Trh s neobmedzene voľnými hráčmi otvorený

MARTIN UŽÁK | 01.07.2010

V NHL sa práve v tejto chvíli otvára trh s neobmedzenými voľnými hráčmi. Po drafte, ktorý sa konal pred niekoľkými dňami v Los Angeles a ktorého podoba sa v súťaži predostrie až v budúcnosti, je dnešok už skutočným a neoficiálnym počiatkom novej sezóny 2010/11.

Kirk Maltby (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 13.02.2010)

Od vypadnutia Detroitu z play-off a skončenia všetkých bojov v Stanley Cupe uplynulo dostatok dní, počas ktorých sa toho i dostatok udialo. Red Wings sú na nástup uhorkovej sezóny pripravení a rozhodne je na mieste tvrdiť, že pôjde určite o potešiteľnejšie a pokojnejšie obdobie v porovnaní s rokom 2009. V období lámajúcom jednotlivé sezóny urobila organizácia niekoľko dôležitých rozhodnutí smerujúcich k udržaniu nastoleného trendu posledných rokov, a to nielen na poli tímovom, ale v prvom rade i manažérskom. Výborné správy z informačných médií a televízií hovoria za všetko - generálny manažér Ken Holland i jeho asistent Jim Nill predĺžili s klubom kontrakty o ďalších 5 rokov, čo možno už i v tejto chvíli hodnotiť ako jeden z kľúčových a najdôležitejších ťahov nastupujúceho leta. Veľkú váhu tomuto aktu neberie ani skutočnosť, že Steve Yzerman sa vzdal pozície viceprezidenta a odišiel za prácou manažéra k Tampa Bay Lightning

Alfou a omegou v dianí v hráčskom kádri sú nedávne podpisy kapitána Nicklasa Lidströma či Tomasa Holmströma, ikon klubu posledných rokov. Kontrakty sa predlžovali (najmä v rámci neobmedzených voľných hráčov) v obozretnom tempe, pre novú sezónu zostávajú i Doug Janik, Todd Bertuzzi či Mattias Ritola, nováčikovské zmluvy dostali Brendan Smith a Mitchell Callahan. Z Ruska sa vracia Jiří Hudler a z Fínska prichádza Ilari Filppula, brat Valtteriho, ktorý už je stabilným členom zostavy Krídel. Nové kontrakty nedostali Jason Williams a Brett Lebda, podobný osud môže postihnúť i veterána Brada Maya. Podpisová horúčka začína dnes, no Wings majú veľkú väčšinu práce už za sebou, čo je dozaista radostné konštatovanie.

Do statusu UFA (neobmedzených voľných hráčov) dnes prechádza viac ako 300 hokejistov. V tíme Red Wings sú nimi okrem spomínaných Williamsa, Lebdu a Maya i Andreas Lilja či Kirk Maltby, dvaja hráči, u ktorých predsa len dúfam v zotrvanie v organizácii i v ďalšom ročníku. V menoslove ostatných mužstiev možno nájsť hneď 14 bývalých hokejistov klubu, vo väčšine prípadov veteránov s ohromnými kariérami. Sú to títo: Kyle Calder, Joey MacDonald, Aaron Ward (všetci Anaheim), Slava Kozlov, Chris Chelios (obaja Atlanta), Matt Ellis (Buffalo), Andy Delmore (Calgary), Ray Whitney, Manny Legace (obaja Carolina), Darren Haydar (Colorado), Kris Newbury, Anders Eriksson (obaja New York Rangers), Robert Lang a Mathieu Schneider (obaja Phoenix).

Letnou prioritou Red Wings by malo byť sústredenie sa na predĺženie nájomnej zmluvy (týkajúcej sa staručkej Joe Louis Areny) s mestom, rozšírenie kádra o oficiálne podpisy obmedzených voľných hráčov (RFA) či jeho doplnenie o nové mená, ktoré sa svojou finančnou nenáročnosťou zmestia pod platový strop. Žiadne veľké zmeny sa neočakávajú, no do riadneho začiatku ročníka (8. október 2010 a prvý zápas základnej časti s Ducks) sa môže prihodiť čokoľvek - Wings majú predsa len v strope k dispozícii vzácne milióny. NHL nikdy nespí a ak po skončení sezóny miestami drieme, dnes, kedy sa vrece s novými podpismi roztrhne, to platiť rozhodne nebude. Prvý deň otvoreného trhu patrí z pohľadu zainteresovaných medzi to najpestrejšie a najvýznamnejšie, čo súťaž ponúka. V stredoeurópskom časovom pásme pobeží dnešná show približne do polnoci, poprípade i dlhšie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.