wild do opustenej brány. Quick tak znova zatienil svojho amerického kolegu Jimmyho Howarda, ktorého najskôr začiatkom tohto roka porazil v boji o nomináciu na olympijské hry a na klubovej úrovni ho dnes pokoril už celkom štvrtýkrát v rade. V súčte všetkých streleckých pokusov (vrátane zblokovaných a mieriacich vedľa) pálili Red Wings celkom 84-krát, no ani to im nestačilo na čo i len jediný gól.

Najväčší Quickov zákrok prišiel v 28. minúte za stavu 0-1, kedy položením hokejky pred svoju prázdnu svätyňu bravúrne zlikvidoval dorážanie Tomasa Holmströma. Okrem mladého gólmana žiarili i jeho spoluhráči - obranca Drew Doughty zaznamenal tri asistencie a Slovinec Anže Kopitar dva góly. Na strane Wings sa zlým výkonom prezentovali hlavne Brad Stuart a Brian Rafalski, Krídla boli neúspešné i na buly a v oslabení, v ktorom i napriek jedinému vylúčeniu v celom stretnutí (dvojnásobný trest pre Justina Abdelkadera v tretej tretine) znova inkasovali. Osudnými sa stali straty puku na polovici súpera a výstavné korčuliarske umenie Kráľov, ktorí vždy vyťažili z minima maximum.

Red Wings vs Blues 5:2 (15.12.2010)

Zápas s divíznym rivalom, ktorý v Joe naposledy utrpel vysokú prehru 3-7, sa stal korisťou Red Wings najmä vďaka potencii troch hráčov, neskôr vyhlásených i za tri hviezdy duelu. Pod žiariace svetlá reflektorov sa znova dostal legendárny kapitán Nicklas Lidström, ktorý strelil svoj vôbec prvý hattrick v kariére. Stále bezkonkurenčný Lidas pridal k trom gólom i asistenciu a po 19 rokoch v NHL a celkom 1 442 zápasoch základnej časti tak konečne i sám poznal pocit, kedy pri oslavách jeho výkonu padajú na ľad šiltovky fanúšikov. Švédsky zadák doteraz celkom 19-krát ukončil zápas s dvomi gólmi na konte a na hattrick čakal márne až dodnes. Legendárnosť veľkého obrancu tak i v jeho štyridsiatich rokoch naďalej stúpa.

Okrem Lidströma (ktorý nezanevrel ani na defenzívu a pripísal si okrem iného i štyri zblokované strely) sa výraznejšie presadili Henrik Zetterberg a Daniel Cleary. Prvý menovaný prispel k tretiemu víťazstvu Red Wings z posledných štyroch duelov kvartetom asistencií, Cleary pridal okrem jedného gólu ďalšie dve prihrávky. Krídlam sa znova podarilo vyhýbať sa vylúčeniam, v zápase boli potrestaní len trikrát, no beztak ich súper jednu početnú výhodu využil - i pri tom malom množstve prehreškov sa tak Detroitu naďalej v oslabení nedarí tak, ako na začiatku ročníka. K cennému bodovému zisku prispeli i kvalitnejšie výsledky na buly (najmä vo vlastnom obrannom pásme) a puk, ktorý sa zbytočne nestrácal z hokejok.
 

Blackhawks vs Red Wings 4:1 (17.12.2010)

Súboj odvekých sokov, ktorí v histórii NHL odohrali najviac vzájomných stretnutí, sa niesol v znamení slávnostnej "Chris Chelios Heritage Night". Legendárny zadák Chelios hrával v minulosti ako za Chicago, tak i za Detroit (kde momentálne aj pracuje) a dnešným predstavením sa mu doznalo holdu zo strany hostiteľského tímu, čo sa však nepozdávalo niektorým nespokojným domácim fanúšikom. Za posledné dve sezóny absolvovali svoju "Heritage Night" v United Center i ďalší dvaja hráči, ktorí hrávali za oba kluby: brankár Glenn Hall a nedávno zosnulý bitkár Bob Probert. Atmosféra slávnostnej noci každopádne viac sedela práve Blackhawks, víťaziacim prvýkrát po troch porážkach v rade.

Chicago zvíťazilo nad Detroitom vďaka poctivému výkonu na domácom ľade vôbec po prvý raz po takmer roku. Jediné, čo Červeným krídlam fungovalo, bola disciplína - v stretnutí mali iba jediného vylúčeného hráča (už v 47. sekunde fauloval Jonathan Ericsson), no beztak sa početnej výhode súpera neubránili a inkasovali rýchly gól. Ericsson bol ku všetkému jediným potrestaným hráčom v celom zápase, Blackhawks hrali umne, výborne sa na ľade vzájomne podporovali, predviedli celoplošnú agresivitu a dominanciu na kľúčových vhadzovaniach. Veľký herný rozdiel bol citeľný najmä v tretej časti hry, Wings nepomohlo ani celkom 9 odobraných pukov (hneď 6 od Pavla Daciuka) a ku všetkému ich pokoril aj ich bývalý hráč Tomáš Kopecký, ktorý zaknihoval dva góly.

Red Wings vs Stars 3:4 po predĺžení (19.12.2010)

Samotní hokejisti pred zápasom s Blackhawks nabádali trénera Mikea Babcocka, aby nechal veterána Chrisa Osgooda ešte odpočívať a poslal ho do brány až v dnešnom domácom zápase proti Dallasu. Babcock na nepopulárny ťah, ktorý sa v Detroite nikdy príliš nenosil, nakoniec pristal, no Krídla sa beztak nedokázali zo svojej nesúrodej hry pozviechať a svojmu súperovi podľahli v predĺžení. Záver duelu demonštroval nemohúcnosť Wings, ktorí sa veľmi trápia s množstvom strát puku a chybných rozohrávok v defenzíve. Domáci ku všetkému premrhali skorý dvojgólový náskok, a čo je horšie, v stretnutí najlepších tímov Západnej konferencie darovali body súperovi, ktorý sa v tabuľke na nich dotiahol na rozdiel jediného bodu.

Osgood sa dnes mohol stať len 10. brankárom histórie so 400 víťazstvami v základnej časti, no i napriek rade výborných zákrokov z tretej tretiny sa historického míľniku nedočkal. V očakávaní veľkého večera boli i fanúšikovia - 10 hodín pred zápasom bolo k dispozícii už iba okolo 500 voľných vstupeniek. Vypredaná Joe Louis Arena sa však znova sklamala, Wings momentálne nedokážu odohrať kompletný zápas, v ktorom by si nevybrali slabšie chvíle, ktoré súper tvrdo a okamžite trestá. Dallas po dnešnom triumfe upravil svoju bilanciu v súbojoch rozhodnutých o jediný gól na 14 víťazstiev, 2 porážky v riadnom hracom čase a 3 prehry v nastavení. Prestížny duel ovládli najmä hosťujúci Loui Eriksson (1+2) a kapitán Brenden Morrow (dva góly).

Ťažký program Red Wings pokračuje

Po výbornom vstupe do ročníka, kedy Red Wings vyhrali 17 z prvých 23 súbojov, sa mužstvo momentálne nachádza v letargii šiestich porážok z posledných deviatich vystúpení. December 2010, v ktorom Krídla absolvujú najväčšiu porciu záťaže v rámci jedného mesiaca vo svojej histórii, tak predstavuje dosiaľ najneúspešnejšiu časť aktuálnej sezóny. Kocku možno naozaj obracať z rôznej strany a ak tím v úvode ročníka tvrdil, že chudobný program mu nedovoľuje dostať sa do trvalejšieho tempa, v súčasnosti priveľmi trpí pod záťažou troch týždňov, počas ktorých ani raz neoddychoval v dvoch po sebe nasledujúcich dňoch.

Táto devíza prichádza až dnes, no pokračujúca náročnosť v najbližších dvanástich dueloch, z ktorých až desať sa odohrá na klziskách súperov, dvíha pred mužstvom varovný prst. Náskok na čele Západnej konferencie sa stenčil, kolektív hrá zle v defenzíve, ťažkopádne vo vlastnom oslabení a najmä znova kruto dopláca na straty puku v útočnom pásme a následné brejky súpera, ktoré majú v decembri dosiaľ ničivý efekt. Ďalší pokus o nápravu a navrátenie stratenej formy budú mať Red Wings už túto stredu, kedy si v domácej hale zmerajú sily s mimoriadne ofenzívne silným tímom Vancouver Canucks.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.